Následky havárie na Bečvě se budou projevovat mnoho let, myslí si spolupředseda Strany zelených

Více než 40 tun ryb zahynulo ve skoro čtyřicetikilometrovém úseku řeky Bečvy mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Zabil je kyanid, který před jedenácti dny do řeky unikl. „Teď už to tam tak hrozně nevypadá, ale v prvních dnech po havárii to byl opravdu nešťastný pohled,“ popisuje spolupředseda Strany zelených a vsetínský zastupitel Michal Berg.

Média mluví o desítkách tun uhynulých ryb. Podle rybářů, kteří následky katastrofy odklízí, se jedná asi o 45 tun. Kromě ryb ale v Bečvě žili i jiní živočichové.

Čtěte také

„V těch jednotlivých úsecích Bečvy žijí i ptáci – včetně ohrožených druhů, takže je otázka, jak to dopadne na ně, protože ztratí potravu. Podobně je to i s vydrou nebo dalšími savci,“ vysvětluje Michal Berg (Strana zelených).

Jak se kyanid do řeky dostal?

Ministr životního prostředí Richard Brabec (hnutí ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámil, že Policie i Česká inspekce životního prostředí vyloučily, že by za touto katastrofou mohla být společnost DEZA – patřící do koncernu Agrofert. Je podle něj možné, že kyanid do řeky přitekl rourou z 15 kilometrů vzdáleného areálu bývalé Tesly.

Čtěte také

„Ten patnáctikilometrový úsek je trochu problematický v tom, že odvaděč kanalizace je v soukromých rukou a tudíž nemáme informace o tom, v jakém je stavu. Kanál je relativně přístupný, takže to rozšiřuje i množství pachatelů, kteří ho mohli využít pro to, aby se zbavili nebezpečného kyanidu,“ říká spolupředseda Strany zelených.

V areálu, ze kterého se pravděpodobně chemikálie dostala do řeky, je hned několik firem pracujících s touto nebezpečnou látkou. „Firmy zabývající se galvanizací kovů nebo vyrábějící polovodiče, ale konkrétní průmyslové postupy mi nejsou známy. Potom je tam čistička odpadních vod, která by měla mít největší přehled o tom, jaké odpadní vody v areálu jsou.“

Najít viníka bude složité

„Hledání stop v tom kanálu nebude jednoduché a s uplynulým časem ty stopy postupně mizí, protože prší. V neposlední řadě je otázka, jestli se pachatel vůbec dá najít. Může to být někdo, kdo není přímo z toho areálu, ale pouze využil toho, že tam ten kanál je,“ tvrdí vsetínský zastupitel Berg.

Celé situaci podle něj nepomohlo, že se pozornost zaměřila na společnost DEZA, která v Rožnově pod Radhoštěm sídlí hned vedle Bečvy. „Logicky se to nabízelo, nicméně pokud by neprobíhala tahle jednostranná a zavádějící komunikace, tak bychom se k těm informacím dostali dříve.“

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související