NHL ovládl supertým Tampa, budoucnost soutěže je ale nejistá. Bude pro hokej přežít krizi těžší než pro jiné sporty?

2. říjen 2020
Tribuna

Bublina NHL konečně praskla a hráči se vrací za rodinami a blízkými – Tampa Bay Lightning vybojovala svůj historicky druhý Stanley Cup. Jak dokázala alespoň krátkodobě vybudovat supertým a vydrží do dalších sezon? Proč nejtradičnější organizace, jako Montreal nebo Toronto, strádají a kdy zase uvidíme vítězit kanadské kluby? A proč by mohl mít hokej složitější práci s přečkáním pandemie než jiné sporty? Poslechněte si Tribunu s redaktorem CNN Prima News Martinem Tomaidesem.

Tampa Bay ovládla finálovou sérii s Dallasem 4:2 na zápasy a podruhé za svou osmadvacetiletou historii slaví zisk Stanley Cupu. „I v režimu platových stropů se ukázalo, že někdy lze vytvořit supertým, což si myslím, že byl případ Tampy.

Lightning byli silní už před rokem a hodně expertů jim věřilo i nadále. Někteří klíčoví hráči se sebrali a šli hrát do Tampy za menší peníze – třeba na roční, méně výnosnou smlouvu, ale chtěli vyhrát,“ vysvětluje úspěch Tampy Tomaides.

Čtěte také

Pro tým z Floridy ale bude těžké během dalších let udržet kádr na tak špičkové úrovni. „S režimem platových stropů už nejde vytvořit dynastie jako třeba na přelomu milénia, kdy se o Stanley Cupy pravidelně přetahovaly Detroit s Coloradem. Neznamená to, že se týmy nedají složit z hvězd, ale mohou takto fungovat opravdu jen krátkodobě,“ myslí si sportovní redaktor.

Letošní ročník NHL skončil v době, kdy se za normálních podmínek nejprestižnější hokejová soutěž světa naopak rozjíždí. Start další sezony je ale v současnosti v nedohlednu.

„Informace se různí. Původní plán byl rozjet sezonu v prosinci a tato možnost je stále ve hře. Podle mých informací se teď mluví o lednu, ale mám i zdroje, které říkají, že vedení soutěže nebude chtít odstartovat bez fanoušků. Šéf soutěže Gary Bettman si nepřeje, aby se hrál hokej v létě, což sdílím, ale pauzu deseti či dvanácti měsíců taky nechci,“ přemítá Tomaides.

Proč Tampa Bay patří dlouhodobě mezi největší favority na titul ve Stanley Cupu a kvůli čemu bychom se naopak příští rok mohli dočkat po 28 letech kanadského titulu? A jak se pere hokej s pandemií koronaviru? Poslechněte si novou Tribunu s hokejovým novinářem Martinem Tomaidesem!

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.