Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
22:00
4. 10. 2020

Děkujeme za pozornost našemu volebnímu zpravodajství. Připomínáme, že hlavní zprávou letošních voleb do krajských zastupitelstev je vítězství ANO v deseti regionech ze 13. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši a v Libereckém kraji jasně obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj. Už nyní je jasné, že ANO jako vítěz voleb nezíská hejtmanská křesla ve všech regionech, kde bodovalo. A dost možná nedosáhne ani na stávající počet pěti hejtmanů. Vznik krajských koalic budeme na Blesk Zprách samozřejmě sledovat.

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit jen ve třech obvodech. Kandidáti navržení TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SPD ani Trikolóra se neprosadily. Neuspěli ani bývalí ministři Jiří Dienstbier (ČSSD), Miloslav Ludvík (ČSSD), Vítězslav Jandák (za ANO) a Antonín Prachař (nezávislý).

První volební kolo zatím navzdory úspěchu Starostů nevyřešilo patovou situaci, který klub bude v Senátu nejpočetnější a bude mít právo nominovat předsedu horní komory. Znovuzvolení Zbyňka Linharta (STAN) na Děčínsku znamená, že bez ohledu na výsledek finále mají kluby Starostů a ODS v horní komoře shodně 16 členů a obě nyní obhajují tři křesla. Druhé kolo senátních voleb, které proběhnou 9. a 10. října, pro vás také budeme mapovat.

21:16
4. 10. 2020

Radost ze zvolení jedničky Starostů a nezávislých Petry Peckové neskrývá předseda strany Vít Rakušan. Na twitteru sdílel radostnou fotografii. „Petra a její tým přinesou na kraj tolik potřebnou změnu, ještě jednou díky za důvěru,“ uvedl. 

20:37
4. 10. 2020

Nové vládnoucí koalice už se začínají pomalu tvořit. Zde máte shrnutí dnešních jednání:

  • Na severu Moravy pravděpodobně bude vládnout vítězné hnutí ANO s ODS kandidující spolu s TOP 09, lidovci a nově rovněž s ČSSD. Hejtmanem zde bude Ivo Vondrák (ANO).
  • V Jihomoravském kraji se rýsuje koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Hejtmanem by měl být Jan Grolich (KDU-ČSL).
  • Na koaliční spolupráci ve vedení Pardubického kraje se už v sobotu večer předběžně dohodlo uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, tvořené ČSSD a hnutím Společně pro kraj, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN. Hejtmanem zůstane Martin Netolický (ČSSD).
  • Ve středních Čechách se dnes lídři stran dohodli na široké koalici všech uskupení v krajském zastupitelstvu kromě hnutí ANO. Jako hejtmanku si zvolili Petru Peckovou (STAN).
  • V Ústeckém kraji jedná vítězné ANO o koalici s druhou ODS a třetím STAN. Strany se dohodly, že hejtmanem by mohl být lídr ANO Jan Schiller. jednání budou pokračovat v úterý.

  • V Karlovarském kraji začalo ANO jednat o koalici s ODS, Místními a SNK1. 
  • Piráti v Královéhradeckém kraji podle dosavadního hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) dostali nabídku na funkci hejtmana v případné koalici s ANO a koalicí ČSSD a Zelení. 
  • V Olomouckém kraji je rozhodujícím článkem pro vytvoření možných koalic ODS, která se o dalším postupu rozhodne na regionální radě počátkem příštího týdne. Chtějí vytvořit koalici Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj a uskupení Piráti a STAN. Obešli by tím vítězství hnutí ANO.
20:09
4. 10. 2020

Bývalý premiér Mirek Topolánek taktéž reagoval na twitteru na premiéra Andreje Babiše (ANO), který si postěžoval na řeči veřejnosti a opozice ohledně výsledků voleb. Přislíbil, že jestli ODS, KDU-ČSL A TOP 09 sestaví stínovou vládu, bude dodržovat hygienická opatření. 

19:41
4. 10. 2020

„Už se stává pravidlem, že když se Andreji Babišovi nelíbí výsledek voleb, pak jde o nespravedlivý volební systém či spiknutí poražených. Realita je ale mnohem jednodušší – v politice, stejně jako v životě, uspěje nakonec ten, kdo je schopen se s ostatními slušně domluvit,“ reaguje na ostrá slova premiéra senátor Jiří Drahoš. 

Babiš si stěžoval, že se chystá jisté spiknutí a ve svém Čau lidi zmiňoval, že z jeho hnutí dělá opozice poražené. Dnes už několik krajů oznámilo koalice, řada z nich právě bez ANO. 

19:17
4. 10. 2020

V pondělí chtějí koaliční partneři Pardubického kraje oznámit obsazení gescí. Hejtmanem by měl zůstat Martin Netolický (ČSSD). Koaliční smlouvu chtějí podepsat v první polovině října. Vítězné hnutí ANO lídra míří do opozice. Informoval o tom redaktor ČT na twitteru. 

19:03
4. 10. 2020

Hradečtí Piráti mohou mít hejtmana v koalici s ANO a ČSSD. Uvedl to dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Dostali nabídku na funkci hejtmana v případné koalici s ANO a koalicí ČSSD a Zelení. Taková koalice by měla 23 hlasů ze 45. Piráti nabídku nekomentovali a uvedli, že všechna jednání jsou otevřená.

Lídr Pirátů Pavel Bulíček řekl, že Piráti dosud jednali se všemi stranami kromě SPD. Podle něj si uvědomují, že jsou se svými sedmi mandáty jazýčkem na vahách.

Pavel Bulíček (Piráti) je lídrem za Královéhradecký kraj (4.10.2020)
18:40
4. 10. 2020

Starostové pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných vytvářejí společný zastupitelský klub v jihomoravském zastupitelstvu. Dnes to řekli lídři Starostů František Lukl a ODS Jiří Nantl. Obě uskupení se mají stát členy nové koalice spolu s KDU-ČSL a Piráty, která nahradí koalici vedenou ANO. Uskupení bude mít v koalici nejvíce mandátů, a to 16, přesto se podle Lukla nic nemění na tom, že by měl být hejtmanem lidovecký lídr Jan Grolich.

18:13
4. 10. 2020

Novou hejtmankou ve středních Čechách bude Petra Pecková. Dohodli se na tom lídři STAN, ODS, Pirátů a Spojenců. Začínají pracovat na programovém prohlášení.

Lídři STAN, ODS, Pirátů a Spojenců se dohodli na koalici ve středních Čechách, hejtmankou bude Pecková.
18:07
4. 10. 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval volby po vystoupení v pořadu Blesk Zpráv také ve svém pravidelném příspěvku „Čau lidi“. Premiér mimo jiné uvedl, že mu přijde, že i když ANO volby vyhrálo, média a opozice dělají z hnutí pořažené. 

17:09
4. 10. 2020

Z devíti radních kraje znovu zasedne do zastupitelských lavic v Královéhradeckém kraji šest lidí, a to Jiří Štěpán (ČSSD), Martin Červíček (ODS), Martina Berdychová (Východočeši), Rudolf Cogan (STAN), Václav Řehoř (ODS) a Pavel Hečko (ČSSD). Do zastupitelstva se kvůli takzvanému kroužkování nedostal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Již nekandidovali radní Vladimír Derner a Karel Klíma (oba KDU-ČSL).

17:02
4. 10. 2020

Čtyři politické subjekty, které se v sobotu předběžně dohodly na koaliční spolupráci ve vedení Pardubického kraje, dnes pokračovaly v dalším jednání. Uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj - tvořené ČSSD a hnutím Společně pro kraj, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN chtějí v pondělí podepsat společné memorandum, uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Vznikne tak v podstatě staronová koalice, která vedla kraj předchozí čtyři roky.

Povolební vyjednávání v Pardubickém kraji (3.10.2020) Povolební vyjednávání v Pardubickém kraji (3.10.2020) Povolební vyjednávání v Pardubickém kraji (3.10.2020)
16:46
4. 10. 2020

V Karlovarském kraji začalo ANO, vítězné hnutí krajských voleb, jednat o koalici s ODS, Místními a SNK1. V zastupitelstvu by taková koalice měla 24 ze 45 hlasů. Dohoda zatím není jistá. Formát musí ještě potvrdit členové Místních i SNK1 - Starostů našeho kraje. Dnes to řekla náměstkyně hejtmana a krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Paralelně zkoušejí domluvit koalici i STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK).

16:31
4. 10. 2020

Majitelka krkonošské Luční boudy a neúspěšná kandidátka ODS v senátních volbách na Trutnovsku Klára Sovová vyslovila před druhým kolem podporu starostovi Vrchlabí, současnému senátorovi Janu Sobotkovi (za STAN). Sovová to dnes řekla ČTK. Sobotka první kolo vyhrál a ve druhém se 9. a 10. října utká o křeslo v Senátu se starostou Dvora Králové nad Labem Janem Jarolímem (ANO).

16:18
4. 10. 2020

Občanští demokraté mají v případné koalici v Libereckém kraji zájem o školství a zdravotnictví. Mimo ODS vyjednávají vítězní Starostové pro Liberecký kraj o koalici i s Piráty. Taková trojkoalice by měla pohodlnou většinu 32 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Stejnou pozici by mohlo mít spojení Starostů s druhým hnutím ANO. S tím ale budou Starostové jednat až v případě, že se s ODS a Piráty nedohodnou.

16:10
4. 10. 2020

Nejvyšší volební účast v krajských volbách v Plzeňském kraji měla tradičně nejmenší obec v kraji a jedna z nejmenších v Česku - Čilá na Rokycansku. Hlas tam odevzdalo 94,12 procenta voličů, což bylo nejvíce v celé ČR. Ze 17 zapsaných voličů nepřišel jen jeden. Naopak nejmenší účast měli v Semněvicích na Domažlicku, kde volilo 16,17 procenta voličů. Volební komise se tam ze 167 zapsaných voličů dočkala jen 27 hlasujících.

16:01
4. 10. 2020

Kandidát do Senátu za obvod Praha 5, bývalý diplomat Michael Žantovský, se pochlubil, jak analyzoval výsledky voleb. Vzal si k tomu psa Cézara.

15:50
4. 10. 2020

Jednání o budoucí podobě středočeské koalice probíhá právě v těchto minutách. Účastní se ho mimo jiné ekonomický expert ODS Jan Skopeček a lídr strany v kraji Martin Kupka. 

Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii ekonomický expert ODS Jan Skopeček (4.10.2020) Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii místopředseda ODS Martin Kupka (4.10.2020) Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii místopředseda ODS Martin Kupka (4.10.2020)
15:45
4. 10. 2020

V Ústeckém kraji vítězné ANO jedná o koalici s druhou ODS a třetím STAN. Dohodli se, že hejtmanem by mohl být lídr ANO, poslanec Jan Schiller. Novinářům to řekli po dnešním jednáním lídři uvedených stran. Taková koalice by měla v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 32 mandátů.

15:34
4. 10. 2020

Jihomoravský kraj se jako první region v Česku dohodl na nové koalici. Vznikla necelých šest hodin po skončení voleb a utvořily ji KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Vítězné ANO skončilo v opozici, poprvé v dvacetileté historii kraje vypadli komunisté. Novým hejtmanem se podle dohody stane starosta Velatic Jan Grolich (36, KDU-ČSL). „Koalice v této podobě nám dává smysl. Myslíme, že odráží přání voličů,“ řekl Blesku lídr lidovců. Koaliční strany mají v 65členném zastupitelstvu většinu 37 hlasů.

15:24
4. 10. 2020

V zastupitelstvu Libereckého kraje zasedne v novém volebním období méně žen. Ve volbách jich uspělo jenom deset, mužů je 35. V posledních dvou volebních obdobích bylo žen v zastupitelstvu 11. Ryze mužské zástupce mají ODS a SPD, za Piráty a ANO zasedne do lavic po dvou ženách a zbylých šest kandidovalo za vítězné Starosty pro Liberecký kraj. Podle údajů na serveru Volby.cz bylo v libereckém krajském zastupitelstvu nejméně žen v letech 2008 až 2012, kdy se jich tam dostalo jen sedm.

15:17
4. 10. 2020

„Velmi děkuji za podporu ODS a Starostů pro občany (Probuďme Vysočinu) na Vysočině,“ uvedl v neděli dopoledne současný šéf Senátu Miloš Vystrčil na facebooku. „Velkou podporou a povzbuzením je pro mě opravdu velký počet preferenčních hlasů, které jsem obdržel,“ pokračoval Vystrčil s tím, že i když se bude věnovat zastupitelstvu na Vysočině, stále pro něj zůstává hlavní Senát.

15:07
4. 10. 2020

V Karlovarském kraji začala jednání o nové krajské koalici. Pokouší se ji sestavit nejen vítězné hnutí ANO, ale i blok, který vytvořili druzí STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK). Rozhodnout by mohly strany, které se dostaly do krajského zastupitelstva s menším ziskem.

15:01
4. 10. 2020

Občanští demokraté rozhodnou o dalším postupu po volbách na jednání regionální rady, řekl dnes ČTK jejich volební lídr Dalibor Horák. Sejít by se podle krajského šéfa ODS Michala Záchy měla začátkem příštího týdne. S ODS, která v krajských volbách v Olomouckém kraji skončila čtvrtá, chtějí vytvořit koalici Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a uskupení Piráti a STAN. Měli by společně v 55členném zastupitelstvu 32 křesel. Obešli by tím vítězné hnutí ANO.

14:55
4. 10. 2020

„Mám z toho obrovskou radost, ale jsem vyčerpaná. Vedla jsem velmi intenzivní a kontaktní kampaň, ale toto mě opět posílilo. Jsem s výsledkem, celostním, velmi spokojená a cítím vděčnost k voličům,“ reagovala pro Blesk Zprávy Adela Šipová, která postoupila do druhého kola senátních voleb za Piráty. Šipová zmínila, že má tři priority. Mezi nimi i životní prostředí. „Dělám to pro svých pět dětí. I ony jsou hodně ekologicky založené a chci pro ně budoucnost,“ svěřila se.

14:48
4. 10. 2020

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl tvrzení prezidenta Miloše Zemana, že ve vládnoucí koalici by vždy měl sedět vítěz voleb, a že jde o vzpouru méně schopných stran. „Zeman: Koalice bez ANO jsou spiknutím poražených. To je nepravdivý plk. Kdo získal mandáty, nebyl poražen a vítězem je dohodnutá většina,“ vysvětluje Kalousek na sociálních sítích.

„Jedinou koalicí poražených byla Rusnokova vláda. Nikým nevolení Zemanovi kumpáni vládli proti vůli Sněmovny a pak ve volbách propadli,“ dodal předseda poslaneckého klubu TOP 09, který se s prezidentem „nemusí“.

Předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na schůzi Poslanecké sněmovny. (15.9.2020)
14:41
4. 10. 2020

Hnutí ANO, které obhájilo vítězství v krajských volbách, u voličů v karanténě kvůli koronaviru nevyhrálo ani v jednom z regionů. Nejlépe si u těchto voličů vedly KDU-ČSL, ODS, Starostové a TOP 09. Vyplývá to údajů, které dnes ČTK zjistila na volebním webu.

Nejvíce hlasů (18,52 procenta) posbíralo ANO u voličů v karanténě v Karlovarském kraji, což mu stačilo na druhé místo za koalicí STAN a TOP 09. Nejhorší výsledek zaznamenalo hnutí v Libereckém kraji, kde obdrželo jen zhruba tři procenta hlasů.

14:36
4. 10. 2020

Povolební jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny, řekl lídr kandidátky Pirátů Jiří Snížek. V tak velkém kraji, jako je Středočeský, je podle něj před podpisem koaliční smlouvy nutné dojednat plno věcí. Namátkou jmenoval otázky typu integrace dopravy, další výstavba či optimalizace školství.

