Soud zastavil stíhání lékaře Tovaryše v Dbalého korupční kauze. Důvodem je duševní nemoc

Bývalý primář neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce František Tovaryš se nebude zodpovídat z přijímání úplatků. Pražský městský soud jeho stíhání zastavil kvůli duševní chorobě. Uvedla to mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že rozhodnutí je pravomocné. Tovaryš čelil s někdejším ředitelem nemocnice Vladimírem Dbalým obžalobě z toho, že instituci společně způsobili škodu 4,3 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u Městského soudu v Praze, 23. dubna 2018.

Exředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u Městského soudu v Praze, 23. dubna 2018. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Trestní stíhání je nepřípustné proti tomu, jemuž duševní choroba, která nastala až po spáchání činu, trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání,“ zdůvodnila rozhodnutí Puci.

Státní zástupce vinil Tovaryše z přijetí úplatků a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozilo mu tři až deset let vězení nebo propadnutí majetku.

‚Peníze vám umožní být takoví, jací opravdu jste.‘ Verdikt odhaluje neznámé zápisky exšéfa Homolky Dbalého

Číst článek

Dbalý nastoupil do čela pražské nemocnice v říjnu roku 2006. Obžaloba tvrdila, že poté požádal prostřednictvím Tovaryše o pravidelné poskytování úplatků jednatele firmy Janiga Labs, která s nemocnicí o měsíc dříve uzavřela smlouvu na správu a vývoj aplikací.

Peníze chtěl za to, že nemocnice kontrakt nevypoví. Dbalý pak údajně od jednatele dostával 50 000 korun měsíčně, dalších 55 000 bral Tovaryš.

Právě primář neurochirurgie podle obžaloby všechny tyto úplatky od jednatele přebíral, protože se spolu dobře znali. Do ledna 2010 tak údajně převzal nejméně 4,3 milionu korun, z nichž si zhruba 2,3 milionu nechal pro sebe a zbytek předal Dbalému.

Duševní stav potvrdil psychiatr

Pražský městský soud zastavil Tovaryšovo stíhání už loni, a to na základě tří zdravotních posudků.

Státní zástupce však zpochybnil jejich objektivitu, vrchní soud vyhověl jeho stížnosti a vrátil věc s tím, že Tovaryšův aktuální duševní stav musí ještě prověřit psychiatr.

To se také stalo. Jiný soud ještě předtím na základě jiného posudku omezil Tovaryšovu svéprávnost.

Ve třetí větvi korupčních kauz kolem Nemocnice Na Homolce figurují vedle Tovaryše a Dbalého ještě Dbalého někdejší náměstek Michal Toběrný a spolupracovník lobbisty Iva Rittiga Jan Valtr. Podle obžaloby uzavírali v letech 2006 až 2011 smlouvy nevýhodné pro nemocnici.

Další verdikty zatím nepravomocné

Městský soud původně loni zastavil i stíhání Dbalého s Toběrným. Byli totiž nepravomocně potrestáni v první části kauzy, Dbalý je stíhaný i v části druhé, a ve třetí by tak už podle názoru soudu téměř nebyl prostor pro další významné navyšování trestu.

Odtajněné pozadí kauzy Homolka. ‚Když se Dbalý vožere, nevíme, co vybleje,‘ báli se u lobbisty Rittiga

Číst článek

S tím se ovšem neztotožnil vrchní soud, který uvedl, že po objasnění duševního stavu Tovaryše má být u Dbalého, Toběrného a Valtra nařízeno hlavní líčení.

Dbalý si má za první část korupční kauzy odpykat devět let vězení, za druhou 8,5 roku. Součástí rozsudků je i propadnutí majetku a peněžitý trest 10,9 milionu korun.

Ani jeden z verdiktů není pravomocný. V Česku se tresty nesčítají, takže Dbalému hrozí maximálně propadnutí majetku a 12 let vězení, což je horní hranice trestu za přijímání úplatků. Druhou větev případu projedná v listopadu odvolací soud. Termín zasedání u první větve kauzy zatím nestanovil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme