Dagmar Lastovecká: Je vždy dobře, když se věci můžou řešit blíže k občanovi

Dagmar Lastovecká: Je vždy dobře, když se věci můžou řešit blíže k občanovi
2. října 2020 Dopoledne s Proglasem Autor: Sabina Hauserová

Dneškem se otevírají volební místnosti pro hlasování do krajských zastupitelstev a Senátu. O svou osobní zkušenost s působením v těchto složkách veřejného života se dnes podělil historicky první hejtman Zlínského kraje František Slavík, a také bývalá soudkyně Ústavního soudu Dagmar Lastovecká, která dříve působila jako senátorka a brněnská primátorka.

Dagmar Lastovecká na své pětileté působení v Senátu vzpomíná velice ráda a podle ní má horní komora neopomenutelné místo v našem ústavním pořádku. I když byl Senát spolu s Poslaneckou sněmovnou v ústavě už od vzniku České republiky, první volby do něj byly vyhlášeny až v roce 1996. To vnímá jako velký handicap. „V průběhu dvou let se neustále diskutovalo o tom, přestože byl Senát v ústavě, jestli má, nebo nemá vzniknout. Daleko víc byly slyšet hlasy proti, než hlasy pro, které by vysvětlovaly smysl, funkci a poslání Senátu. To ve veřejnosti zanechalo pachuť.“  Dodává, že lidé dodnes příliš nechápou, k čemu slouží. „Nikomu nepřipadá divné, že v rámci soudní moci je několik stupňů kontroly. Při tvorbě zákonů je horní komora také jakýsi kontrolní systém.“ Poslední dobou Lastovecká vnímá Senát pozitivně a o samotných senátorech tvrdí, že jsou zkušenější a pokornější.

Naopak František Slavík, který aktivně zažil přechod na současné krajské uspořádání, nevnímá skutečnost, že tu kraje v této podobě nebyly od počátků samostatné České republiky, jako zásadní problém. „Spíš vidím problém v tom, že kraje nemají historii.“ Zároveň vnímá jako chybu, že některé kraje mají název geografický a jiné zase podle svého krajského města. Podle Dagmar Lastovecké bylo rozhodnutí o decentralizaci na místě. „Je vždy dobře, když se věci můžou řešit blíže k občanovi než v centru. Nicméně se mi zdá, že krajů u nás vzniklo příliš mnoho a jsou nesourodé.“

Na zkušenost ze vzájemné spolupráce krajů a senátorů Slavík říká, že na rozdíl od poslanců, kteří jsou navázaní na své strany, se senátoři dokázali o danou záležitost osobně zasadit. I podle bývalé senátorky měly kraje se senátem blízké vztahy.

Na otázku, proč se účastnit letošních voleb Lastovecká odpovídá: „Lidé by si neměli myslet, že jeden jejich hlas nemá žádný význam. Každý hlas je důležitý, zvlášť v těchto volbách, kde účast není tak vysoká. Nestačí nadávat v hospodě.“

Celé Dopoledne s Proglasem si můžete poslechnout v audioarchivu a v podcastových aplikacích.

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!