Vsetínsko se zbarvilo do oranžova, střední školy zavřou v celém kraji

  9:16
V pondělí odstartuje dvoutýdenní přerušení výuky na středních školách ve všech regionech Zlínského kraje. Ještě ve čtvrtek přitom nebylo jasné, zda se omezení provozu týká i Vsetínska, které mělo na semaforu ministerstva zdravotnictví zelenou barvu, kdy by školy zůstaly otevřené. Večer se však výstraha zvýšila na oranžovou.

Studenti Střední průmyslové školy ve Zlíně vymění vyučování v rouškách za dva týdny distanční výuky. Stejný režim čeká všechny střední školy ve Zlínském kraji. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ve čtvrtek od rána jednalo vedení kraje s krajskou hygienou, aby se školy na Vsetínsku co možná nejdříve dozvěděly, co je po víkendu čeká.

„Ještě odpoledne vydalo ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí, že Vsetínska se omezení netýká. Ale do večera se region zbarvil na semaforu do oranžova, protože tam přibylo případů,“ uvedl pro MF DNES krajský radní odpovědný za školství Petr Gazdík.

Definitivní rozhodnutí hygiena vydala kolem 20. hodiny večerní. Střední školy se tak na 14 dnů zavřou v celém Zlínském kraji. Opatření se netýká studentů nižších gymnázií.

Školy na Vsetínsku raději počítaly s oběma variantami, i když ředitelé doufali, že budou učit v běžném režimu.

„Informoval jsem kolegy, rodiče i žáky, aby byli připraveni na to, že rozhodnutí padne na poslední chvíli. Pokud budeme muset zavřít tak narychlo, bude to samozřejmě nepříjemné hlavně pro rodiče,“ řekl ředitel Integrované střední školy ve Valašském Meziříčí Petr Pavlůsek.

Studenty však nečekají prázdniny, učit se bude distančně. Ze zákona je takový způsob výuky pro všechny studenty povinný.

Ve třech zbývajících regionech kraje bylo už několik dnů dopředu jasné, že se bude vyučovat na dálku. Výjimku dostala jen praktická výuka na odborných školách. „Pokud mají školy naplánované dílny, mohou je odučit. Studenty jen musejí rozdělit do skupin po deseti,“ vysvětlil Gazdík.

Přechod na distanční výuku se netýká žáků mateřských a základních škol ani nižšího gymnázia. Ti se budou učit společně ve třídách. Pouze jim odpadne tělocvik a v hudební výchově nebudou zpívat, ale zaměří se na teorii.

„Pro nižší gymnázium zůstává v platnosti běžný rozvrh,“ sdělil ředitel uherskohradišťského gymnázia Zdeněk Botek.

U studentů vyššího gymnázia už se předpokládá jistá míra samostatnosti. Učitelé s nimi budou v kontaktu během online hodin.

„Ty ale tvoří jen asi deset procent celé výuky. Kromě toho vyučující připraví úkoly, procvičování a samostatnou práci,“ doplnil Botek.

Docházka se bude evidovat, výuka je povinná

Škola teď vychází ze zkušeností z letošního jara. Každý vyučující připravil zprávu o průběhu výuky v minulém školním roce. Vedení školy všechny vyhodnotilo a sestavilo plán pro další období.

Stejně jako ve škole se nyní bude účast studentů evidovat do třídní knihy. Kdo se nezúčastní, bude potřebovat omluvenku. To je proti jaru rozdíl, tehdy byla výuka dobrovolná, nyní už s ní zákon počítá jako s plnohodnotnou verzí.

Protože neexistuje jednotný systém, má každá škola v kraji trochu jiný přístup. Například Střední průmyslová škola ve Zlíně, která spojuje strojní, stavební a elektroprůmyslovku, má komunikaci se studenty nastavenou v systému Bakaláři a online výuku povede prostřednictvím Microsoft Teams.

Čas na začátku září věnovali tomu, aby se s ním všichni naučili pracovat. „S přechodem na distanční výuku nemáme problém,“ zmínil ředitel Radomír Nedbal. Ostrou zkoušku už mají za sebou, když jedna ze tříd musela do karantény.

„Na jaře to bylo obtížnější v tom, že výuka nebyla povinná. I tak se jí ale účastnilo víc než devadesát procent studentů,“ popsal Nedbal.

Začátek školního roku věnovala přípravě na distanční výuku velká část středních škol. Vzhledem k tomu, že jde o početné kolektivy, je víc než pravděpodobné, že se bude mezi prezenční a distanční formou přecházet v průběhu školního roku častěji. Aktuálně je v kraji 23 700 středoškoláků.