Sparta oplatila Liberci porážku. Vítkovice začaly vítězně, Motor má první bod

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

2. října 2020, 20:08

Adam Bagar

Řada celků je v karanténě, nejvyšší tuzemská soutěž tak pokračovala pouhými dvěma zápasy. Vítkovice vstoupily do sezony triumfem 3:2 v prodloužení na ledě Českých Budějovicích, které zapsaly první bod po návratu mezi elitu. Sparta pak vynulovala Liberec 3:0 a vrátila mu tři dny starou prohru.

Drama na jihu Čech rozsekl Schleiss

Ostravané kvůli karanténě naskočili do extraligového kolotoče se čtrnáctidenním zpožděním. Po víc než sedmi letech se představili v Českých Budějovicích, kde naposledy v rozhodujícím duelu předkola play off vyhráli 3:2 v prodloužení rekordním gólem v čase 113:51. I tentokrát se vracejí domů spokojenější, když uspěli po stejném výsledku.

Hosté si v prvním dějství díky trefám obránců Adama Poláška a Lukáše Kováře vypracovali dvougólový náskok, o který ale přišli. Vít Christov v prostřední části proměnil trestné střílení a premiérový bod v sezoně vystřelil domácím ve třetí třetině 19letý Martin Beránek. Poslední slovo ale měl v pětiminutovém nastavení vítkovický Jan Schleiss.

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Jeden bod je málo, chtěli jsme ze zápasu vytěžit víc. Věděli jsme, že Vítkovice naskakují po pauze a chtěli jsme toho využít dobrým startem. I když se nám to celkem dařilo, tak jsme šli poprvé do kabin za stavu 0:2. Herně to nebylo špatné, ale jeden gól jsme dostali po chybě a druhý smolný. Ve třetí třetině jsme se trochu báli hrát. Klukům nemohu vytknout nasazení a bojovnost. Jak už jsem řekl, chtěli jsme více než jen bod. Šance jsme na to měli. V zápase i v prodloužení.“

Mojmír Trličík (trenér Vítkovic): „V první třetině nás soupeř přehrával, přesto jsme po dvou šťastných gólech vedli 2:0. Domácí hráli dobře, agresivně, ale my jsme byli hodně efektivní. Druhá třetina byla rozháraná vyloučeními na obou stranách. Motor snížil, na začátku třetí třetiny vyrovnal, ale v závěru jsme měli k vítězství blíž my. Za dva body jsme šťastní.“

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:3 v prodloužení (0:2, 1:0, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Christov z trest. střílení, 43. Beránek – 13. Polášek (Dočekal), 18. L. Kovář (Werbik, Dočekal), 64. Schleiss (Mallet).
Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Votrubec, Ševic.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:27.
Diváci: 1 000.
Madeta Motor České Budějovice: Patera – Pýcha, Plášil, Vydarený, Allen, Suchánek, Slováček, Pavel – Christov, Venkrbec, Holec – Jonák, R. Přikryl, Z. Doležal – M. Novák, Raška, D. Voženílek – Karabáček, Prokeš, Beránek. Trenéři: Prospal a Totter.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Svoboda – Štencel, R. Polák, L. Kovář, Polášek, Barinka, Koch, R. Černý – L. Krenželok, Marosz, Schleiss – V. Polák, J. Mikyska, Lakatoš – Šišovský, Dej, Mallet – Dočekal, Werbik, T. Kubalík. Trenéři: Trličík, Stránský a Svozil.

Machovský doma ještě neinkasoval

Pražané měli Bílým Tygrům rozhodně co vracet. Nejen úterní porážku 2:3 zpod Ještědu, ale i ty předchozí. Šelmy je dokázaly porazit hned pětkrát za sebou, ale pomyslný šestý korálek nepřidaly. Sparta zabrala a vyzrála na soupeře po více než roce a půl. Její poslední vítězství nad Libercem se datovalo k 8. březnu 2019, kdy doma vyhrála 5:2.

