Vznikla unikátní velká kniha, která srovnává region při těžbě a po rekultivacích
Křest knihy vodou z jezera Most. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most - Na svět přišla zcela výjimečná kniha Návraty vypůjčené krajiny odborníka na rekultivace po těžbě hnědého uhlí Stanislava Štýse. Váží čtyři kilogramy, má 368 stran a jsou v ní zobrazeny proměny hornických oblastí v Ústeckém kraji za několik posledních desítek let.

Křest knihy proběhl v mosteckém oblastním muzeu. Použita k němu byla symbolicky voda z jezera Most, které je rovněž rekultivovanou a nedávno veřejnosti znovu zpřístupněnou plochou. Aktivity směřující k vydání první česko – anglické rekultivační publikace významně podpořil Ústecký kraj.

„Myslím si, že kniha je něco obdivuhodného. S takovými knihami se nesetkáváme tak často, protože musíme vzít v úvahu, že je tam zhodnoceno sedmdesát let práce pana doktora Štýse, což je obdivuhodná doba,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Podle jeho slov publikace ukazuje, jak se náš kraj mění, jak je stále krásný a vždy v jiné podobě. „A vlastně ukazuje i to, jaká budoucnost čeká náš kraj po ukončení těžby uhlí, že zde bude zase tak hezky, jako zde vždy bylo,“ dodal hejtman.

0110navratyvypujcenekrajiny

Fotografická publikace je profilem Ústeckého kraje od Kadaně po Ústí. „První fotografie jsem začal dělat, když jsem připravoval diplomovou práci. První můj snímek vznikl v jedenapadesátém roce minulého století,“ zavpozpomínal autor Stanislav Štýs.

Od té doby pořídil desítky tisíc fotek, specializuje se i na takzvaná dvojčata. Jde o snímky zobrazující krajinu před a po rekultivaci i během její proměny. Kniha, která zatím vychází v nákladu čtyř stovek kusů, jich je plná.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru