Omezení výroby, stáčení do lahví, výdejní okénka: Na Jižní Moravě už se připravují na nejhorší

Omezení výroby, stáčení do lahví, výdejní okénka: Na Jižní Moravě už se připravují na nejhorší

02.10.2020 Jana Čiháková

Jihomoravské minipivovary se připravují na možnost, že by se kvůli pandemii koronaviru znovu zavřely restaurace. Někteří vylepšují své e-shopy, jiní začali stáčet pivo místo do sudů do lahví. ČTK to řekli zástupci oslovených pivovarů v kraji.

Pivovaru Mazák z Dolních Bojanovic už některé restaurace odřekly odběry piv, jiné zavřely úplně. V pivovaru čekají, že na podzim budou tržby nižší než v minulých letech, a tak začali dodávat pivo i obchodním řetězcům. "Chceme, aby se pivo dostalo k zákazníkovi, rozvíjíme proto i náš e-shop, který jsme kvůli covidu nastartovali," řekl ČTK vedoucí výroby Jakub Kondei.

Převážně online bude pokračovat i pivovar Rojc z Rozdrojovic, který navíc uvažuje, že by obnovil distribuci piva až k zákazníkům domů. Chce začít stáčet piva do lahví.

O tom uvažuje i pivovar Hauskrecht. "Dojde-li k úplnému uzavření hospod, nebo významnému poklesu prodeje v nich, jsme připraveni okamžitě převést celou výrobu na stáčení do lahví a PET," uvedla Kristýna Krakešová z pivovaru Hauskrecht.

Pivovar Moravia ze skupiny Czech Craft Beers také spustil vlastní e-shop zitpivo.cz, který nabízí rozvoz piva po Brně a okolí. Pro zákazníky chystají nové obaly a pivo stáčí do plechovek. Vrchní sládek pivovaru Jan Grmela uvedl, pokud nebude odbyt sudového piva v restauracích, plánuje přejít na lahvové a nabídnout tak své pivo zákazníkům jinou cestou. "Když lidé nebudou moct chodit do hospod, pivo si k nim cestu najde," dodal Grmela.

V podobné situaci je i Slavkovský pivovar, který doposud 90 procent piva dodával v sudech do restaurací. Aktuálně se chce také zaměřit na lahve a posílit tento trh. Pivo bude dodávat do lokálních provozoven. Obavy panují z konkurence, protože ani cenou ani skladovacími podmínkami se velkovýrobcům nevyrovná.

Některé pivovary výrazně snižují výrobu. Příkladem je třeba Křikloun z Hodonína, kde omezují výrobu a snaží se doprodávat. Na případné zavření restaurací se připravili stánkem a okénkovým prodejem.


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.