Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pacientů na jihu Moravy přibývá, lůžek taky. Šedý scénář, zní z nemocnic

  14:06
Nejhorší obavy se nenaplňují, lůžek pro pacienty nakažené koronavirem máme dostatek, zaznívá z jihomoravských nemocnic. Kraj aktuálně eviduje 85 hospitalizovaných s covidem-19, zatímco před měsícem jich bylo 32.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David NeffMAFRA

Hejtmanství ujišťuje, že i na případný dramatický nárůst nemocných jsou zdravotní zařízení připravena. Počet standardních lůžek pro covidové pacienty se v kraji preventivně navyšuje z 225 na 450 a průběžně rostou i kapacity pro nemocné v těžším stavu, kteří potřebují plicní ventilaci. 

„Jde o krok, který se obejde bez většího omezování péče jako zavírání celých oddělení. Kdyby přišla skutečně krize a museli bychom například plošně pozastavit neakutní zákroky, mohli bychom počet lůžek ještě znásobit. Podle současného vývoje to však nebude potřeba, není důvod k panice,“ uklidňuje krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

Kraj také nově pořídil dvanáct nových plicních ventilátorů a osm koncentrátorů zvyšujících množství kyslíku přijímané tělem. Vybavení dostaly nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Vyškově a Ivančicích. 

„Každé ARO má mít povinně k dispozici pět intenzivních lůžek, z toho na dvou musí umět poskytnout plicní ventilaci. Zatím je to dostatečná zásoba. Samozřejmě, že některé nemocnice mají kapacitu vyšší, ale pět lůžek je minimum,“ sděluje jihomoravský krajský koordinátor péče o nakažené koronavirem Vladimír Šrámek, který je zároveň přednostou anesteziologicko-resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA), v níž pečují o nakažené pacienty v nejtěžším stavu.

Podle jeho slov se zatím nenaplňuje černý scénář. „Nakažených pacientů samozřejmě přibývá, takže bych mluvil spíš o šedém scénáři. Nyní je důležité, aby naprosto všichni dodržovali nařízená opatření,“ apeluje Šrámek.

Operace se odkládají

Kvůli zvýšenému počtu pacientů, kteří přišli k nutnému operačnímu zákroku a byli pozitivní na covid, musela právě „jeho“ svatoanenská nemocnice začít odkládat některé plánované operace. Prozatím se to týká pouze ortopedické kliniky, jejíž jednotku intenzivní péče vyčlenili pro pozitivní pacienty, kteří vyžadují zvýšenou pozornost.

Covid v kraji

Jihomoravský kraj spustil systém eHealth, který zapojeným zdravotnickým zařízením umožňuje sdílet informace o pacientech. Do projektu se zapojily krajské i městské nemocnice v kraji i záchranná služba. „Podobné projekty fungují v mnoha krajích, takže my je teprve doháníme. Znamená to zlepšení zdravotní péče obyvatel kraje. Na jediné kliknutí mohou lékaři nebo záchranáři dohledat zdravotní dokumentaci napříč krajem,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). 

Na brněnském výstavišti ve čtvrtek zahájil provoz mobilní elektrobus, v němž budou zdravotníci lidem odebírat vzorky k testování na covid19. Na výstavišti zůstane dva týdny, potom bude cestovat po kraji podle potřeby. Provozní doba je od pondělí do pátku od 13 do 19 hodin. Odběry probíhají na základě rezervačního systému.

„Nyní odkládáme velké operace endoprotéz, a to zejména u pacientů se současným výskytem více nemocí. Bohužel jsou to obvykle takoví, kteří na operaci čekají rok i déle. Doufáme, že se epidemická situace brzy zklidní a provedeme zákroky v co nejbližším termínu. Nicméně se snažíme nerušit operace, které už byly jednou odložené během jarní vlny epidemie,“ říká přednosta I. ortopedické kliniky FNUSA Tomáš Tomáš (kandiduje do Senátu za KDU-ČSL – pozn. red.).

K organizačním změnám přistupuje také kyjovská nemocnice, která doplácí na nepříznivou covidovou situaci na Hodonínsku. 

„Přesuneme ORL na chirurgické oddělení a volné prostory využijeme k zajištění služeb pro pacienty s nákazou novým typem koronaviru. Aktuálně jich máme 24, z toho pět ve vážnějším stavu, zbytek je na infekčním oddělení. Kapacity máme zatím dostačující,“ informuje mluvčí nemocnice Filip Zdražil. 

Z preventivních důvodů se zde od pondělí omezí neakutní zákroky, ruší se i předporodní kurzy. A neakutní plánované zákroky částečně ruší i nemocnice v Znojmě. 

„Je nám to líto a vnímáme, že se jedná o rušení již dlouhodobě plánovaných výkonů, na které se pacienti připravovali. Nicméně v tuto chvílí je pro nás na prvním místě bezpečnost pacientů po těchto výkonech,“ sdělil ředitel nemocnice Martin Pavlík (kandiduje do Senátu za ANO – pozn. red.).

Slouží i pozitivně testovaný personál

Dostačující kapacity zatím hlásí také Fakultní nemocnice Brno jakožto největší zdravotnické zařízení v kraji. „Máme nyní obsazenou třetinu kapacity. Jsme schopni jít až na sto standardních lůžek, k nim je dvanáct až patnáct plicních ventilací. Aktuálně máme 35 nakažených na klinice infekčních chorob, čtyři na psychiatrii a tři až čtyři jsou standardně na ARO,“ přibližuje ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Lůžkovou kapacitu zatím snížili pouze na rehabilitaci, kde mají připravených dvacet covidových míst. Dál dokonce slouží i personál, který byl pozitivně testovaný na koronavirus a nemá zdravotní komplikace. 

„Akorát musí nosit respirátor. Víte, na co všechno jsme pozitivní? Každý z nás na minimálně čtyřicet různých bakterií v puse, akorát se zrovna netestuje,“ podotýká Štěrba.

Ve srovnání se srpnem došlo v kraji za uplynulý měsíc k víc než čtyřnásobnému nárůstu počtu nově diagnostikovaných lidí. „V srpnu bylo zjištěno 709 pozitivně testovaných případů, v září pak 3 768. Hospitalizováno je 81 lidí, dvanáct z nich je v těžkém stavu,“ oznamuje ředitel krajské hygienické stanice David Křivánek.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak se dostat na nádraží? Budoucí brněnskou stanici obslouží třináct linek

11. dubna 2024  5:45

K novému hlavnímu nádraží, které má v Brně začít sloužit v roce 2035, se cestující ze všech stran...

Třetí výhra v přípravě. Čeští hokejisté v Budějovicích porazili Rakousko 5:1

18. dubna 2024,  aktualizováno  19:44

Čeští hokejisté zvládli i třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa. Po dvou výhrách...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Vranovská přehrada slaví 90 let, po výstavbě byla největší ve střední Evropě

18. dubna 2024  15:14

Patří k nejteplejším a nejčistším vodním nádržím v Česku, proto je „Moravský Jadran“ u rekreantů...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...