Od sebe dál, ale blíž přírodě – slavíme Festival ptactva!

Nadcházející víkend 3. a 4. října se po celé Evropě (kde to situace dovoluje) koná Festival ptactva. Organizátoři připravili na 40 vycházek, které jsou letos provázené hygienickými opatřeními, ale na kvalitě co do pozorování ptáků jim to jistě neubere. Možná se vám ale v současné situaci na vycházku nechce, patříte mezi rizikové skupiny, žijete v oblasti, která patří mezi nejpostiženější nebo právě ve vašem okolí žádná vycházka naplánovaná není. Pak můžete s klidným srdcem vyrazit do přírody, sami nebo s rodinou, na všechno zapomenout, pozorovat ptáky během podzimní migrace a přidat se k oslavě Festivalu samostatně.

Oslavme Festival všichni od sebe dál, ale blíž přírodě! Zaplňme společnými silami mapu vycházkami po celé republice.  Pokud své pozorování o tomto víkendu zadáte do faunistické databáze Avif nebo přímo v terénu přes mobilní aplikaci Avif Mobile, objeví se na mapě.

Pozorování se budou vždy po několika hodinách během víkendu aktualizovat. Budeme sledovat, které druhy aspirují na příčky těch nejpočetnějších a dělit se o radost ze zajímavých pozorování.

Kde už jsme pozorovali ptáky během Festivalu ptactva 3. – 4. 10. 2020:

Ty, kteří ptáky dobře znají a do Avifu vkládají běžně, prosíme o vkládání kompletních seznamů, které poskytují nejcennější data pro výzkum ptáků. Pokud budete chtít vložit jen pozorování několika vybraných druhů, pak použijte „Vložit jen vybraná pozorování„. Věříme, že v každém kraji se objeví minimálně desítky vycházek!

Přejeme krásné zážitky při pozorování migrujících ptáků i těch, kteří se jen na podzim potulují krásně zbarvenou krajinou a těšíme se na zajímavá pozorování!

Gabriela Dobruská