Řada festivalů byla či je přesunuta na pozdější dobu, některé bojují o přežití, některé jsou zrušeny. Covid-19 dal všem zabrat, náš festival nevyjímaje. Odstoupili někteří významní partneři, města váhala, zda do festivalu jít či nejít… Prostě letos není vůbec jednoduché připravit tak náročný projekt, jakým festival bezesporu je. A jak se lidově říká „jako na potvoru“ se opět přihlásilo rekordních 1365 filmů z desítek zemí z celého světa. Byl to nářez, udělat výběr toho nejlepšího. A co víc, česká produkce se letos opravdu „vyprsila“! Přihlásila se řada vynikajících, dovolím si říct doslova dech beroucích filmů. A rozhodně jde o filmy, které si nemůžete nechat ujít!

Na přípravu a průběh festivalu jsme se zeptali zakladatele a ředitele festivalu Jiřího Kráčalíka. Jiří, který ročník festivalu se letos koná?

Podle našeho festivalu se dá s jistotou poznat, jak ten čas letí. Jeden ročník končí a už se připravuje další. Letos to bude už 18. ročník.

Jiří Kráčalík, ředitel festivalu

Vzpomínáte na úplné začátky festivalu?

Jak by ne, zas tak velkou sklerózu ještě nemám. Začínali jsme v Ostravě v klubu Atlantik. Tam probíhalo vše – promítání, slavnostní zahájení s rautem. Bylo to pěkné komorní prostředí I atmosféra. Festival se neustále rozrůstal a nestačilo na promítání pár dní, tak se festival přestěhoval do kina Vesmír a později do Domu kultury města Ostravy (DKMO), kde je festival dodnes.

Slavnostní zahájení festivalu se bude konat také v Ostravě? A jak bude vypadat letošní program?

Ano, zahajujeme každoročně v Ostravě, letos v pátek 9. října. Vše vypukne v 17 hodin ve vestibulu DKMO. Půjde o takový doprovodný program s vystoupením dnes již známé energické písničkářky z Beskyd – KACZI a autogramiádu festivalových hostů. V 18 hodin se festival otevře bohatým kulturním programem, který bude propojen s promítáním vybraných filmů letošního ročníku.

Můžete být konkrétní, co bude tvořit kulturní program zahájení a jaké máte letos hosty?

Myslím si, že přitažlivý program předvede mladá nadějná Eliška Jirsová se svou Spill-contemporary choreografií, moderním tancem. Jak jsem uvedl, zazpívá a zahraje KACZI, na kterou se mohou diváci víc než těšit. Nebude chybět řada spotů představujících hosty a ukázky jejich výkonů. Nebude chybět úsměvná filmová vzpomínka na Dr. Miloslava Stingla, který před nedávnem odešel do spisovatelského nebe. Přijede osobně hlavní host festivalu – horolezkyně Klára Kolouchová. Nemusím připomínat, že je první Češkou, která zdolala nejtěžší horu světa K2 a další osmitisícovky. Dále přivítáme čestného hosta Ladislava Míku z Jizerských hor. Je to „železný“ muž Jizerské 50. Stál už na prvním ročníku v roce 1968, nechyběl na žádném z padesáti ročníků. Navíc se zúčastnil všech Světových pohárů dálkových běhů Worldloppet v Evropě. A řada dalších hostů...

Hlavním hostem festivalu bude Klára Kolouchová

Zmínil jste se, že se bude i promítat. Nalákáte naše čtenáře na nějaký film, který by si neměli nechat ujít při slavnostním zahájení?

Díky za tuto otázku. U nás máme jednoho z nejlepšího horolezců světa Máru Holečka. A právě o něm natočil režisér Jan Šimánek unikátní film UFO Life. Se zatajeným dechem s ním budeme ve filmu vystupovat neprostoupenou dvoukilometrovou severozápadní stěnou Chamlangu. Dále se diváci setkají s chobotnicemi v australském snímku Octo Hunt. Italský film The Alba – The Epic Scotland jim pak zprostředkuje artovou atmosféru Skotska. Film Kripl Trip je neskutečným svědectvím o tom, jak lze navzdory handicapu naplno provozovat outdoorové sporty. Celkem diváci uvidí na zahájení 5 filmů.

Je vidět, že koronavirus vám tak zabrat nedal, když připravujete takto bohaté slavnostní zahájení festivalu…

Ale ano, dal nám zabrat. Zkrátím to. Vše se šije horkou jehlou, peněz je málo. Některá festivalová města odpadla, ale filmů se to nedotklo. Dobrá zpráva, ne?

To určitě. Závěrem – máte letos při té celosvětové smůle i něco nového?

A víte, že máme? Totiž, začátkem roku jsme vyhráli tender na uspořádání dalšího festivalu obdobného žánru a dramaturgie, a to známý Tourfilm, který se každoročně konal v Karlových Varech. Takže letos diváci uvidí paralelně dva festivaly, protože jsme se stali také pořadateli Tourfilmu.

Snímek z filmu Mongolsko a Sibiř

Kde se diváci dozvědí více o všech filmech a programu festivalu?

Jednak v programových letácích, katalogu, facebooku a samozřejmě na stránkách www.outdoorfilms.cz

Na které festivalové filmy byste chtěl naše čtenáře pozvat?

Říkám po pravdě, že je to těžká otázka. Každý film má v sobě něco, co ho obohacuje. Ať je to námět, příběh, dobrá kamera atd. Vždy jde o subjektivní pohled na to, co je dobré a co ne. Přesto si myslím, že by si diváci neměli nechat ujít film K2 VLASTNÍ CESTOU Jany Počtové o výstupu Kláry Kolouchové na K2 (ten se bude v Ostravě promítat v sobotu 10. 9. za osobní přítomnosti Kláry).

Dalším unikátním filmem je BOYS 1970 režiséra Tomáše Galáska. Dokument je vlastně dialogem minulosti s přítomností, sleduje dvě linie – československé horolezce, kteří zahynuli při zemětřesení v Peru před padesáti lety a loňský výstup M. Holečka a R. Groha.

Špičkový slovenský filmař Pavol Barabáš natočil filmovou vzpomínku na tragickou výpravu slovenských horolezců na Mt. Everest v roce 1988, EVEREST – NAJŤAŽŠIA CESTA.

Letos ve festivalu máme filmy s Reinholdem Messnerem, nebo i řadu krátkých artových filmů, které nás zavedou do krásných míst naší planety.

A vyberu ještě krátce z cestopisných – MADAGASKAR – POHŘEB ŠAMANA Miloše Brunnera, íránský snímek BAKHTIARIS nebo film Iary Lee s ekologickým přesahem STALKING CHERNOBYL.

Z vodních dobrodružných filmů pak německý snímek Olafa Obsommera THE LEGEND OF MUKSU.

Ale jak říkám, vybrat jen několik je obtížné, všechny filmy mají něco do sebe. Přijďte se přesvědčit sami, přijďte do kina!

Jirko, přejeme vám, ať se festival vydaří a za všechny příznivce cestopisných a outdoorových filmů děkujeme, že jste to i přes všechny obtíže nezabalili :-).

Snímek z filmu Ráj a peklo zvířat