Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  02.10.2020 00:00:00

Anifilm bude! Těšíme se na vás v Liberci už v úterý

Nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení, Anifilm proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem, který naleznete zde: http://www.anifilm.cz/cs/program. Na webu festivalu Anifilm najdete také online katalog filmů a dalších festivalových programů. Příznivci animované tvorby si tak již mohou přesně naplánovat svůj festivalový program.

Bylo nutné zrušit hudební doprovodný program, ale věříme, že filmy v sekci “Slyšet animaci” vám jej aspoň částečně nahradí. Anifilm 2020 si uvědomuje možná rizika, proto dodržíme všechna platná hygienických opatření a uděláme vše proto, abychom zabránili šíření viru Covid 19. Z důvodu vedení databáze kontaktů a možnosti trasování si každý návštěvník Anifilmu musí zakoupit akreditaci, která je nutnou podmínkou ke vstupu do všech programových míst letošního ročníku festivalu. Vyřízení akreditace je v tomto roce nevyhnutelné také pro účast na programu zdarma – pro tento účel jsme zavedli nový typ akreditace Visitor Basic.

Organizátoři věří, že se i přes tato omezení a hygienická opatření podaří připravit výjimečnou a pro všechny zúčastněné i bezpečnou kulturní událost pro celý Liberecký kraj i jeho hosty.

Novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Proběhne také soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

Filmy a hry budou hodnotit mezinárodní poroty. Každý z porotců se zároveň podílí i na doprovodném programu festivalu - ať už svými filmy, přednáškou či jiným programem. V porotách zasednou osobnosti jako slavný americký režisér David Silverman, který režíroval takové animované hity, jako jsou například Simpsonovi nebo Příšerky s.r.o. francouzská filmová producentka a distributorka Luce Grosjean, kanadský, cenami ověnčený hudební skladatel a zvukař Pierre Yves Drapeau, francouzský hudební skladatel Serge Besset, který vytvořil hudební doprovod k více než 400 animovaným filmům, nebo oceňovaná švédská animátorka Anna Mantzaris.

Tipy z nesoutěžního programu prvního libereckého Anifilmu

Mimo soutěžní program, který je jedním velkým tipem sám o sobě, nabídne festival pestrou paletu nejen filmového programu. Důležitou událostí bude například exkluzivní předpremiéra celovečerního snímku Barevný sen Jana Baleje. Oblíbené díly Davida Silvermana a především jeho zábavná online masterclass nám připomene, že geniální Simpsonovi jsou tu s námi déle než tři dekády. Čas plyne rychle a z některých titulů se stávají klasická díla, jak se budeme moci přesvědčit z čerstvě zrestaurované kopie Fimfára Jana Wericha. Poprvé se vyhlášená Půlnoční animace zcela zaplnila celovečerními filmy, z nich za vypíchnutí stojí vtipný estonský klenot bizarnosti Stařec a mlíko. Masivní část programu přirozeně zabírá téma Slyšet animaci. Součástí je dosud nejrozsáhlejší průnik mezi české hudební skladatele, kteří se animaci věnovali. Tvorbu osmi z nich připomenou filmové profily, ale také úvody a přednášky. Z množství hudebně-zvukového programu je třeba neopomenout projekce zrestaurovaných filmů Oskara Fischingera. Ale třeba také kulatý stůl, který svede dohromady tvůrce, jež stojí za znovu „zvučným“ jménem české animace – komponisty a zvukaře takových filmů jako Plody mraků, Dcera či Happy End.

Industry program

Část programu pro filmové profesionály vychází z letošního tématu festivalu Slyšet animaci a přináší tak odborný program zaměřený na hudební a zvukové aspekty animované tvorby. Světoznámý hudební skladatel Serge Besset promluví o rozličných aspektech své kariéry, během níž dosud vytvořil hudební doprovod k více než 400 filmům, za něž získal řadu ocenění. Mistr zvuku Juraj Mravec, působící zejména v Anglii, přiblíží ve své masterclass práci nejen na filmu Kuky se vrací. Italský hudebník a mistr zvuku Andrea Martignoni pohovoří o specifikách budování zvukové krajiny v krátkých animovaných filmech. Hudební vědec Jakub Vlček se spolu s návštěvníky festivalu ohlédne do minulosti a ve své přednášce představí československé skladatele hudby k animovaným filmům coby světovou špičku. Výjimečný zážitek nabídne Ruchové Studio BEEP, v němž si návštěvníci interaktivní formou budou moci vyzkoušet, co obnáší práce ruchaře a sami si naruchovat vybraný obraz z filmu Až po uši v mechu.

I „netématický“ industry program nabídne mnoho zajímavého: Luce Grosjean z francouzské distribuční společnosti Miyu Distribution se podělí o tipy, jak nejlépe prezentovat krátké animované filmy a dekádu svého působení bude na Anifilmu rekapitulovat slovenské autorské duo Ové Pictures. CEE Animation Forum, nejvýznamnější networkingová akce animátorů ve středo a východoevropském regionu, se letos díky pandemii uskuteční online. Návštěvníci Anifilmu však budou mít možnost sledovat pitchingy všechny čtyř kategorií online na plátně v Zrcadlovém sále libereckého zámku. České projekty ve vývoji se pak představí na pitchingu během Animačního espressa.

Festivalovou znělku ANIFILMU 2020 na YouTube najdete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=lnwOnxXdd8g

Obrazové podklady (vizuál, výběr fotografií k filmům) najdete ke stažení zde: http://www.anifilm.cz/cs/press/

Více najdete na www.anifilm.cz

PR / tiskový servis:

Gabriela Zajícová

GSM: 776 757 546

Email: gabrielazajicova@seznam.cz

Petr Slavík

GSM: 604 419 042

Email: petr_slavik@seznam.cz

www.anifilm.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.01.2022Na co se v Plzni těšit v roce 2022? plzen.eu (Plzeň)
24.08.2020Anifilm v Liberci se blíží ! Liberec.cz (Liberec)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688