Za týden do kin dorazí Smečka, sportovní drama o šikaně a hokejové partě

Za týden do kin vstupuje v Česku tématem ojedinělý snímek Smečka. Jde o sportovní drama, které řeší mimo jiné závažný případ šikany v hokejovém týmu. Snímek vznikl v koprodukci České republiky, Slovenska a Lotyšska. V hlavních rolích se představí Tomáš Dalecký, Tomáš Mrvík, Jiří Vyorálek, Vlastina Svátková, Václav Vašák a Patrik Děrgel. V menší roli se ve filmu objeví i Dominik Hašek. Do kin Smečka vstoupí 8. října.

Režisér Tomáš Polenský hokejové prostředí, v němž se film odehrává, dříve sám poznal: „Podle výzkumů se téměř každé páté dítě stává obětí šikany. O šikaně se obvykle hovoří pouze v souvislosti se školstvím. Ze své zkušenosti však vím, že mládežnické sportovní kolektivy jsou jí plné, a často je mnohem brutálnější než šikana na školách,“ vysvětluje Polenský a dodává, že hlavní linie filmu sleduje příběh šestnáctiletého hokejového brankáře Davida, který nastupuje do nového hokejového týmu, do něhož má problém se skutečně začlenit.

Světovou premiéru měl film na letošním 60. ročníku Zlín Film Festivalu, kde vzniklo i následující video s aktéry tamní premiéry. 

Smečka diváky zavede do fiktivního hokejového klubu Vlci, kde jsou dospívající chlapci vychováváni podle zákona síly. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu, který se tak stává vlčí smečkou, kde panuje velká rivalita a tvrdé zákony.  Ve filmu si zahráli jak skuteční hokejisté – neherci, tak studenti hereckých škol nebo již ostřílení herci jako Tomáš Mrvík, který byl nominován na Českého lva za roli Máry ve filmu Olma Omerzu Všechno bude nebo Tomáš Dalecký, který ztvárnil roli Darka ve snímku Ivana Pokorného Uzly a pomeranče.

Smečka (foto: Bontonfilm)

„Castingy probíhaly po celé republice, a zatímco obsazení Tomáše Mrvíka do role Mikyho bylo jasné hned po prvním pražském castingu, představitele hlavní role Davida jsme hledali velmi dlouho,” uvádí režisér. Tomáše Daleckého, který ztvárnil hlavní roli, se podařilo najít až měsíc před natáčením.
Film produkovali Julietta Sichel a Jan Froněk. Do kin film uvádí Bontonfilm.

Chystáme:
Rozhovor s režisérem
Rozhovory s herci
Recenze
Soutěž

-red-
foto/video: 8Heads Productions, Totalfilm.cz © 2020