Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: Kdo kandiduje v krajských volbách v Libereckém kraji?

Šestnáct subjektů se chce dostat do zastupitelstva Libereckého kraje v letošních krajských volbách. Ty určí pětačtyřicet zastupitelů. Složení nového zastupitelstva budeme znát v sobotu večer.

Do zastupitelstva v Libereckém kraji kandiduje letos i jednadevadesátiletý Jaroslav Hlubůček z Jablonce nad Nisou. Sklář a čestný předseda Svazu výrobců skla a bižuterie je v letošních krajských volbách nejen nejstarším kandidátem v Libereckém kraji, ale i v celé zemi. Kandiduje za Soukromníky a Svobodné, na jejich kandidátce má číslo 17. 

Celkem se v Libereckém kraji bude o přízeň voličů ucházet 669 kandidátů z 16 stran a politických hnutí. Nejmladším kandidátům v Libereckém kraji je 18 let, jsou dva. Za uskupení ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty kandiduje na 12. místě studentka Natálie Dozorcová z Jablonného v Podještědí. Na kandidátce Společně pro Liberecký kraj se o místo v zastupitelstvu uchází student a organizátor akcí Milionu chvilek pro demokracii Daniel Havlík z Turnova, který je na 29. místě.

Do krajského zastupitelstva letos v Libereckém kraji kandiduje 208 žen a 461 mužů. Žen je tak na kandidátkách 31 procent, téměř polovina z nich je starších 50 let. Žádnou ženu nemá na své kandidátce Dělnická strana sociální spravedlnosti, za kterou ale kandidují jen čtyři muži. Naopak nejvíc žen postavilo uskupení ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty, za kterou kandiduje 26 žen a sedm mužů. Víc než polovinu tvoří ženy i na kandidátce Změny pro lidi a pro krajinu.

V Libereckém kraji zvolí lidé novou krajskou reprezentaci a na Českolipsku také nového senátora. Mandát tam obhajuje Jiří Vosecký, kterého nominovali Starostové pro Liberecký kraj. Proti němu se postaví dalších devět mužů, žádná žena v 36. obvodu do Senátu nekandiduje.

První voliči už svou povinnost splnili ve středu, když využili možnosti zvláštního hlasování. Své volební lístky odevzdalo 191 lidí, u nichž testy prokázaly nový koronavirus nebo jsou v karanténě. „Dalších 85 lidí požádalo do dnešních 20:00 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky," řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová

Štítky ČR, volby, senát, zajímavosti, kraje, Liberecký, 2.VERZE, Liberecký kraj, krajské volby, Petr Hannig, Daniel Havlík, Milion Chvilek, Jablonec nad Nisou, Jiří Vosecký, Senát Parlamentu ČR, Starostové pro Liberecký kraj, Dělnická strana sociální spravedlnos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaclav Mazanek

To je rvačka o místa -všichní to myslí upřímě a potom čtyři roky o nich neuslišíma a zase před volbama ????

Pátek, 2. října 2020, 11:30Odpovědět

VOLBY 2020: Kdo kandiduje v krajských volbách v Libereckém kraji?  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.