Debata Blesku o školství: Jiří Snížek (Piráti) (17. 9. 2020) Debata Blesku o školství: Jiří Snížek (Piráti) (17. 9. 2020)
14:30
4. 10. 2020

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Královéhradeckého kraje mandát zastupitele z končícího volebního období obhájilo 20 lidí. Zbylých 25 zastupitelů bude nových. Tři z nich se do zastupitelstva po odmlce vracejí, a to starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD), starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) a současná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Nejvíce zastupitelů je z Hradce Králové, a to 15.

14:25
4. 10. 2020

Senátní volby mohou obměnit složení Sněmovny. Do finále postoupili po nynějším víkendovém prvním kole tři poslanci, a to Jiří Mašek (ANO), Miroslava Němcová a Petr Bendl (oba ODS). Pokud by se stali senátory, poslanecký mandát by jim zanikl a jejich místo v dolní komoře by obsadili náhradníci. O místo v horní komoře se ucházelo celkem sedm poslanců, a to tři z KSČM a po dvou z hnutí ANO a z ODS.

14:19
4. 10. 2020

Lídr hnutí STAN v Ústeckém kraji Filip Ušák považuje výsledek voleb za obrovský úspěch. Hnutí STAN se poprvé samostatně dostalo do krajského zastupitelstva v tomto regionu a skončilo třetí za ANO a ODS. Jednat o účasti na vedení kraje je připraveno se všemi vyjma SPD a KSČM. Ušák to dnes řekl ČTK.

„Porazili jsme i Piráty, což je i v rámci republiky velký úspěch. Jsem rád, že jsme zlomili prokletí. Dvojciferné číslo (11,17 procenta hlasů) a sedm mandátů nelze hodnotit jinak než jako obrovský úspěch,“ uvedl Ušák.

Krajská debata Blesku o zdravotnictví: Zleva Filip Ušák (STAN), Stanislav Mackovík (KSČM)
14:13
4. 10. 2020

Celkem pět lidí odmítlo během uplynulých krajských a senátních voleb ve volebních místnostech v Olomouckém kraji volit v roušce. Hlasování bylo těmto voličům umožněno, jejich jednání bude mít dohru u přestupkové komise. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Žádné další problémy v souvislosti s volbami v kraji policisté řešit nemuseli.

14:06
4. 10. 2020

Dvojnásobný úspěch zaznamenal ve volbách senátor za Uherskohradišťsko a zastupitel Zlínského kraje Ivo Valenta.

Zakladatel skupiny SYNOT podnikající v hazardu uspěl v krajských volbách, když obhájil post v zastupitelstvu Zlínského kraje, a to za volební koalici Trikolóra - Soukromníci - Nezávislí.

Zároveň postoupil do 2. kola senátní volby, ve které za Soukromníky obhajuje křeslo v horní komoře. Valenta je nestraník a člen Senátorského klubu ODS.

Ivo Valenta při rozhovoru pro Blesk
14:06
4. 10. 2020

Jihočeská ODS má několik let osvědčeného sběratele preferenčních hlasů. Je jím bývalý hejtman Jan Zahradník, který to potvrdil i při letošních krajských volbách. Ze 13. místa jej přednostní hlasy vynesly na druhou pozici a opět mu zajistily místo v zastupitelstvu.

„Samozřejmě, že mě to těší. Ale já jsem hlavně rád za výsledek, kterého ODS v Jihočeském kraji dosáhla. Je to velká zásluha (krajského předsedy) Martina Kuby, který dokázal vytvořit skvělý tým,“ řekl jednasedmdesátiletý Zahradník.

Jan Zahradník z ODS je bývalým hejtmanem Jihočeského kraje
14:03
4. 10. 2020

„Spolupráce má smysl, volič ji ocení, jedině tak dosáhneme změny. Žádné stagnace opozice jsem si nevšiml,“ míní bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Poděkoval voličům, že stranu během krajských a senátních voleb volili. „Věřím, že do roka se to podaří, naše země a občané si to zaslouží,“ je přesvědčen Výborný, který v posledních týdnech musel řešit nákazu koronavirem.

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa