19.4.2024 | Svátek má Rostislav


FEJETON: Zpívání zakázáno

2.10.2020

Už jsme jako v pohádce, zpívat můžeme jen v Zemi krále Miroslava. Tedy od pondělka, ale rozhodnuto už je. Kteří odborníci to Babišovi poradili?

Ta zpráva mě zastihla uprostřed psaní o humorném projevu Věry Jourové z ANO, která se bojí o osud demokracie. Ale zdá se, že Babiš a spol mají smysl pro humor ještě rozvinutější, než Jourová. Zakázat zpěv, na to musí být člověk koumák. Zakazují se tudíž i koncerty, balet je ale povolen. Zřejmě ale bude muset být bez hudby. Jaké nové cesty se tím naší kultuře otvírají!

Zpěv je prý to nejhorší, co můžete dělat. (A to i když zpěvák stojí daleko na pódiu?) Možná slyšel Prymula zpívat mě, to bych s tím souhlasil. Vzpomínám, jak jsem se jednou v Německu vymluvil ze společného zpívání poukazem na naše husitské tradice. Nikdy jste neslyšeli o bitvě u Domažlic? Husité zpívali tak strašně, že křižáci uprchli, jen to slyšeli. Proto jsem odmítal zpívat, husitská krev ve mně koluje, nechával jsem si zpěv na chvíli nejhoršího ohrožení naší vlasti.

Teď ale ta chvíle asi nastala. Možná, že voják Prymula chce u nás podnítit právě takovýto druh zpěvu. Umělci jsou jemu, Zemanovi i Babišovi protivní, zdroj potenciální opozice. Ale to by zase neměli brát tak paušálně. Oni si to možná pletou s uvědomělým postojem amerických umělců, kteří protestně bojkotují twitter, dokud prý nezačne „bojovat proti dezinformacím“ (tj blokovat Trumpa). Jenže to se týká lidí, jako Kim Kardashian, ne zpěváků opery a klasické hudby a už vůbec ne těch našich.

Tak kam bych měl jít zazpívat, kde bych měl udeřit? Před sídlo vlády? Před ministerstvo zdravotnictví? Před sídlo Lidových novin? (Ty bláboly Petra Zídka o historii se fakt nedají číst.) Před sídlo doc. kolegy Pullmanna? (jeho opěvování socialismu se nedá zastavit) Před sídlo neznámých ničitelek pomníku Winstona Churchilla? (Proč se nepřihlásí k svému činu, když chtějí „vyvolat diskuzi“?) Před sídlo neznámých ničitelů pomníku Jana Nerudy? (Něco mi říká, že to budou čtenáři holocaust.cz.) Jak vidíte, bylo toho v poslední době vážně moc. Člověk neví, kam dřív skočit. Ale za nouzového stavu by mě mohli i zatknout.

Leda bych ovšem zkusil zpívat feministické předělávky známých hitů jako Ryan Long....See Ryan Long, The Feminist Cover Band. Anebo je jiné řešení. Dnes jsem zjistil, že se ozval člověk, který je k husitskému chorálu povolanější než já, je to zpěvák Daniel Landa. Sepsal nějaký Blanický manifest, za obranu našich svobod. Takže to bojové zpívání nechám na něm, myslím, že mezi námi jako zpěváky není tak propastný rozdíl.

P.S. Ale vážně, mně připadá, že chtějí skutečně předělat tuto zemi jakousi českou verzí kulturní revoluce. Opět to je skvěle psychologicky promyšleno: nevíme nic o rozsahu zákazů, ani trvání, porušují se vytčené zásady, rozhoduje se z televizních debat, nečekaně, improvizovaně... asi se jim to podaří. Jak řekl na Nově Babiš: Zvládli jsme první vlnu, zvládneme i druhou!

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem