Senát už umělce a sportovce neláká, letos o něj usilují hlavně expolitici

Ředitel Knihovny Václava Havla, signatář Charty 77 Michael Žantovský

Ředitel Knihovny Václava Havla, signatář Charty 77 Michael Žantovský Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Exministr dopravy Antonín Prachař: Ve vládě skončil v listopadu 2014
Václav Klaus přijímá gratulace od Vladimíra Železného na oslavě svých 78. narozenin (19. 6. 2019)
Poslankyně ODS Miroslava Němcová
Poslankyně ODS Miroslava Němcová
Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík
7
Fotogalerie

Baletní mistr Vlastimil Harapes, saxofonista Felix Slováček, žokej Josef Váňa nebo olympijský vítěz z Nagana, hokejista Jiří Šlégr. Takovými jmény se ANO, ČSSD či Strana soukromníků snažily nalákat voliče ve volbách do Senátu v roce 2016. I tehdy se souběžně volilo do krajských zastupitelstev jako nyní. Letos však umělci nebo sportovci na kandidátkách nejsou.

Stejně jako v minulosti se obmění třetina z 81 členů horní komory parlamentu, kandidátů je 235. Ze známých osobností tentokrát usilují o šestileté mandáty hlavně expolitici.

Politolog Petr Jüptner míní, že především hnutí ANO se už v senátních volbách nesnaží za každou cenu uspět. V těch nadcházejících nepostavilo žádného kandidáta v osmi obvodech ze sedmadvaceti. „Spočítalo si, že pouze známé tváře volby nevyhrávají. Navíc se od něj společensky významné osobnosti začaly odklánět,“ řekl.

Pravice i další strany pak sázejí převážně na úspěšné komunální politiky nebo politické matadory.

V Praze 1 je to bývalá šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). V Praze pět se utkají exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD a ANO) s někdejším členem ODA a velvyslancem Michaelem Žantovským (ODS, TOP 09 a STAN).

Na Znojemsku opět přesvědčuje voliče bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný (Trikolora), který byl senátorem poprvé zvolen v roce 2002. Exministr dopravy za ANO Antonín Prachař zkouší politické štěstí jako nestraník na Přerovsku a bývalý poslanec TOP 09 Pavol Lukša bojuje o hlasy ve volebním okrese Frýdek-Místek jako předseda uskupení Dobrá volba 2016.   

Na Kladensku obhajuje funkci senátora exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD s podporou Budoucnosti). Jeho kolegyně Jitka Seitlová (KDU-ČSL, Zelení, TOP 09 a STAN) se snaží o znovuzvolení na Přerovsku.

Brno čeká souboj mezi zakladatelem a místopředsedou Pirátské strany Jiřím Kadeřávkem, donedávná ombudsmankou Annou Šabatovou (Zelení SEN 21 a Idealisté) a dvěma známými lékaři Romanem Krausem  (ODS a TOP 09) a Tomášem Tomášem (KDU-ČSL).  

Na napínavý duel se mohou voliči těšit také na Pelhřimovsku. Utká se tam exministr kultury Vítězslav Jandák, který ze sociální demokracie přestoupil k ANO, s bývalým šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).