Moje šťastná hvězda

Velká dáma českého film u si věk nehodlá připustit

Moje šťastná hvězda

BLANKA BOHDANOVÁ (90) není pouze jedna z předních českých hereček, členka činohry Národního divadla, ale také velmi úspěšná malířka. Je jí malování bližší než herectví?

Oblíbená herečka Blanka Bohdanová (90) se pro jeviště zkrátka narodila. Poprvé se na divadelních prknech objevila v pouhých pěti letech, a to díky své mamince, se kterou k sobě měly velice blízko.

Herecké začátky ale byly složitější, a to hlavně kvůli jejímu nízkému věku. Musela projít složitou a dlouhou baletní průpravou. Přesto si už tehdy dokázala získat srdce mnohých.

Lákalo ji také výtvarné umění, kterému později doslova propadla. O budoucnosti měla tak velice brzy úplně jasno. V té době ale zuřila druhá světová válka a Blanka musela trošku pozměnit plány.

A tak vystudovala v Plzni obchodní akademii. Až po maturitě si pomalu začala plnit své sny. Byla přijata na brněnskou JAMU a brzy nato už byla na roztrhání.

Divadlo miluje

Jejím prvním angažmá bylo Východočeské divadlo v Pardubicích, ve kterém působila mezi lety 1951 až 1957. Pak přesídlila do Prahy a její velká kariéra začala.

Na tři roky se stala členkou Městských divadel pražských a poté se upsala Divadlu E. F. Buriana. V roce 1966 už ale na ni čekalo Národní divadlo. Významné bylo i její působení, co se rozhlasu a dabingu týče. Později působila i jako

Zbývá vám 77% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden