fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

240 650 fitness kotelna

Horská výzva postavila základní kámen do druhé dekády

02. října 2020 - 11:56

Zpět na seznam článků

Kalendář nové série chtějí organizátoři zveřejnit do konce listopadu

Horská výzva postavila základní kámen do druhé dekády

Měl to být ročník, při kterém běžci oslaví jubilejní 10. narozeniny Horské výzvy. Seriál horských běhů a trekingu se při svém kulatém výročí opravdu stal nezapomenutelným, avšak určitě ne tak, jak by si pořadatelé zrovna přáli. Celosvětová pandemie totiž původně sedmidílnou sérii stáhla na pouhé dvě zastávky. Běžecké štace v Jeseníkách a Beskydech nejen, že se odehrály na plnohodnotné úrovni, ale ještě přilákaly množství zajímavých jmen světa ultratrailu a s nimi i řadu nováčků, kteří závod pojali jako osobní výzvu.

V obou případech byla atmosféra vždy fantastická.„Přiznám, že mám z letošní sezóny více než smíšené pocity. Chystali jsme úplně nový ročník se zcela novými partnery. Měl to být tak trochu začátek nové éry Horské výzvy, místo toho jsme museli řešit, zda ji vůbec dokážeme udržet. Chvílemi to bylo více než zoufalé, ale velké poděkování patří právě partnerům, kteří nás podrželi a současně i závodníkům, že nás v celém našem snažení svým zájmem podpořili. Díky tomu si troufám říct, že jsme všichni zažili skutečně výjimečnou atmosféru v tom nejlepším slova smyslu a určitě máme na čem dále stavět,“ popsal letošní útrapy Pavel Zitta, ředitel seriálu Horská výzva.

ilustrační snímek zdroj foto:Patrik Pátek/PatRESS.cz

Seriál měl původně začít úplně nově zařazeným plnohodnotným závodem v dubnu na Vysočině a pak pokračovat každý měsíc až do října, kde měl vyvrcholit slavnostním předáním cen nejlepším běžcům na Pálavě. Na programu byly atraktivní trasy horských zákoutí v Beskydech, Krušných horách, na Šumavě, v Jeseníkách a Krkonoších. Dohromady mělo být šest bodovaných štací hodnocených do celkového pořadí 10. ročníku a jedna bonusová s vyhlášením na závěr.

Koronavirová pandemie a s ní spojená omezení a nařízení záměr pořadatelů kolem ředitele Pavla Zitty překazila. „Dlouho jsme vymýšleli, jak se k celému ročníku postavit. Z počátku tu byly velké obavy, aby se závodníci nenakazili, s postupem času, kdy se ukazovalo, že nejde o mor s katastrofickými dopady, jak se strašilo, na řadu přišla spíše zoufalost nejen nás pořadatelů, ale i závodníků. Vždyť pohyb na horách a na čerstvém vzduchu by pro většinu lidí byl spíše prospěšný, ale my se museli podřídit nařízením. Všechny jsme respektovali s plnou pokorou, navzdory tomu, že si o celé situaci myslíme tak trochu své, ale nechtěli jsme kohokoli vystavovat jakémukoli riziku,“ prohlásil Pavel Zitta, který ale po skončení první vlny nouzového stavu nechtěl za každou cenu dohánět „ztracené“ závody. „Byl by absolutní nerozum snažit se to během léta strhnout. Závodníci jsou lidé, kteří si musí mezi zastávkami odpočinout. Všichni potřebujeme čas, abychom se připravili. Horskou výzvu děláme proto, aby si lidé odnesli co nejlepší zážitky, překonali vlastní výzvy, bavili se. Toho bychom nedocílili, pokud by akce proběhla jako taková „rychlokvaška“, to by se nám vrátilo,“ podotkl Zitta.

ilustrační snímek zdroj foto:Patrik Pátek/PatRESS.cz

V úvahu připadalo několik scénářů, ale nakonec se organizátoři rozhodli vybrat nejoblíbenější štace a ty přichystat v plnohodnotné podobě. Vyhrály zastávky v Jeseníkách a v Beskydech, které si pod svá ambasadorská křídla vzal zkušený ultra běžec z Podkrkonoší Pavel Brýdl. Program a koncept „Výzev“ zůstal zachovaný – tři délky tras – Long, Half a Short a kategorie jednotlivců, dvojic a dogtrekařů. Vůbec poprvé dostali na všech trasách šanci také jednotlivci. Těm se až do letoška vyhýbala možnost startu na královské distanci Long. Letos se ledy prolomily a ihned se to projevilo na dosažených časech. Běžci se poprvé setkali v srpnu v Jeseníkách. A právě jednotlivci nejvíce míchali pořadím. Zvítězil Martin Macíček z Nového Jičína, který šedesát čtyři kilometry dlouhou trasu zvládl za sedm hodin a necelých dvacet minut. Jeseníky celkově nadchly.

Měsíc po nich na řadu přišly těžké, kopcovité Beskydy, a i tady padaly rekordy. Časem zacloumal polský reprezentant z Českého Těšína a vicemistr své země v ultratrailu Bartosz Misiak, který královskou trasu zaběhl za neuvěřitelnou šest a půl hodinu.

Ceny se rozdávaly vždy ve dvou desítkách kategorií. Na akci se objevily i živé legendy v podobě Standy Najvert a jako host dorazil také loňský ambasador beskydské Výzvy Zbyněk Cypra. „Nenechte se odradit od svého snažení, dělejte to, co vás baví. Když chcete, kupte si motorku a jeďte, kam vás srdce táhne, ale hlavně se nevzdávejte a nenechte si pokazit vaše snažení,“ promluvil k účastníkům v Beskydech Zbyněk Cypra, který svým proslovem tak trochu shrnul letošní Horskou výzvu a vlastně tím jen podtrhl celou její myšlenku. „Horská výzva má motivovat, pomáhat lidem překonat vlastní hranice ať jsou jakékoli. Někdo se žene za lepším časem, někdo jen proto, aby se hýbal a našel důvod nesedět doma u televize. Každá Výzva napíše spoustu zajímavých osobních příběhů, které je fantastické sledovat. Jsem rád, že i přes všechny problémy jsme se letos mohli alespoň dvakrát všichni potkat a nezbývá nám než věřit, že se situace vrátí do normálu, abychom druhou desítku odstartovali tak, jak ji teď pro příští rok vytyčíme,“ přeje si Pavel Zitta, který připomněl, že Horská výzva není jen o sportovních výkonech. Nedílnou součástí i letos byl nesoutěžní benefiční Pochod s Mixitkou, kde se polovina startovného věnuje na léčbu vybraných hendikepovaných dětí.

Pavel Zitta připomněl, že účastníci letos sbírali body pro seriál v roce 2021, který pořadatelé už začali připravovat. „Kalendář nové série chceme zveřejnit do konce listopadu, aby se všichni na další porci Výzev mohli náležitě připravit. No pak už nám nezbyde nic jiného než si přát, aby nám to nic a nikdo nepřekazil.“ 

Autor: red., P. Pátek, zdroj foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

Dietos vs Warriors 20:16

Dietos vs Warriors 20:16

Reportáž ze zápasu

Mezinárodní soutěž Horských služeb

Mezinárodní soutěž Horských služeb

Jeseníky reprezentovaly tři hlídky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.