Už 26. ročník hradeckého hudebního festivalu Jazz Goes To Town začne letos koncertem v Praze

2. říjen 2020

Budeme si povídat o muzice a taky o architektuře, protože hned dvě velké akce nás tradičně jako každý rok čekají na začátku října. Bude to jednak celorepublikový Den architektury a také další ročník tradičního hudebního festivalu Jazz Goes To Town. O obě akce se v Hradci Králové stará Barbora Hodonická z kulturní neziskové organizace Kontrapunkt.

Na úvod ta nejdůležitější otázka, budou se akce konat, když se podíváme na hygienická opatření?
Budou. Máme obrovskou radost, že hlavní program Dnů architektury stíháme ještě před zpřísněním opatření, samozřejmě za dodržování všech bezpečnostních a hygienických opatření.

Barbora Hodonická ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Den architektury bude už teď o víkendu.
Přesně tak. Ale bezpečnost je samozřejmě na prvním místě. A co se týká Jazz Goes To Town, tak festival je veskrze instrumentální, takže se nezpívá. Uděláme pár drobných změn, ale jinak jsme moc rádi, že i tento festival může proběhnout.

Musíte teďka trávit hodně bezesných nocí, protože přeci jen určité úpravy v programu budou. Musíte vše přeorganizovat.
Je to tak. Telefon mám v podstatě přilepený k uchu.

Kulturní manažerství jsem sice vystudovala na Janáčkově akademii, ale v Kontrapunktu máme hlavně skvělý tým, to je zásadní.
Barbora Hodonická, ředitelka kulturní neziskové organizace Kontrapunkt

Zeptám se na Kontrapunkt. Co to je? Vy jste ředitelka Kontrapunktu.
Je to hradecká kulturní nezisková organizace, pořádáme divadelní festival Open Air program při Divadle evropských regionů, dalším velkým mezinárodním festivalem je Jazz Goes To Town. Potom máme Královéhradecký architektonický manuál, jedním z jeho výstupů je to webová databáze. A v rámci tohoto projektu se propojujeme s Dny architektury.

Barboro, vy kulturní manažerství dokonce studovala na Janáčkově akademii.
Je to tak. Mám to vystudované.

Čtěte také

Asi vás ale nepřipravovali na to, že může přijít nějaký covid a vše se bude rušit a přeorganizovávat.
Já už jsem ze školy poměrně dlouho, takže s tím jsme nepočítali. I když různé předměty krizového managementu jsem absolvovala. Ale hlavně máme skvělý tým v Kontrapunktu, to si myslím, že je zásadní.

Dny architektury budou teď v sobotu a neděli nejen v Hradci Králové, je to celorepubliková akce.
Dny architektury probíhají celý týden, například Galerie moderního umění se do toho letos s námi v Hradci Králové zapojuje, má program pro školy a pro rodiny s dětmi. Takže už to běží. Začaly 1. října. My v Kontrapunktu máme připraveny dvě komentované procházky, které povede Ladislav Zikmund Lender. První se bude v sobotu 3. října věnovat architektu Josefu Gočárovi a jeho stavbám. Podíváme se také do sboru kněze Ambrože a do gymnázia, budeme i v interiérech těch budov. Procházka se jmenuje Fenomén Gočár. A druhá, která bude v neděli, obě dvě od 14:00 hodin, se bude věnovat modernímu starému městu.

Den architektury v Hradci Králové

Připomínáme si také letos 140 let od narození Josefa Gočára.
My to reflektujeme celý rok. I když nám to bylo covidem na jaře trochu znemožněno. Nicméně jsem ráda, že i tahle procházka teď může oslavit Gočárovo výročí.

Kdyby se chtěl někdo zúčastnit procházek s Ladislavem Zikmundem Lenderem, tak kde se má přihlásit?
V tuto chvíli je důležité si rezervovat místo. My samozřejmě budeme vše i operativně řešit na místě, ale vzhledem k tomu, že kapacita je omezena na 50 osob, tak prosíme účastníky, aby se přihlásili na e-mailové adrese info@kontrapunkt.cz. A podrobnosti o 10. ročníku Dnů architektury najdete na webových stránkách denarchitektury.cz.

A šestadvacátý ročník Jazz Goes To Town v Hradci Králové bude odkdy dokdy?
Festival jako takový je od úterý 6. do soboty 10. října. Ale my chystáme letos novinku. Je to taková pozvánka, v neděli 4. října bude ještě koncert v Praze. Je to pozvánka pro mimohradecké publikum, které chceme nalákat, aby se přijelo podívat do Hradce na tento mimořádný festival.

Festival Jazz Goes To Town stále přináší nové pohledy na jazzovou muziku - Didrik Ingvaldsen Ensemble

Dochází k velkým programovým změnám?
Nám se ty změny naštěstí daří docela operativně řešit. Asi dvě vystoupení jsme museli zrušit. My vše ještě vyvěsíme na webu během dnešního dne, protože čekáme na poslední potvrzení. Ale jinak se nám daří vyměňovat interprety za interprety, a to jak české, tak zahraniční. Ale samozřejmě opatření v různých státech nám nedovolují program uspořádat v takovém plánu, jaký jsme původně měli.

Nový dramaturg Michal Wróblewski dal festivalu Jazz Goes To Town obrovský náboj. Opravdu do toho dal obrovské srdce.
Barbora Hodonická, ředitelka kulturní neziskové organizace Kontrapunkt

Letos bude vše poprvé pod taktovkou nového dramaturga Michala Wróblewského.
Michal je v našem týmu letos poprvé a myslím, že dal festivalu už teď obrovský náboj. Opravdu Michal do toho dal obrovské srdce.

Festival Jazz jde městem / Jazz Goes to Town
prošel během uplynulých pětadvaceti let nejednou změnou, a to jak v oblasti dramaturgie, šíře programové nabídky, tak i vize organizátorů. 26. ročník je opět příslibem něčeho nového. Vstupte s námi do další éry festivalu skrze hudbu, slovo a společné sdílení!

Když se podíváme do programu, první den by měl patřit hlavně mladým českým hudebníkům.
Je to koncept studentských, ale už opravdu profesionálních muzikantů, začínající české generace. Tu bychom chtěli představit první den v kavárně Artyčok.

Druhý den, to znamená středa, bude ve studiu Divadla Drak nějaká mezinárodní formace.
Tam se posluchači mohou těšit na současný, moderní jazz v podání Samuel Blaser Trio a potom upravené formace Soukup, Procházka, Uhrík a Švejnar.

Čtěte také

Tradiční bude čtvrtek, protože se představí kapela uznávaného českého a amerického varhaníka a držitele ceny Grammy Ondřeje Pivce v Bio Centrál v Hradci Králové.
Spolu s ním vystoupí uskupení, které má název jen pro tento náš festival The Shape of Jazz to Come. Je to pět mladých hudebnic, které se už v pondělí sejdou v Hradci a nacvičí společný repertoár, který předvedou na festivalu. Nikdy dřív spolu nehrály. Vlastně se ani všechny neznají.

Pátek a sobota bude hlavní festivalové dny, kdy vše vyvrcholí.
V pátek máme připraven jeden odpolední koncert a potom večer hlavní koncert dixielandové kapely Hard of Dixie z Brna. To opravdu můžu doporučit všem. Na sobotu je připraven tradiční workshop, tentokrát saxofonový workshop Radka Zapadla. To je vždycky další rozměr festivalu. Odpoledne vystoupí Vilém Spilka Quartet se svým projektem Čekání na Toma. To je program pro rodiny s dětmi. Na svém albu se kapela věnuje dětem a i koncert směřujeme do Divadla Drak.

Jakub Schmidt a Barbora Hodonická ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To se mi moc líbí, že začínáte s jazzem už u malých dětí.
Kdo by chtěl vědět víc, určitě si vše najde na webových stránkách festivalu Jazz Goes To Town.

A já jen popřeji, ať se vše povede a lidem se to líbí. Na jazz i architekturu nás pozvala Barbora Hodonická z hradeckého Kontrapunktu. Držím palce.
Děkujeme moc. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související