Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš se postavil za Jourovou. S Orbánem o odvolání Češky v Bruselu mluvit nebude

Aktualizováno -
1. října 2020
09:34
Autor: ČTK - 
1. října 2020
09:01

Premiér Andrej Babiš (ANO) neplánuje během evropského summitu, který ve čtvrtek začíná v Bruselu, jednat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem o jeho výzvě k odstoupení eurokomisařky Věry Jourové. Řekl to novinářům před odletem z Prahy. Jourová Orbána rozezlila vyjádřeními v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel, kde hovořila mimo jiné o „nemocné“ maďarské demokracii a situaci tamních médií. „Je třeba, aby EK komunikovala s vládou a parlamentem, nejen s opozicí,“ uvedl Babiš. A zmínil, že se během summitu chce vrátit i k tématu Běloruska.

Jourovou, která je spojena s Babišovým hnutím od jeho začátků, do EK nominovala česká vláda.

Evropská komise uvedla, že Jourová má i nadále plnou důvěru její šéfky Ursuly von der Leyenové. Za eurokomisařku se postavil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Rozhovor s Jourovou vyšel 26. září v souvislosti se zveřejněním výroční zprávy, v níž komise hodnotí dodržování principů právního státu ve všech unijních zemích.

Maďarský premiér se kvůli obsahu rozhovoru obrátil kritickým dopisem na von der Leyenovou a napsal jí, že takové výroky odporují roli komise jako neutrální a objektivní instituce, porušují zásady spolupráce a brání jakémukoli budoucímu smysluplnému dialogu mezi Maďarskem a místopředsedkyní EK. „Prohlášení místopředsedkyně Věry Jourové jsou neslučitelná s jejím současným mandátem, a proto je její odstoupení nezbytné. Zatím s ní maďarská vláda přerušuje veškeré politické styky,“ uvedl. Už v pondělí Jourovou vyzvala k rezignaci i maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová.

Důvěra zůstává

Brusel Budapešti dlouhodobě vyčítá, že v zemi oslabuje demokratické principy. Unijní orgány s Maďarskem vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

Mluvčí EK v úterý uvedla, že Jourová má i nadále plnou důvěru šéfky komise. Odmítla však odpovědět na dotaz, zda von der Leyenová souhlasí s tím, jak Češka situaci v Maďarsku popsala. Sama Jourová si za svými slovy stojí, ale Orbánův dopis nekomentovala. Eurokomisařku podpořil mimo jiné šéf české diplomacie Petříček a většina šéfů českých parlamentních stran.

Na stole i Bělorusko

Babiš před odletem rovněž uvedl, že se během summitu chce vrátit k situaci v Bělorusku. Podporuje návrh polského premiéra na ekonomickou pomoc zemi. Je podle něj důležité podpořit Bělorusy, kteří si přejí konání svobodných voleb. Litevský prezident Gitanas Nauséda ve čtvrtek vybídl EU, aby sankce uvalila i přímo na běloruského prezidenta Alexandrea Lukašenka. Vyzval šéfa Evropské rady, aby debatu o této otázce zařadil na pořad nadcházejícího summitu

marmat ( 3. října 2020 12:27 )

megy: To je super, že se nepitvoří...NIKOMU !!!
Že se v Bruselu staví za Češku, na rozdíl od
vlasteneckých sv.ní Europoslanců udavačů ???
K Orbánovi se nevyjádřil....
Vy byte to rozsekal čímkoliv "na nudle"
Jako super BOREC???

marmat ( 3. října 2020 12:24 )

"Upřímnost a otevřenost si nechaj prudiči bez roušky
do vlaku na průvodčího...
Sorry jako , ale Brusel je TROCHU jiná liga....
tam se věnuje Babiš důležitým věcem,
ORBÁNA se rozhodl nekomentovat....
BRAVO !!!

marmat ( 3. října 2020 12:20 )

bigoseman: Nejste vtipnej....ale naivní....to není taková tragédie!

marmat ( 3. října 2020 12:19 )

tomik007: No Ty jsi tomíčku dlouhodobě jasnej...
ale Tobě není pomoci....netušíš ani ve snu, co uměla STB.

marmat ( 3. října 2020 12:16 )

Víte co je Svoboda a demokracie? Že nám je to fuk, co volíte,
čemu věříte - můžeme se JEN podivit a hodně.
Pokud udavače -neziskovku TI Ondračky, MCH a Piráty
házíte KUPODIVU na premiéra, tak co s Vámi??? NIC !
Chcete aby důchodci volili Piráty ???
Tak snídáte Šampáňo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa