Hlavní obsah

Den architektury nabídne 300 odborných procházek a cyklojízd

Novinky, Stanislav Dvořák

Začal festival Den architektury. Do 7. října se lidé mohou účastnit ve více než stovce měst architektonických procházek, cyklovyjížděk, exkurzí a diskuzí. Navštíví bývalé továrny, moderní ekologické stavby nebo zapomenuté židovské památky. Festival připomene i osobnosti, jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

Foto: Smart Communication

Modlitebna v Černošicích

Článek

„Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu,“ uvedla ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová.

Ekologická linka festivalu zavede návštěvníky do enviromentálních center nebo šetrných budov, ale sleduje i proměny krajiny či význam říčních toků pro města. Poukazuje na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů, nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury. Program festivalu je zdarma, avšak na vybrané akce je potřeba rezervace předem.

„Den architektury nabízí i program pro děti a první český filmový festival o architektuře Film a architektura, jenž letos podeváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz,“ doplnila za pořadatele Silvie Marková.

Reklama

Výběr článků

Načítám