Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sklidí Dixon v Indianapolisu šestý mistrovský titul?

Sklidí Dixon v Indianapolisu šestý mistrovský titul?

IndyCar Harvest GP – před závodem

Netradičně už v pátek a v sobotu čekají IndyCar dva závody na okruhu Indianapolis Motor Speedway. Série je do kalendáře přidala až v průběhu léta coby náhradu za závody na západním pobřeží, které byly zrušeny kvůli koronaviru.

Po Indianapolisu bude následovat už jen jeden závod – přeložený podnik ve floridském St. Petersburgu, kde měla sezona původně začít. Lídr šampionátu Scott Dixon ale může odjíždět z Indianapolisu jako novopečený mistr. Stačí mu udržet náskok větší než 54 bodů. Letos se totiž ve finálovém závodě neudělují dvojité body.

Dixon je ve skvělé pozici, aby toho dosáhl. Obhájce titulu Josef Newgarden na něj ztrácí 72 bodů. Když IndyCar zkraje sezony závodila na stejné trati, tak si navíc Dixon připsal vítězství. Newgarden nikdy v Indianapolisu nevyhrál. Jeho stájoví kolegové Will Power a Simon Pagenaud přitom na kontě vítězství v Indianapolisu mají – jak na oválu, tak na silničním okruhu.

Dixon už letos v Indianapolisu jednou zvítězil. Foto: IndyCar

Dixon vyhrál letos čtyřikrát, Newgarden dvakrát. Herta, Power, Sató, Pagenaud a Rosenqvist mají na kontě po jednom triumfu. Mexičan O´Ward je třetí přesto, že ještě na triumf nedosáhl. V Indianapolisu bude mít ale velkou podporu. Tým Arrow McLaren SP posílí Hélio Castroneves, který vystřídá zraněného Olivera Askewa. Castroneves sice, na rozdíl od bývalých stájových kolegů z týmu Penske, v Indianapolisu nevyhrál, přináší ale nepřeberně zkušeností, zvlášť ve srovnání s nováčkem Askewem.

Zkušenosti navíc bude mít v Indianapolisu i tým A. J. Foyta, který do jednoho z vozů posadí Francouze Bourdaise. A James Hinchcliffe nahradí ve voze Andretti Autosportu Zacha Veache, který s týmem předčasně ukončil spolupráci. Navíc se přidají Sage Karam a tým Dreyer & Reinbold Racing.

V Indianapolisu se na okruhu letos pojedou tři závody, každý však bude jiný. Minimálně co se týče vzdálenosti, kterou budou piloti muset urazit. Zatímco v červenci se jelo na 80 kol, v pátek piloty čeká o pět kol delší závod a v sobotu naopak o pět kratší.

Indianapolis Motor Speedway (silniční okruh)

Délka okruhu: 2,439 míle (3,9251 km), 14 zatáček
Délka závodu: 85 kol (1. závod), 75 kol (2. závod)
První závod: 2014
Rekord okruhu: Will Power (Team Penske) – 1:07,7044 v roce 2017
Loňské pole position: Felix Rosenqvist (Chip Ganassi Racing) – 1:08,2785
Loňský vítěz: Simon Pagenaud (Team Penske)

Časový harmonogram (SELČ):
Čtvrtek 1. 10
20:25 – 21:40 – 1. trénink

Pátek 2. 10.
0:20 – 0:50 – kvalifikace
21:30 – Start 1. závodu (85 kol)

Sobota 3. 10.
16:20 – 16:50 – kvalifikace
20:30 – start 2. závodu (75 kol)

Zdroj: originální materiál redakce, úvodní foto: IndyCar