Hlavní obsah

V češtině vychází kniha od Paula McCartneyho. Jezdí se v ní na hřbetech létajících ryb

Právo, jaš

V češtině vychází Čuprděda (Hey Grandude, 2019), kniha pro děti, jejímž autorem je Paul McCartney, bývalý člen skupiny Beatles a dnes úspěšný sólový zpěvák. Dílo plné kouzelných dobrodružství popisujících cestu kolem světa je určeno dětem od šesti let. Ilustrovala je Kathryn Durtová, do češtiny ho přeložil a přebásnil Robin Král.

Foto: Profimedia.cz

Paul McCartney je i spisovatel.

Článek

Čuprděda je nevšední dědeček s kapsami plnými kouzelných triků. Díky jeho zázračnému kompasu se čtyři vnoučata vypraví na cestu kolem světa. Jezdí na hřbetech létajících ryb, utíkají před stádem bizonů i mrazivými lavinami. Příběh je také plný napětí a dobrých konců.

Dnes osmasedmdesátiletý Paul McCartney je jedním z nejslavnějších hudebníků všech dob. V letech 1960 až 1970 byl členem legendární kapely Beatles, jež ve Velké Británii nahrála a vydala dvanáct studiových alb. Po jejím rozpadu působil do roku 1981 ve skupině Wings, v níž hrála i jeho zesnulá manželka Linda McCartney. Je také členem dua The Fireman, se kterým vydal tři alba.

Na svém kontě má pětadvacet studiových alb, devět koncertních nahrávek a čtyři kompilace. Jeho poslední řadová deska se jmenuje Egypt Station a vyšla v září roku 2018. Získal mimo jiné osmnáct ocenění Grammy a v roce 1997 jej za přínos hudbě povýšila anglická královna do rytířského stavu.

McCartney je nadšený filantrop, obhájce práv zvířat a bojovník za životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám