metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

STRÁŽCE STREAMU: Holmesova ségra je vlhký sen nerdů. Je však v obležení papundeklu

  15:01
Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmes přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. Tahle oficiální synopse nového filmového kousku internetové televize Netflix je poměrně doslovná. Není v ní však nic o tom, kolik papundeklových lokací hlavní hrdinka během děje navštíví. Ani to, že se nám z herečky Millie Bobby Brown, známé ze seriálu Stranger Things, pomalu ale jistě stává nerdovský idol ala Emma Watson z Harryho Pottera.

Další 1 fotografie v galerii
Sherlock (Henry Cavill), Microft (Sam Claflin) a Enola Holmes (Millie Bobby Brown) | foto: Netflix

Příběh o šestnáctileté Enole a jejím dobrodružství splňuje všechny atributy oddechové jednohubky, jakých jsme na Netflixu viděli už několik. Ač vychází z jistých knižních předloh, nejspíš nikdo nepředpokládá, že nemá s dějem filmu spisovatel a duchovní otec Sherlocka Holmese A. C. Doyle vůbec něco společného. Filmu sráží vaz ani ne tak fakt, že jde vizuálně o chudého příbuzného pár let starého Holmese v podání Roberta Downeyho jr. Spíše jde o jistou produktovou laťku jistoty, kterou si Netflix nastavil příliš nízko. Každopádně Enola Holmes nesměla chybět v naší webové rubrice Strážce Streamu.

Rodina je základ státu
Enola Holmes (Millie Bobby Brown) je stejně jako její bratři Microft (Sam Claflin) a Sherlock (Henry Cavill) chytřejší, než ostatní. Je ale zároveň mnohem mladší, než její slavní bráchové, a tak se z ní ještě nestihla stát ani pracovnice na ministerstvu, ani nejlepší detektivka na světě. Vyrůstá sama v honosném venkovském rodinném sídle se svou matkou (Helena Bonham Carter), která ji vychovává jako moderní ženu, která se musí umět o sebe postarat. No a pak ze dne na den zmizí. Tahle událost přirozeně roztočí kolotoč událostí, který vrcholí Enoliným útěkem z domova. Aby toho ale nebylo málo, dívka cestou zachrání stejně starého vikomta, který prchá před osudem politického lídra. A pak tu máme nějaké to spiknutí, partu feministek a tak. No, znáte to.

Enola Holmes

  • Režie: Harry Bradbeer
  • Předloha: Nancy Springer (kniha)
  • Hrají: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter, Fiona Shaw, Burn Gorman, Frances de la Tour, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Rebecca Hanssen, Hattie Morahan, David Bamber, Claire Rushbrook, Paul Copley, Alex Kelly, Connor Catchpole, Sarah Flind, Neil Bell, Louis Partridge a další.

Prachy, prachy, prachy
Enola Holmes je typický netflixovský produkt. Účast Millie Bobby Brown, kterou si tahle platforma vypiplala ve Stranger Things, je proto více, než logická. To samé platí o účasti supermana Henryho Cavilla, který má za sebou úspěšnou první sérii Zaklínače ve stejné netflixovské stáji. Toho sice ve filmu moc neuvidíme, jeho sympatická role je ale, logicky, pro děj velmi klíčová.

Na chvilku teď zapomeňme na fakt, že ve filmu scénář šustí papírem a místo výpravných scén nám tu tvůrci servírují papundeklové kulisy, ze kterých jde cítit digitální nehmatatelnost. Enola je sympaťačka, která v průběhu děje velmi často využívá probourávání takzvané čtvrté stěny, tedy občas promlouvá s pohledem upřeným přímo na diváka. V tuzemských vodách takto naposledy promlouval k divákovi Cyril Dobrý ve výborném seriálu Zrádci, v zahraničí bychom nejspíš mohli jmenovat Deadpoola či Alfieho v podání Juda Lawa či Michaela Caina. Podle toho, koho máte radši. Mě osobně tenhle styl vždycky hrozně baví a díky jeho přímočarosti mám pak pocit, že se mnou tvůrci hrají více otevřeně a fér. Díky téhle berličce pak snáze přehlédnu fakt, že je tahle dvouhodinová oddychovka vlastně dost nudná, nenápaditá, prvoplánovaná a také hrozně feministická. V samotném závěru je pak důležitější než smysluplný děj snaha tvůrců nechat si otevřené dveře pro pokračování. Tedy spíše vrata. Ale už jsme viděli i horší.

Enola občas promlouvá s pohledem upřeným přímo na diváka.

Mainstreamoví lenoši
Pokud jde o střílení z luku, vyměňování si šatů s čeledíny a sluhy, nebo házení lidí do předpřipravených hromádek sena, je Enola Holmes pro vás ta pravá. Režírující Harry Bradbeer s přehledem zvládá i akčnější pasáže. Možná znáte jeho seriály Na mušce a Potvora. Enola si své publikum zcela jistě najde a patrně půjde o další netflixovskou komerční trefu do černého. Jen už mi tahle jednohubka nějak drhne v krku. Opravdu jsme se dostali do fáze, kdy se od Netflixu nedá čekat něco výraznějšího, než další neurážející plytké dobrodružstvíčko? Ok. Stejně se klidně z fleku kouknu na druhý díl, tak co si vlastně nalhávám.

P.S. Já vím, zapomněl jsem vysvětlit, proč je podle mě Millie Bobby Brown nová Emma Watson. Hádám ale, že na to při porovnávání jejich kariér přijdete sami.

Vzpomínka na předchozího Strážce Streamu: Černý baron je uvěřitelnější Dům z karet

Podle zástupců provozovatelů česko-slovenské satelitní platformy Skylink, která premiérově uvádí Černého barona, jsou nyní divácké preference jasné. Vysoká sledovanost jejich exkluzivního televizního obsahu podle nich jasně ukazuje, že diváci chtějí sledovat filmy a seriály, které v Česku nikdo jiný nevysílá. Nabídku exkluzivního televizního obsahu proto budou rozšiřovat i dál. Klasické streamovací platformy, jež jsou v tuzemsku dostupné, by se možná měli začít mít na pozoru. Co myslíte?

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek