Hlavní navigace

Xaver Veselý fotkou s Vandasem pravidla neporušil, vzkazuje Rada ČRo

2. 10. 2020

Sdílet

Luboš Xaver Veselý Autor: Marie Votavová

Moderátor Luboš Xaver Veselý neporušil předvolební pravidla Českého rozhlasu ani jeho kodex, když se na takzvaném Vlasteneckém setkání nechal vyfotit s předsedou Dělnické strany Tomášem Vandasem. Vedení Českého rozhlasu se na tom shodlo s Radou Českého rozhlasu, která na fotografii obdržela pět stížností.

Luboš Xaver Veselý na regionálních stanicích Českého rozhlasu provází dvěma pořady. První se jmenuje Xaver a host, druhý Xaverův veselý kvíz. 

Předvolební pravidla zakazují, aby zaměstnanci a spolupracovníci ohrožovali nestrannost, důvěryhodnost a dobrou pověst Českého rozhlasu tím, že jakkoliv vystoupí na podporu subjektů a kandidátů, a to i ve formě vyjadřování a publikování svých osobních názorů a komentářů na politické záležitosti v jiných médiích, na internetových stránkách (včetně blogů) a na sociálních sítích. Za propagaci subjektu, politika nebo kandidáta se považuje i prezentování a viditelné umísťování fotografií, plakátů, samolepek, odznaků a dalších materiálů vyrobených na podporu nebo naopak za účelem poškození kandidátů.

„Toto ustanovení by mohlo být v krajním případě posuzováno jako porušení pravidel, byť by šlo skutečně o hraniční případ. V situaci, kdy ovšem následně (s odstupem dvou dnů) moderátor Veselý veřejně Tomáše Vandase odsoudil včetně jeho politických aktivit, nelze o podpoře hovořit. Došlo dokonce k opaku, tj. k odsouzení kandidujícího politického subjektu, což je nestandardní přístup, který se paradoxně mohl dostat do konfliktu s pravidly z opačné strany, ale v daném případě bylo ohrazení se namístě v reakci na to, že pan Vandas fotografii uveřejnil a vyvolal tak zdání možné podpory. K osobní kritice kandidujícího subjektu nedošlo ve vysílání Českého rozhlasu, ale v rámci soukromé obrany pana Veselého,“ argumentuje ředitel regionálního vysílání Jan Menger.

Tomáš Vandas je sice podle webu ústecké volební koalice „Čistý a lepší sever“ jednou z tváří tohoto subjektu, podle oficiálního volebního seznamu ale nakonec on sám ve volbách přímo nekandiduje. Dělnická strana, které předsedá, je však součástí některých koalic, včetně té ústecké.

Podle stanoviska Českého rozhlasu byla fotografie publikována bez moderátorova souhlasu. „Na akci Lubomír Veselý nijak veřejně nevystoupil, pouze se vyfotografoval s cca 30 lidmi, kteří o to požádali, přičemž prý postupoval standardně jako jindy, když ho lidé na veřejnosti poprosí o společnou fotografii,“ dodává Menger.

Rozhlas dále argumentuje tím, že Luboš Xaver Veselý není výhradním spolupracovníkem Českého rozhlasu a veřejnoprávní rozhlas má v kontextu svobody projevu jen omezené možnosti přikazovat, s kým se jeho spolupracovníci mohou nebo nemohou fotit. Obecně však pořízení a následnou publikaci fotografie ve veřejném prostoru „nepovažuje v daný okamžik za vhodnou“.

Na základě tohoto případu se nakonec Český rozhlas rozhodl upravit předvolební pravidla pro další volby. Výslovně v nich zaměstnancům a externím spolupracovníkům Českého rozhlasu doporučí zdržet se pózování na fotografiích s volebními kandidáty či vedoucími činiteli jakýchkoli kandidujících politických subjektů.

Radní mají hodnotit práci zaměstnanců rozhlasu pouze v jeho vysílání. V této souvislosti upozorňujeme, že Rada Českého rozhlasu má primárně kontrolovat hospodaření Českého rozhlasu a dodržování zákona či kodexu. Radě jako demokratickému orgánu nepřísluší vyjadřovat se k tomu, s kým se zaměstnanci či spolupracovníci Českého rozhlasu ve svém volném čase smějí či nesmějí stýkat, které akce mohou navštěvovat, a které nikoli. Pokud by radní jakkoli ingerovali do osobnostních práv zaměstnanců a spolupracovníků Českého rozhlasu, mohli by se obvinění například z extremismu naopak dočkat sami,“ odpověděl na stížnosti předseda Rady Českého rozhlasu Miroslav Dittrich.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).