Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budoucnost je v supermarketech s auty. Kombíky různých značek pohromadě

  9:00
Jasným trendem prodeje nových aut jsou takzvaná multibrandová dealerství nabízející auta více značek najednou. Auto Palace, jeden z největších prodejců aut zastupující v ČR a na Slovensku patnáct značek, chce tento model posunout dál a nabídnout zákazníkům srovnání tím, že bude auta stejného zaměření prezentovat pohromadě, napříč značkami.

Americký startup Carvana vydává auta jako plechovky coly. | foto: Carvana

Skupina Auto Palace bude nově nabízet značky koncernu Volkswagen (VW). Koupila dvě dealerství v Karlových Varech a Tuchoměřicích u Prahy od společnosti Car Point. Celková investice se pohybovala kolem 150 milionů Kč. 

Nově tak bude nabízet vozy Audi, VW, VW-Užitkové vozy, Seat a Cupra. „Skupina tak bude mít v nabídce v ČR a na Slovensku 15 automobilových značek,“ uvedl generální ředitel Auto Palace Radek Donner. 

„Chceme se více zaměřovat na firemní zákazníky a kvůli tomu bylo pro nás nezbytné zařadit do své nabídky značky koncernu VW. Využili jsme situace na trhu, kdy se kvůli koronaviru celá řada firem potýká s problémy,“ uvedl Donner. Obě nová dealerství by měla pod značkou Auto Palace otevřít od října. Radek Donner potvrdil, že poslední dva roky se v Česku objevují nabídky na prodej celých dealerství, nyní je tento trend ještě silnější. Velcí hráči na trhu s dostatečným finančním zázemím tak mají šanci posilovat svou pozici.

Auto Palace zároveň v srpnu otevřelo nový pražský showroom Volvo v Praze 8 na Poděbradské ulici. Hodnota investice přesáhla 160 milionů korun. Centrum spojuje pod jednou střechou prodej nových vozů Volvo a zároveň nabízí i zánovní ojetiny. Během příštího roku by mělo prodat 300 nových a 350 ojetých aut.

Kombíky pohromadě, SUV taky

Skupina má v současnosti osm poboček v ČR a na Slovensku. Vedle nových vozů ve všech pobočkách nabízí i ojetiny a zároveň i servis a služby autopůjčovny. „Do budoucna chceme posilovat zejména naši značku Auto Palace, pod kterou chceme na jednom místě jako multibrandový prodejce nabízet vozy jednotlivých automobilek,“ dodal Donner. 

Auto Palace v omezeném formátu už model, ve kterém zájemcům nabídne na jednom místě průřez nabídky aut stejné kategorie od více značek (typově malá SUV nebo kompaktní hatchbacky), testuje. Podle Donnera je tento postup, ve kterém je uspořádání prodeje podobné jako v samoobsluze, velmi úspěšný, naráží pouze na logistické komplikace. Další překážkou jsou požadavky automobilek na vybavení showroomů a také to, že trvají na jasném oddělení prodeje své značky. Podle Donnera totiž loajalita zákazníků ke značkám rapidně klesá. „Už nekupují auto, ale mobilitu,“ vysvětluje.

Podle šéfa Auto Palace bude ideálem stav, kdy v kterémkoliv showroomu Auto Palace nabídne prodejce zákazníkovi, který přijde například pro kombík do tři čtvrtě milionu, dostupné modely všech značek, které skupina nabízí. Podobně je dnes postavena nabídka prodejců ojetých aut. Zákazníci tak mají srovnání na jednom místě a neutečou ke konkurenci.

Koronavirová krize se u Auto Palace projevila přechodným poklesem prodejů na jaře během nouzového stavu, kdy museli všichni uzavřít prodejny. V současnosti jsou prodeje skupiny za letošek v oblasti nových aut i ojetin zhruba na úrovni loňského roku, nižší příjmy jsou v oblasti servisu. Například v prodeji automobilů značky Škoda dokonce firma zaznamenává meziroční růst o třicet procent.

Donner ještě odhalil, že Auto Palace intenzivně pracuje v přípravách online prodeje aut. Překážkou jsou ovšem byrokratické komplikace (čtěte zde).  Prodejce nových aut děsí především specialita online prodeje v podobě práva vrácení zboží bez udání důvodů.

Auto Palace Group je jedním z největších tuzemských prodejců aut. Loni utržil 5,7 miliardy korun, což je zhruba stejně jako v předchozím roce. Celkový prodej v roce 2019 klesl o desetinu na 11 244 nových a ojetých vozů, právě v obchodu s mladými ojetinami vidí Donner velký potenciál, zákazníci totiž vnímají, že auta zdražují, a pokud prodejce ojetin nabídne podobný servis jako u prodeje nového auta, rozhodnou se klidně pro použitý vůz.

Auto Palace Group je součástí nizozemské skupiny AutoBinck založené v roce 1907 v Haagu. V ČR nabízí automobily Ford, Mitsubishi, Mazda, Hyundai, Škoda, Opel, Volvo a Peugeot. Zároveň vlastní dvě pobočky v Bratislavě na Slovensku, kde je prodej a servis zaměřený na vozy značek BMW, Mazda, MINI a Mitsubishi.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

První jízda: Kodiaq si škodováci na rozloučenou se spalováky vymazlili

11. dubna 2024

S novým Kodiaqem si Škoda mohla vyhrát. Tým Jiřího Dytrycha, šéfa projektů spalovacích aut značky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Elektrokolo, co vypadá spíš jako motorka a tak se i chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K jeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo vzduchového polštáře šrapnelem do hlavy. Airbagy mohou i zabíjet

15. dubna 2024

Seriál Když máte tu smůlu, havarujete a řítíte se za volantem proti jinému autu nebo třeba zdi, očekáváte,...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Švédská aplikace motivuje žalobníčky odměnou k nahlašování špatného parkování

18. dubna 2024

Někdo špatně zaparkoval! Rychle to vyfoťte, zdokumentujte prostřednictvím aplikace a získejte...

Čínský Dongfeng zaútočí na Evropu přes Itálii, chce tam postavit automobilku

18. dubna 2024

Společnost Dongfeng Motor jedná s Římem o tom, že by vyráběla vozy v Itálii. Čínská automobilka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...