Soud v Táboře poslal v pátek 2. října na dvacet devět let a deset měsíců sedmačtyřicetiletého Romana Fouska za loňskou brutální vraždu o jedenáct let starší servírky Dany B. v Humpolci na Vysočině.

K výjimečnému trestu mu soud ještě uložil zabezpečovací detenci. Tu by měl nastoupit po propuštění z vězení. Fousek totiž podle znalců trpí sadisticko-nekrofilními sklony a pro společnost je vysoce nebezpečným jedincem. Kromě toho dostal peněžitý trest necelých čtrnáct tisíc korun a soud nařídil propadnutí nožů, které u něj policisté po vraždě našli.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce a obžalovaný se po vyhlášení rozsudku k případnému odvolání, které by řešil Vrchní soud v Praze, nevyjádřili.

Ilustrační foto.
V dalším jihočeském domově důchodců je covid, zatím u šestadvaceti lidí

„Zvažovali jsme i uložení doživotního trestu, ale byl to hraniční případ. I sama státní zástupkyně, která se původně klonila k doživotnímu trestu, nakonec v závěrečné řeči navrhla nižší trest,“ konstatoval předseda senátu Ondřej Kubů.

Roman Fousek už byl před lety za pokus o vraždu odsouzen. Tehdy dostal desetiletý trest, který si celý odseděl. K vraždě servírky se nepřiznal. Potvrdil sice, že byl v den vraždy v restauraci, ale na samotný čin si kvůli opilosti nepamatuje. V pátek nevyužil ani možnost vyjádřit se v závěrečné řeči. Při prvním výslechu pouze uvedl, že nebude odpovídat na žádné otázky a nehodlá se ani léčit.

„Právě kvůli tomuto postoji obžalovaného jsme zvolili uložení zabezpečovací detence na dobu neurčitou,“ poznamenal Ondřej Kubů, podle něhož byly motivem činu, který se odehrál v noci z 12. na 13. prosince v hospodě Na Mlýnku v ulici Na Kasárnách, sadisticko-nekrofilní sklony Romana Fouska. Ten své oběti zasadil na devadesát bodnořezných ran po celém těle včetně genitálií. Jen v obličeji jich patologové napočítali sedmatřicet. Mnoho ran Fousek své oběti zasadil už po její smrti. Navíc si počínal natolik brutálně, že ji skoro odřízl obě prsa a u jejího těla ležela část uříznuté tkáně. Problematická je podle znalců do budoucna i jeho takzvaná resocializace – náprava.

Roman Prymula.
Česko má další červené okresy. Nezavádíme policejní stát, hájil opatření Prymula

Daně B., která patřila k nejoblíbenějším servírkám ve městě, se zřejmě stala osudnou právě její vstřícnost a ochota. Osudný večer se v podniku konal pravidelný country večer. Fousek byl poslední host, který v hospodě zůstal. Pravděpodobně pomáhal Daně B. s úklidem. Když si pak žena dávala poslední cigaretu a kávu, Fousek měl vytáhnout z kalhot opasek a začít ji škrtit a poté i šíleným způsobem bodat. Z místa vzal nože a odešel na hotel. Tam se neúspěšně pokusil za sebou zamést stopy. Druhý den si jeho podivného chování všiml provozovatel hotelu a oznámil to policistům. Fousek byl zadržen v nedaleké lékárně, kde si kupoval obvaz kvůli řezné ráně na ruce a od lékárníka si dokonce nechal ránu ošetřit.