Hlavní obsah

Jako Napoleon. Žadatelé o azyl v Británii by mohli skončit na Svaté Heleně

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Svatá Helena v jižním Atlantiku je jedním z možných kandidátů pro vznik detenčního centra pro žadatele o azyl ve Spojeném království.

Reklama

Britské ministerstvo vnitra zvažuje možnost výstavby zvláštních center pro žadatele o azyl. Ta by mohla vzniknout na nehostinných ostrovech v jižním Atlantiku, jako jsou Ascension nebo Svatá Helena.

Článek

Představa, že by vláda Jejího Veličenstva posílala uprchlíky během posuzování žádosti o azyl na ostrov, kde ve vyhnanství prožil poslední chvíle svého života Napoleon Bonaparte a kde se za búrské války nacházel koncentrační tábor, mnoho Britů vyděsila. Vize, že by se azylanti přesunuli na Ascension, který je strategický pro zásobování a obranu Falklandských ostrovů a leží ve stejné skupině ostrovů jako Svatá Helena, budí stejnou kritiku.

Zatím jde o studii, již si zadala konzervativní ministryně vnitra Priti Patelová známá svým tvrdým postojem v migračních otázkách. Podle deníku Financial Times má plán, který se konzultoval i s londýnským ministerstvem zahraničí, výrazně větší množství negativních aspektů. Je tak krajně nepravděpodobné, že by se nakonec uskutečnil.

Kromě samotné necitelnosti myšlenky umisťovat osoby, kterým v jejich vlasti například hrozila smrt, na nehostinné vulkanické ostrovy tisíce kilometrů od britské pevniny, je logistická záludnost, jak na tak vzdálené místo žadatele o azyl vůbec dostat. Navíc Ascension, který hostí velkou základnu britského Královského letectva RAF, má necelých 1000 obyvatel a soužití s řádově stovkami čekatelů na vysněný azyl se jeví více než problematicky.

„Tato absurdní myšlenka je nehumánní, naprosto nepraktická a bláznivě drahá. Takže je zcela věrohodné, že s ní přišla konzervativní vláda,“ zaryl si do Johnsonova kabinetu Nick Thomas-Symonds, labouristický stínový ministr vnitra.

Londýn v posledních měsících zneklidnil nárůst ilegálních migrantů, kteří se snaží dostat do Británie přes Lamanšský průliv. Podle analýzy Press Association, kterou cituje Guardian, se letos touto cestou dostalo do Spojeného království přes 7000 osob. Téma ihned uchopili ostrovní politici známí svou radikální protiimigrační rétorikou. Ale i bez nich ministryně vnitra Priti Patelová usoudila, že současná situace je i s přihlédnutím ke stavu a kapacitě migračních zařízení na Britských ostrovech neúnosná.

Britská vláda přiznává, že se ve věci „zámořských detenčních center“ inspirovala v cizině. Zvažovaný systém se velmi podobá kontroverznímu australskému modelu omezování migrace. Jeho pilíři jsou nebo byla uprchlická centra na Vánočním ostrově nebo Manusu, jemuž se do jeho uzavření v roce 2017 přezdívalo „Guantánamo Pacifiku“. Zařízení s vězeňským režimem, kde nejsou výjimkou sebevraždy, označily nevládní organizace za fyzické a psychické týrání.

List Financial Times vidí za kontroverzní myšlenkou někdejšího australského premiéra Tonyho Abbotta, který proslul svojí tvrdou protiimigrační politikou. Abbott se před pár dny stal poradcem britské vlády pro obchodní otázky a nedávno se sešel i s ministryní vnitra Patelovou. Její tým zvažuje i další alternativy, jako například zřízení migračních center už v severní Africe, aby se tak zabránilo hazardování s životy běženců ve snaze dosáhnout vytoužené evropské pevniny.

BBC a Timesy informují o dalších zvažovaných možnostech, jimiž mají být vysloužilé trajekty zakotvené u pobřeží, ve kterých by imigranti čekali na případné udělení azylu, nebo dokonce nevyužívané ropné plošiny v Severním moři, jež by sloužily ke stejnému účelu. Deník The Times píše také o plánu umístit čekatele na azylový verdikt na nespecifikovaný ostrůvek u skotského pobřeží, což si vysloužilo prudce odmítavou reakci první skotské ministryně Nicoly Sturgeonové.

Reklama

Doporučované