Parta kolem trenérů Miloslava Hořavy a Josefa Jandače ani podruhé v nové sezoně na svém ledě neinkasovala, brankář Matěj Machovský pochytal všech 20 střel soupeře, zapsal druhou nulu a nedovolil Tygrům přiblížit se vedoucímu Mountfieldu na bod. Vítězný a premiérový gól zapsal Filip Chlapík, pojistky přidali David Dvořáček a Jan Buchtele.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Potřebovali jsme už vyhrát, protože jsme cítili, že kluci chtějí, bojují, ale někdy jsme z přemíry snahy dělali hloupé chyby, nebo jsme vypadávali z rytmu. Ani v Liberci jsme neodehráli špatné utkání, ale druhá třetina nás stála zápas. Proti Liberci se musí hrát šedesát minut. V odvetě bylo vidět, že opět hodně chceme. Důležité bylo, že jsme šli do vedení. Ve druhé třetině jsme byli malinko pasivní, ale zvládli jsme to. Ve třetí jsme ubránili oslabení, to bylo klíčové, protože jsme zase měli asi čtyři vyloučení po sobě. Hráli jsme furt jen ve čtyřech. Vypadneme tím z rytmu jako v minulých utkání, nesmíme to dělat. Zaplaťpánbůh jsme oslabení uhráli výborně a samozřejmě i bezchybný výkon gólmana nám pomohl k tomu, že jsme vyhráli.“

Jiří Kudrna (asistent trenéra Liberce): „Myslím, že jsme tady neodehráli špatný zápas. Věděli jsme, že Sparta bude chtít doma odčinit porážku od nás. Byla aktivnější, dostala se do vedení a my jsme v první třetině neměli moc zakončení. Ve druhé části jsme hru trošku zvedli. Dostávali jsme se do koncovky, iniciativa se přelomila na naši stranu, ale nedali jsme gól. Přesilovkami, které jsou v sezoně naší silnou stránkou, jsme si nepomohli a v jedné jsme naopak inkasovali. Za stavu 0:2 už to bylo zase těžší. Sparta je výborný tým. Mrzí mě třetí gól, protože jsme stále věřili, že zkusíme hru bez brankáře. Bohužel jsme se k ní už nedostali.“

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Chlapík (Tomášek), 23. Dvořáček (Rousek), 58. Buchtele (Pech, Kudrna).
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 26:29.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Matěj Machovský – Tomáš Filippi.
HC Sparta Praha: Machovský – Němeček, Košťálek, M. Jandus, Tomáš Dvořák, T. Pavelka, Kalina – Rousek, Horák, Řepík – Chlapík, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech, Kudrna – Dvořáček, Říčka, Forman. Trenéři: Hořava a Jandač.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Knot, Rosandić, T. Hanousek, Derner, Kunst – Hrabík, Bulíř, Lenc – T. Rachůnek, Filippi, Gríger – Šír, P. Jelínek, M. Zachar – J. Vlach, Najman, Rychlovský. Trenér: Jiří Kudrna.

Utkání HC VERVA Litvínov – HC Olomouc bylo odloženo.
Utkání HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary bylo odloženo.
Utkání Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice bylo odloženo.
Utkání HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň bylo odloženo.
Utkání BK Mladá Boleslav – PSG Berani Zlín bylo odloženo.

TABULKU TELH NAJDETE ZDE »

Další program Tipsport extraligy

Neděle 4. října – 7. kolo:
16:00 Bílí Tygři Liberec – Madeta Motor České Budějovice
17:20 HC Olomouc – HC Sparta Praha (ČT sport)

Utkání HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary bylo odloženo.
Utkání Mountfield HK – HC VERVA Litvínov bylo odloženo.
Utkání HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec bylo odloženo.
Utkání HC VÍTKOVICE RIDERA – BK Mladá Boleslav bylo odloženo.

Neděle 4. října – předehrávka 9. kola:
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň

Úterý 6. října – dohrávka 7. kola:
17:10 PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno (ČT sport)

Úterý 6. října – dohrávka 3. kola:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha

Úterý 6. října – dohrávka 2. kola: 
18:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz