01.10.2020 10:20

Městské divadlo v Mostě uvede premiéru inscenace Králova řeč

Městské divadlo v Mostě uvede v pátek premiéru inscenace z britské historie Králova řeč od Davida Seidlera. Soubor zkouší za zvýšených hygienických opatření. Lidí v hledišti je nyní méně než před epidemií koronaviru, nicméně do divadla chodí. ČTK to dnes řekla mluvčí souboru Lenka Krestová.

Příběh proslavilo filmové zpracování z roku 2002 s Colinem Firthem a Geoffreym Rushem v hlavních rolích. Autor hry zpracoval téma pro britskou monarchii natolik citlivé, že směl svůj text dokončit teprve až po smrti královny matky, která je jednou z důležitých aktérek příběhu.

Dramaturg mosteckého divadla Michal Pětík míní, že Králova řeč je zábavná a dojemná historická hra o překonávání vlastních omezení na pozadí zásadních dějinných událostí. Role vévody z Yorku se ujal Marcel Rošetzský. „Myslím, že náročnost role Bertieho není ani tak v tom, že koktá. Ten herecký úkol je spíš v tom, pochopit proč a za jakých okolností se tomu tak děje. Zkrátka snažit se vcítit do jeho pocitů a najít tu správnou cestu," uvedl.

Režisérem představení je Zbyněk Srba. „Konkrétně v této hře, kde jsou velké scény a silné vztahy, vyhledává extrémy, které jsou schopné přenášet dobré drama, ale to neznamená, že drama je jen o tom, že jsou na jevišti potoky krve. Drama může být i směšné, komediální," řekl Rošetzký.

Při zkouškách nechybí dezinfekce, všechny prostory se uklízejí před každou zkouškou a po ní. Dopady pandemie koronaviru pocítilo divadlo na návštěvnosti. „Podali jsme žádost na ministerstvo kultury o dotaci z tzv. záchranného balíčku. Zatím čekáme na vyjádření," uvedla Krestová.

Po ukončení nouzového stavu v červnu soubor odehrál všechna naplánovaná představení pod širým nebem na hradě Hněvín. „Momentálně máme za sebou přesunutou premiéru inscenace Host a před sebou premiéru hry Králova řeč," uvedla Krestová. „Návštěvnost je viditelně nižší, nicméně máme radost, že i přes hygienická opatření diváci k nám do divadla chodí a zůstávají nám věrní. Jsme tedy s návštěvností diváků v této době mile překvapeni a spokojeni," uvedla mluvčí.

Vzhledem k tomu, že dramaturgický plán na příští rok je již hotov, tak není možné ho přizpůsobit například menšímu počtu účinkujících. Za rok divadlo uvede v průměru sedm premiér a vždy jsou v repertoáru zařazeny až dvě inscenace na tzv. komorní scéně. Soubor zatím neřešil omezení kvůli karanténě či nákaze některého z členů souboru. „Vzhledem k tomu, že divadlo je kolektivní záležitost, tak se na něco takového dopředu připravit nelze, ale musí se vždy řešit individuálně," dodala Krestová.

http://www.divadlo-most.cz/

Autor článku: ČTK: Radka Fialová, kš