Xaverovo K.O. kavárně. Šarapatka mával paragrafem marně

02.10.2020 12:24

Moderátor Lubomír Xaver Veselý se v létě na takzvaném Vlasteneckém setkání nechal vyfotit s předsedou extrémistické Dělnické strany Tomášem Vandasem. Podle Českého rozhlasu a podle Rady ČRo tím neporušil kodex této veřejnoprávní instituce, ani předvolební pravidla. Sám Veselý ke kauze poznamenal, že se za svůj život vyfotil už s řadou lidí a nevidí v tom problém, protože odmítá kádrovat, ale to prý ještě v žádném případě neznamená, že by souhlasil s postoji radikálů.

Xaverovo K.O. kavárně. Šarapatka mával paragrafem marně
Foto: repro TV Barrandov, tan
Popisek: Luboš Veselý na Barrandově

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
Předvolební pravidla Českého rozhlasu sice zapovídají spolupracovníkům Českého rozhlasu vyjadřovat podporu politickým subjektům, třeba jen tím, že se spolupracovník ČRo vyfotí s aktivním politikem, který kandiduje v nejbližších volbách a fotka je poté prezentována veřejnosti, ale podle ředitele regionálního vysílání Jana Mengera šlo v případě společné fotografie s Vandasem o hraniční případ.

„Toto ustanovení by mohlo být v krajním případě posuzováno jako porušení pravidel, byť by šlo skutečně o hraniční případ. V situaci, kdy ovšem následně (s odstupem dvou dnů) moderátor Veselý veřejně Tomáše Vandase odsoudil včetně jeho politických aktivit, nelze o podpoře hovořit. Došlo dokonce k opaku, tj. k odsouzení kandidujícího politického subjektu, což je nestandardní přístup, který se paradoxně mohl dostat do konfliktu s pravidly z opačné strany, ale v daném případě bylo ohrazení se namístě v reakci na to, že pan Vandas fotografii uveřejnil a vyvolal tak zdání možné podpory. K osobní kritice kandidujícího subjektu nedošlo ve vysílání Českého rozhlasu, ale v rámci soukromé obrany pana Veselého,“ vysvětloval ředitel regionálního vysílání Jan Menger.

Jeho vyjádření přinesl server Lupa.cz.

Tomáš Vandas je sice předsedou DSSS, ale v krajských volbách sám nekandiduje.

Veselý navíc na akci veřejně nevystoupil, jen se vyfotil s několika lidmi. A fotka byla na sociálních sítích zveřejněna bez jeho souhlasu.

Moderátor Lubomír Veselý nepracuje jen pro Český rozhlas, takže veřejnoprávní médium má ve vztahu k jeho činnosti jen omezené možnosti.

„Radní mají hodnotit práci zaměstnanců rozhlasu pouze v jeho vysílání. V této souvislosti upozorňujeme, že Rada Českého rozhlasu má primárně kontrolovat hospodaření Českého rozhlasu a dodržování zákona či kodexu. Radě jako demokratickému orgánu nepřísluší vyjadřovat se k tomu, s kým se zaměstnanci či spolupracovníci Českého rozhlasu ve svém volném čase smějí či nesmějí stýkat, které akce mohou navštěvovat, a které nikoli. Pokud by radní jakkoli ingerovali do osobnostních práv zaměstnanců a spolupracovníků Českého rozhlasu, mohli by se obvinění například z extremismu naopak dočkat sami,“ odpověděl na stížnosti předseda Rady Českého rozhlasu Miroslav Dittrich.

Další radní, protentokrát Rady ČT, Zdeněk Šarapatka přesto prohlásil, že Veselý nejednal v souladu se zákonem.

„Dnešního setkání místního ‚landsmanšaftu‘ v Příčovech se zúčastnil člen Rady ČT, moderátor ČRo Veselý s TÍM Vandasem. Člen Rady nesmí mít funkce v politických stranách nebo v politických hnutích, ani nesmí působit v jejich prospěch při výkonu své funkce v Radě,“ citoval Šarapatka zákon o ČT, § 5.

Radní ČT Šarapatka cituje ze zákona o ČT

Na kritiku, které byl vystaven po společné fotografii s Vandasem zareagoval i sám Veselý. Zdůraznil, že odmítá kádrovat a pokud ho někdo požádá o společnou fotku, nevidí důvod, proč odmítat.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí

Šel jsem se podívat na akci, o které jsem už roky slyšel a chtěl jsem natočit reportáž na Youtube a to jsem také udělal a hned po akci uveřejnil. Jinak, kdokoli mě požádá o fotografii - vyhovím. Už třeba proto, že i pan Vandas možná platí koncesionářské poplatky a má právo se třeba na něco zeptat,“ vysvětlil. A dodal: „Aby bylo jasno, já jsem ho o fotografii nežádal. Očekávám omluvu, ale toho se od soudruha - kádrováka nedočkám...“ vzkázal Veselý svým kritikům v srpnu po setkání.

A tím to neskončilo. Lubomír Xaver Veselý se od Vandase jasně distancoval.

„Já jsem založením na úplně jiné straně barikády. A bylo mi v tu chvíli blbé říct, s váma se nevyfotím a neřekl bych to asi nikdy. Protože mám pocit, že je to i tak trošku slušnost,“ řekl s tím, že okamžik, kdy se Vandas přišel vyfotit, mu nebyl příjemný. „S panem Vandasem já nemám společného vůbec nic. Naopak to, co on dělá a jak se prezentuje, z toho se mi vždycky zvedal kufr, vždycky jsem tím opovrhoval a jak jsem řekl, i v tu chvíli to nebylo příjemné,“ distancoval se moderátor a dodal, že na Vlasteneckém setkání byl jako soukromá osoba, nikoliv za XTV, ČRo nebo snad Radu ČT.

Já se chci důrazně ohradit proti tomu, že umístěním fotky na sítě vytváří Vandas nějaký klamný dojem, že já bych podporoval něco takového. V životě ne, naopak. Byl bych rád, kdyby se to k těmto lidem doneslo. Já si myslím, že takováto ideologie tady nemá místo. Velmi mě potěšilo, když soud tady tuto kapitolu už jednou uzavřel s výsledkem, který mně konvenoval. Já těmato lidma opovrhuju a je to každopádně poučení do budoucna. Nevím, jak se tomu vyhnout, já jsem se v minulosti vyfotil s kdekým,“ vymezil se znovu Xaver a dodal, že když psal knížku Doživotí, tak se vyfotil i se zločinci. A zadoufal, že lidé porozumí jeho postoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…