Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman s první dámou odvolil i bez hůlky. Zmínil uzdravení a léčbu zraněné ruky dezinfekcí

Autor: Jakub Veinlich - 
2. října 2020
18:15

Prezident Miloš Zeman odvolil v pátek v půl čtvrté. Svůj hlas v senátních volbách přijel vhodit z Lán do základní školy Brdičkova v Praze 13, kde má stále trvalé bydliště. Z auta šel do volební místnosti v doprovodu první dámy Ivany a bez hůlky, oporu mu dělal jen bodyguard. Před školou čekala na prezidentský pár hrstka lidí i několik žáků z místní školy. „Každé volby, pokud jsou demokratické, jsou důležité,“ řekl Zeman při odchodu.

Několik desítek policistů jak v civilu, tak v uniformách, psovod i policisté s dalekohledy, členové ochranky, policejní páska, hloučky zvědavců. I tak to vypadalo v pátek odpoledne před, tou dobou nejstřeženější, školou v republice. Důvod? Už tradičně sem přijel přesně v půl čtvrté volit prezident Miloš Zeman a první dáma Ivana Zemanová.

„Hodně zdraví, pane prezidente,“ ozvalo se z hloučku čekajících lidí, když prezident i se svou kolonou dorazil před volební místnost. „Děkuju, já se uzdravím,“ odpověděl Zeman a zamával operovanou pravačkou, kterou má stále v ortéze.

S kravatou a kyticí

I když před autem stál bodyguard s připravenou hůlkou, Zeman ji ani nevyužil a rozvážným krokem si to zamířil rovnou ke škole. „Paní ředitelko, dobrý den, máme pro vás kytičku,“ přivítal se Zeman tradičně před vstupem do školy s její ředitelkou Kamilou Hubalovskou a předal jí květinu.

Video  Miloš Zeman volil.  - Blesk
Video se připravuje ...

Ke škole dorazil prezident s dobrou náladou. Zavtipkoval dokonce i s ředitelem hradního protokolu. „Vláďo, kvůli tobě jsem si vzal kravatu,“ pochlubil se kravatou Vladimíru Krulišovi a odešel do školy, kde byla jeho volební místnost. Od té doby, co má prezident problémy s chůzí, chodí volit v přízemí, aby nemusel do schodů. Do volební místnosti mělo povolen vstup jen pět novinářů. 

Povinná dezinfekce rukou

Kruliš prezidentovi při příchodu do místnosti očistil podle ministerského nařízení ruku dezinfekcí. „Stačí jedna, jo,“ ptal se prezident protokoláře. „Třeba mi to pomůže vyléčit tu zlomenou ruku,“ dodal pak Zeman a pokračoval za podpory ochranky k člence volební komise, aby se prokázal občanským průkazem. „Co to je? A Kill Bill, to je hezké,“ reagoval Zeman na její roušku, na které měla podle něj mladá dáma název filmu z roku 2003 od Quentina Tarantina. Ve skutečnosti byl název trochu posunutý - Kill Vir, tedy zabít vir.

Volební lístky Zeman od komise nepotřeboval, přivezl si své. Za plentou si na rozdíl od manželky Ivany prezident sedl na židli. Ochranka odstoupila a hlava státu mohla vložit hlasovací lístek do úředně označené obálky.

„A když mně pomůžete, tak vhodíme lístek do urny,“ požádal Zeman ochranku, aby mu pomohla vstát. Oba manželé se pak vydali k urně, aby žlutou obálku vhodil nejdříve Zeman a hned po něm manželka Ivana.

Video  Zeman - volby 
Video se připravuje ...

„I když si myslím, že je Senát naprosto zbytečný, budu volit úspěšného ředitele velké nemocnice, protože si myslím, že v Senátu by měl být odborník na zdravotnictví,“ naznačil Zeman v neděli v rozhovoru pro Frekvenci 1, komu odevzdá svůj hlas. Mezi kandidáty v obvodu Praha 5 této definici nejvíce odpovídá šéf motolské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík z ČSSD, kterého v tomto obvodu podporuje i hnutí ANO.

„Každé volby, pokud jsou demokratické, jsou důležité,“ řekl Zeman při odchodu. Za chvíli jeho kolona odjela. Patrně opět do Lán, kde bude Zeman očekávat výsledky voleb.

Volby i v sobotu

Do volebních místností mohou lidé přijít v pátek do 22 hodin, v sobotu pak od osmi do 14 hodin. Volit mohou lidé ve všech 13 krajích a také ve 27 senátních obvodech. Těmi jsou: Cheb, Louny, Plzeň-město, Strakonice, Pelhřimov, Příbram, Praha 1, Praha 5, Praha 9, Kladno, Děčín, Česká Lípa, Trutnov, Kolín, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Žďár nad Sázavou, Znojmo, Vyškov, Brno-město, Přerov, Olomouc, Frýdek-Místek, Ostrava-město, Karviná, Zlín a Uherské Hradiště.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa