Nadační fond Arhuacos: Česká stopa na cestě k soběstačnosti a udržitelnému rozvoji indiánské komunity v Kolumbii

Kolumbie je pro řadu Čechů vzdálená a exotická země, známá v naší domovině snad jen díky kultovnímu seriálu Narcos o Pablu Escobarovi, proslulém vládci drogového impéria. Gurmánští intelektuálové ještě možná nepohrdnou šálkem dobré kolumbijské kávy nad některým ze slavných románů Garcíí Gabriela Marquéze. Jen málokdo ale ví, že Kolumbie je velmi pestrá země. A to se týká i jejího obyvatelstva. Avšak jen pět procent z celkových 50 milionů obyvatel tvoří původní indiánské obyvatelstvo. Mezi nimi také kmen Arhuacos, obývající nedostupné hory pohoří Sierra Nevada de Santa Marta, který usiluje o navrácení posvátného teritoria svých předků do vlastních rukou. Právě tento kmen je protagonistou našeho příběhu.


Startovní čára a první kroky

Česko-indiánský příběh v Kolumbii začala psát Alena Antonovičová, výtvarnice, kurátorka a zakladatelka nadačního fondu Arhuacos v roce 2015. Kolumbii poprvé navštívila v roce 2010, a jak sama popisuje: "Kolumbii jsem si zamilovala na první pohled. Říká se, že je to nejkrásnější země světa díky nezaměnitelné rozmanitosti své přírody. Já doplňuji i díky nejúžasnějším lidem, které jsem kdy poznala." Začala se proto do Kolumbie každoročně vracet a navazovat první kontakty.

Nápad založit nadační fond na pomoc indiánskému kmenu Arhuacos vznikl při první návštěvě zástupce tohoto kmene v ČR, který při svých přednáškách oslovil svým způsobem myšlení mnoho účastníků. Tehdy se zrodil nápad dlouhodobé spolupráce.


Nelehké stoupání a cílová rovinka

Po dvouletém úsilí se Nadačnímu fondu Arhuacos s přispěním necelých 500 dárců podařilo celý projekt úspěšně realizovat. Dne 28. ledna 2020 zakoupil v lokalitě zvané Birwa pozemek o výměře 20 hektarů. Předání půdy proběhlo přímo na zakoupeném pozemku a bylo stvrzeno podpisy ze strany Nadačního fondu Arhuacos a partnerského NF Fundación Chipri za účasti nejvyššího představitele arhuackých indiánů. Na místě byla připevněna měděná pamětní deska připomínající tuto slavnostní chvíli. Překvapující je také informace, že český Nadační fond Arhuacos je jedinou evropskou organizací, které se podařilo koupit půdu přímo arhuacké indiánské komunitě. Ta se stala nedotknutelnou (šp. resguarda) a nemůže být již nikdy prodána ani oddělena od celku.


Cesta nekončí. Naopak

O tom, že Nadační fond Arhuacos myslí svou pomoc indiánům skutečně vážně, svědčí chystaný nový projekt. Ten si za cíl klade výstavbu edukativního centra v oblasti Pueblo Bello, k jehož realizaci chce přizvat české firmy zabývající se ekologií a udržitelným rozvojem. "V rámci projektu chceme společně s našimi indiánskými přáteli vybudovat továrnu na čokoládu z místní kakaové produkce. Jako klíčové ovšem také považujeme přednášky týkající se recyklace odpadků a jiných ekologických témat. Tato edukativní část jsou jednou z našich podmínek pro další rozvoj spolupráce," vysvětluje Alena Antonovičová. Součástí centra má být také mlýn využívající solární či větrnou energii, který bude sloužit na mletí jedné ze základních arhuackých komodit - zelených banánů (šp. plátanos). Ty neobsahují lepek a mouka z nich je tedy vhodnou alternativou k té pšeničné. Další důležitou plodinou, jejíž prodej by mohl přispět k rozvoji arhuacké komunity, jsou plody rostliny Sacha Inchi. Jejich lisováním se získává velmi vzácný olej, vysoce ceněný a žádaný nejen v oblasti biokosmetiky. A to natolik, že disponuje potenciálem nahradit i pěstování koky. Nápadů, jak podpořit návrat k absolutní soběstačnosti arhuackých indiánů, je spousta. Nic však není zadarmo. Právě díky finanční podpoře ze strany osvícených zástupců firem se bude moci dávný arhuacký sen proměnit ve skutečnost.


O indiánském kmeni Arhuacos:

Stovky let žijí v dokonalé symbióze s přírodními zákony, udržují tradiční rituály a věnují se poctivému pěstování kávy a kakaa. Zdá se ale, že pokora a respekt k matce Zemi ztrácí v moderní společnosti hodnotu a důležitost. I proto příslušníci indiánského kmene Arhuacos, kteří žijí v kolumbijském pohoří Sierra Nevada de Santa Marta, usilují o navrácení svých teritorií, která jim po staletí zajišťovala obživu. Poslední potomci kmene Arhuacos hledají nové možnosti pomoci také ve spolupráci s neziskovými organizacemi z různých zemí světa.


Kontakt:

Alena Antonovičová, zakladatelka NF Arhuacos, alenaant@seznam.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-Kolumbie-menšiny-sociální-indiáni-firmy-NF Arhuacos

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.