Český design má svůj skvělý zvuk i díky systematické práci ženy, která mimo jiné už přes dvacet let stojí za přehlídkou Designblok. Jana Zielinski pro Forbes, který ji letos vybral mezi 135 nejvlivnějších žen roku, píše o situaci kolem aktuálního ročníku.

Designblok připravujeme dvaadvacet let. Zažili jsme roky, kdy nás nikdo neznal a kdy jsme neměli téměř žádný rozpočet. Zažili jsme roky práce ve velmi ztížených podmínkách – třeba když se v hale v Karlíně provalila celá zeď nebo když nám na Výstavišti ve dvou třetinách festivalu uletěla střecha Průmyslového paláce.

Ještě nikdy jsme ale festival nepořádali uprostřed nouzového stavu. Je to nervydrásající proces, kdy se každý den s napětím očekává, co přinese za změny.

Samozřejmě splníme všechna opatření – roušky, rozestupy, dezinfekce, zamezení shlukování, máme časované sloty a taky sektory, ve kterých je maximálně pět set osob. Také jsme zrušili veškeré společenské akce, módní přehlídky i slavnostní zahájení.

Před vyhlášením nouzového stavu jsme ale nevěděli, jestli festival vůbec proběhne. Nakonec zvítězil argument, že z výstav není nikde na světě reportované žádné ohnisko. Ministr kultury potvrdil, že výstavy být mohou, a dle vyjádření hygieny bude na Designbloku tak, jak je teď připraven, riziko nákazy minimální.

Takže Designblok bezpečně bude.

Máme 227 vystavovatelů, letos samozřejmě hlavně z České republiky. Výrobce nábytku, svítidel, doplňků, obchody s designem, velké i menší lokální značky, ale také jednotlivá designérská studia, studentské ateliéry a galerie.

Ročník je to mimořádný nejen z hlediska nouzového stavu, ale zejména z hlediska změny. Po pěti velmi úspěšných letech jsme přešli z pražského Výstaviště do nového prostoru: Gabriela Loci, bývalého beuronského konventu v Holečkové ulici na Smíchově.

Současný design tak bude hostit nádherná lokalita, historická novogotická architektura s řadou zachovaných prvků a místností, třeba Rajskou zahradou, refektářem nebo ateliéry, kde vznikalo beuronské umění.

Přinese to mimořádný kontext, zážitek a vůbec možnost vidět prostor, který byl pro veřejnost uzavřený už od svého vzniku – nejprve jako klášter, poté generální ředitelství Českých pošt a několik let prázdná opuštěná budova.

Ale především vám umožní seznámit se s novinkami českého a mezinárodního designu naživo na výstavě, procházející všemi čtyřmi patry rozlehlé budovy.

Designblok přinese letos několik unikátů: například Designerii, tedy hlavní výstavu, jejíž nádhernou strukturu vykouzlil designér Jan Plecháč celou ze štaflí (až přehlídka skončí, budou štafle rozprodány na podporu Centra Paraple. Dále také akvizice Moravské galerie v historické hodnotě dva a půl milionu korun, výstavu Best of Cen Czech Grand Design 2019, která byla přerušena jarními nařízeními, a samozřejmě nové kolekce designérů, šperkařů, módních návrhářů a dalších tvůrců.

Dostáváme spoustu zpráv, že návštěvníci přijdou.

Až budou mít návštěvníci prohlédnuté všechny sektory v Gabrielu Loci, mohou také navštívit beuronský kostel v areálu, a potom se Holečkovou spustit kousek níž do Kinského zahrad, kde se nachází letohrádek Musaion a v něm Art House letošního Designbloku.

Co mě letos velmi těší, je podpora, které se nám dostalo. Vystavovatelé si Designblok přejí, dostáváme spoustu zpráv, že návštěvníci přijdou, předprodej na GoOut začal dnes a prodalo se prvních tisíc vstupenek. Vážíme si samozřejmě podpory institucí a také generálního partnera, který i v nelehké situaci vytrval.

Pro nemocné, lidi v karanténě, rizikové skupiny a také pro zahraniční zájemce jsme připravili kompletní 3D prohlídku celého Designbloku, která poběží na našem webu www.designblok.cz až do konce října tohoto roku.

Na přehlídku totiž obvykle přijíždějí ze zahraničí obchodníci, galeristé, kurátoři z velkých muzeí a řada dalších hostů a návštěvníků, což letos není z pochopitelných důvodů možné. Mohou si ale Designblok projít alespoň na počítači nebo v telefonu.

Co mi však přijde nejúžasnější je skutečnost, že se i v letošním ročníku objeví celá špička českého designu. Respekt!