Finové v čele startovního pole

Rajd Swidnicki je další polskou výzvou Huttunena i Lukky.

48. ročník Rally Swidnicki – KRAUSE, v minulosti známý jako Rajd Elmot, bude už po dvaačtyřicáté zápočtem polského šampionátu v rally. Letošní závod bude navíc trochu unikátní, protože se poprvé od sezóny 1980 uskuteční znovu v říjnu. Rychlostní zkoušky na známé polské soutěži se v podzimním počasí mohou stát zcela novou výzvou.

Kvůli tomu mohou být výsledky bojů o nejcennější polské vavříny ještě důležitější. Navíc tváří v tvář situaci, kdy není zcela jisté uspořádání závěrečného závodu RSMP (46. Rally Košice, 16. – 18. října), můžeme v cíli ve Swidnici znát nové polské šampiony.

Po triumfu na Rajdu Rzeszowskim a v Rajdu Slaska, jsou právě Jari Huttunen a Mikko Lukka největšími kandidáty na titul. V absolutním klasifikaci šampionátu disponují 69 body, mají o 14 bodů více než dvojice Grzyb / Poradzisz. Posádky Škody Fabia Rally2 evo bude o tomto víkendu opět mimořádně obtížným soupeřem, neboť Grzegorz Grzyb, polský šampion 2018, má na svém kontě už tři prvenství na tomto závodě ve Swidnici, navíc rychlostní zkoušky během posledních dvaceti let nedoznaly zásadních změn.

Letošní statistiky však favorizují reprezentanty stáje Hyundai Poland Racing, kteří ovládli první polovinu polské sezóny, a při všech sedmi letošních startech nikdy nechyběli na stupních vítězů. Devět rychlostních zkoušek (s celkovou délkou 120 km) vymezených na cestách v okolí Swidnice se má šanci stát arénou jednoho z nejtvrdších a nejpozoruhodnějších duelů.

Pro tým a pro značku Hyundai se nadcházející víkend může jevit i jako zásadní v kontextu boje o titul v hodnocení značek a sponzorských týmů. Hyundai Poland Racing aktuálně figuruje na třetím místě, s nevelkou ztrátou za svými bezprostředními soupeři. Zajímavé je, že souběžně s přípravami na závod polského šampionátu probíhaly práce na dalším účinkování v seriálu mistrovství světa. Hned po rally posádka a tým míří do Itálie, aby na Rally Italia Sardegna bojovali o další body v podpůrném šampionátu WRC 3.

Jari Huttunen: Vracíme se na rychlostní zkoušky polského mistrovství jen po krátké třítýdenní pauze. Tento okamžik je navíc velmi důležitý vzhledem k tomu, jak intenzivní období stojí před námi. Přijíždíme do Swidnice jako lídři šampionátu, ale jsem si vědom, jak obtížná rally nás čeká. Souboj s Grzegorzem Grzybem na Rajdu Slaska byl hodně dramatický a jeho zkušenosti s rychlostkami Rajdu Swidnicki jsou samozřejmě známé. Čeká nás opravdu tvrdá bitva.

Charakter této rally mi však vyhovuje, takže máme některé výhody i na naší straně. Mám rovněž štěstí, že pracuji se skvělými lidmi a ambiciózním týmem, který neustále tvrdě pracuje. Jasně jsme stanovili naše priority, takže vím, že jsme dobře připraveni.

Je možné, že Rajd Swidnicki rozhodne o výsledcích RSMP, ale nezmění to plán. I tady ve Swidnici, stejně jako o týden později na Sardinii, budeme bojovat o velmi důležité body, musíme být na oba závody maximálně koncentrování. Bez strategie a kalkulací se soustředíme na boj o nejvyšší post na stupních vítězů a uděláme pro to maximum.

Starty stáje Hyundai Poland Racing v sezóně 2020 podporují: Hyundai Motor Poland, Hyundai Motorsport Customer Racing, GRX Grönholm RX, Gulf Race Fuels Distribution EU a Kowax 2Brally.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!