Vyzmizíkované ANO? Nový vítr na Ústecku? PL mapují tři kraje, které se vyplatí sledovat

02.10.2020 13:50

Jestli existuje nějaký leitmotiv krajských voleb, pak je to situace hnutí ANO. To podle několika průzkumů republikově ztrácí. Na straně druhé se na politické mapě objevilo hned několik lokálních koalic a nových seskupení, které mohou s výsledky také „zamávat“. PL se protentokrát soustředily na tři kraje: Ústecký, Středočeský a Jihomoravský. Své poslední slovo v nich jistě neřekla ani vládnoucí sociální demokracie.

Vyzmizíkované ANO? Nový vítr na Ústecku? PL mapují tři kraje, které se vyplatí sledovat
Foto: Printscreen ČT24
Popisek: Zahájení volební kampaně ANO.

Začněme na Ústecku. Tento kraj je dlouhodobě spojený s vládnutím levice, kdy se v jeho čele v uplynulých letech po Janě Vaňhové ze socdem chopil moci komunista Bubeníček. Síla KSČM ovšem slábne a do popředí se podle všeho dere hnutí ANO. To by mělo podle očekávaných prognóz jednoznačně zvítězit, navíc s dost výrazným předstihem. I přes jasný výsledek by však ANO nedokázalo samo sestavit krajskou vládu. Je tak možné, že mu bude asistovat nejen SPD s Jaroslavem Foldynou, dlouhodobě nejvýraznějším politikem v regionu, ale například i nově vzniklé uskupení Lepší sever. V jeho řadách nalezneme například dosavadního Bubeníčkova prvního náměstka Martina Kliku, současnou náměstkyni primátora Ústí nad Labem Věru Nechybovou či primátora Mostu Jana Paparegu. V případě takto barevné koalice by došlo k uspokojení výrazné většiny voličů. Dá se také očekávat, že místní ODS nebo TOP 09 skončí mezi poraženými.
 
 
 
Na druhé místo žebříčku voličského zájmu zařadily ParlamentníListy.cz Středočeský kraj. Jeho obyvatelům „vládne“ Jaroslava Pokorná Jermanová, proti které vzniká mediální tlak především ze strany portálu Seznam a paradoxně i Andrejem Babišem zakoupené Mafry. Hejtmanka hnutí ANO má podle zveřejněných prognóz volebního potenciálu velkou šanci uspět, ovšem na paty jí šlape zejména pravicové duo ODS a STAN. I kdyby tyto dva subjekty získaly vysoký počet hlasů, taktéž nebudou schopni vládnout samy. Do popředí zájmu tak vstupuje uvedené ANO a často nečitelní Piráti. S nimi totiž mohou mít problém v ODS. Jakkoli se tedy může zdát, že hnutí ANO ve Středočeském kraji pohoří, z politického hlediska může být pravdou opak. Nemluvě o tom, že právě Středočeský kraj bude důležitý také pro sociální demokracii, která odsud očekává výrazný příděl hlasů. Také socdem by mohla v povolebních vyjednáváních zamíchat kartami a rozhodovat o klíčových postech samosprávy.
 
 

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí
Posledním krajem, který PL doporučují sledovat, je ten Jihomoravský. Jakkoli se může zdát, že policejní kauza STOKA změní volební preference na jihu Moravy, prozatím to tak nevypadá. Vzhledem ke koronavirové krizi se média až tak detailně nepouštěla do rozboru soudního přelíčení s bývalým zástupcem ANO Jiřím Švachulou. Nutno dodat, že počet obviněných je vysoký a propletenec vztahů se stává nečitelným. ANO se ke Švachulovi nehlásí a ač se to zdálo nepravděpodobné, někteří novináři si všimli také údajného zapojení členů ODS do „jistých praktik“. Nemluvě o tom, že přední pozice popularity hejtmanů okupuje tamní Bohumil Šimek (ANO). Ze situace bezesporu může těžit sociální demokracie stejně jako soubor Spolu pro Moravu (TOP 09, Zelení, LES, MZH, Idealisté) nebo pravicový STAN. I zde bude důležité, koho vítěz přibere k vyjednávacímu stolu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…