01.10.2020 12:37

Moravské divadlo podruhé odkládá premiéru opery Fidelio

V návaznosti na aktuální nařízení Vlády České republiky o zákazu operních a muzikálových produkcí ruší Moravské divadlo premiéru a první reprízu operní inscenace Fidelio. Současně je zrušena i repríza muzikálové inscenace Donaha! a nařízení postihlo také pohádkový muzikál Popelka, který mělo v Olomouci uvést hostující opavské divadlo.

„Chápeme snahu vlády zamezit epidemii koronaviru a respektujeme vydaná nařízení, přestože je jejich realizace poněkud komplikovaná a nepřehledná. Jsme rádi, že naše divadlo může nadále fungovat, třebaže v takto omezeném režimu. Načas se musíme obejít bez operních a muzikálových titulů, snad se situace brzy vrátí do normálu a budeme moci publiku nabídnout kompletní repertoár. Posláním divadla je hrát a já bych chtěl ubezpečit naše diváky, že v hledišti divadla se v žádném případě nemusí cítit ohroženi. Budeme rádi, když nám diváci i v těchto nelehkých časech zachovají přízeň,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Jediná dokončená opera Ludwiga van Beethovena se měla na jeviště olomouckého divadla vrátit po téměř třiceti letech, navíc v roce, kdy si připomínáme 250 let od Beethovenova narození. Režisérem nové inscenace je Josef Novák, autorem hudebního nastudování Miloslav Oswald. Inscenace Fidelio tak nyní zažívá už druhý odklad premiéry. Původně ji Moravské divadlo mělo uvést 5. června, náhradní termín byl stanovený na 9. října. „Je pro nás velmi smutnou zprávou a frustrujícím faktem, že už podruhé musíme kvůli vládním nařízením odložit premiéru Fidelia. Na přípravě inscenace jsme strávili hodně času, energie a úsilí. Naděje, že můžeme opět tvořit a podělit se o náš umělecký talent, se v okamžiku rozplynula jako mýdlová bublina. Budeme věřit, že opatření potrvají jen dva týdny a nebudou se uměle prodlužovat. Mohlo by to znamenat velké komplikace nejen pro hudebně-dramatickou formu, ale i pro celý náš soubor. Věřím, že nám do třetice už premiéra vyjde a oslavíme tak nejen Beethovenovo výročí, ale i krásu operního žánru,“ sdělil umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald.

Zrušena je premiéra v pátek 9. října i první repríza o den později. O novém termínu premiéry vedení divadla v tuto chvíli jedná a příznivce operního žánru bude včas informovat.

V neděli 11. října je zrušena plánovaná repríza muzikálu Donaha! Jeviště však prázdné nezůstane, činoherní soubor uvede náhradní představení Sluha dvou pánů. Již zakoupené vstupenky na představení Donaha! zůstávají v platnosti na náhradní představení Sluha dvou pánů, případně je lze vrátit v pokladně divadla do 16. října.

Vládní nařízení se dotkne ještě jednoho titulu – pohádkového muzikálu Popelka, s nímž mělo v neděli 18. října zavítat do Olomouce Slezské divadlo Opava. „Dětští diváci o pohádkové představení nepřijdou, na stejný termín se nám podařilo domluvit náhradní titul – Krkonošskou pohádku v podání Divadla Šumperk,“ uvedl vedoucí obchodního oddělení Petr Zadorožný. Již zakoupené vstupenky na představení Popelka zůstávají v platnosti na náhradní představení Krkonošská pohádka, případně je lze vrátit v pokladně divadla do 25. října.

V návaznosti na nové nařízení budou také od 5. října do 18. října včetně uzavřeny ve foyer divadla bufet a kavárna.

http://www.moravskedivadlo.cz/

Autor článku: David Kresta