Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhodí volby Vystrčila z křesla? Šéf Senátu o schůzkách se Zemanem i zájmu známých tváří

Autor: Jakub Veinlich - 
3. října 2020
05:10

Vydrží Miloš Vystrčil (ODS) v křesle předsedy Senátu i po volbách? Zůstane ODS nejsilnějším klubem horní komory? Změní se po volbách i složení Sněmovny? A padne po případném neúspěchu některý předseda, popřípadě předsedkyně některé ze stran? Otázky, na které bychom měli znát z části odpovědi už v sobotu odpoledne, kdy se zavřou volební místnosti.

„Poslední události jednoznačně ukazují, že Senát není zbytečnou institucí, ale institucí nanejvýš potřebnou,“ míní stávající předseda Senátu Miloš Vystrčil, kterému pomalu končí mandát v čele horní komory parlamentu.

Senát si totiž volí nové vedení každé dva roky, po každých volbách. Jednu výjimku už ale historie zná. Předčasné volby předsedy Senátu z letošní zimy, kdy náhle zemřel předseda horní komory Jaroslav Kubera († 72, ODS), kterého nahradil právě Vystrčil. Ve funkci by chtěl pokračovat. „Uvidíme, jak dopadnou volby, ale pokud jsem nějakou práci začal, tak bych v ní rád pokračoval. Jsem připravený znovu kandidovat, ale záleží na výsledku voleb a podpoře kolegů a kolegyň,“ řekl Blesk Zprávám.

Kdo se stane novým předsedou Senátu, bude také zajímat prezidenta Miloše Zemana. S ním je Vystrčil aktuálně na kordy, a to kvůli cestě na Tchaj-wan. Zeman kvůli svému nesouhlasu s touto cestou nepozval Vystrčila na schůzku ústavních činitelů na Pražském hradě.

O nezvání na schůzku se Vystrčil podle svých slov bavil okrajově i s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), který u jednání o zahraniční politice na rozdíl od šéfa Senátu byl. Vystrčil podle svých slov Vondráčkovi především vysvětloval to, že nesvolával schůzku k situaci v Bělorusku v době, kdy byl Zeman v nemocnici se zlomenou rukou, jak Vondráček tvrdil.

Vystrčil: Nemohl jsem tušit, že si pan prezident zlomí ruku

„Dopis, ve kterém jsem psal, že pokud by situace v Bělorusku vyžadovala nějaké setkání ústavních činitelů, tak jsem připraven jej zorganizovat. Ale dopis jsem psal 18. srpna a vše bylo vyřízené 20. srpna. A pan prezident si zlomil ruku až 25. srpna. Osmnáctého jsem opravdu nemohl tušit, že si pan prezident zlomí za týden ruku, tak ať to pan Vondráček proboha neříká,“ ohradil se Vystrčil.

Zatím prý nemá ani náznak o tom, že ho popřípadě Zeman na příští schůzku na Hradě chtěl pozvat. „To je na rozhodnutí pana prezidenta, buď mě pozve, nebo nepozve. V tuto chvíli nemám v této věci naplánované žádné kroky,“ dodal.  

Video  Zeman - Volby 
Video se připravuje ...

Lidé v následujících volbách zvolí 27 nových či staronových senátorů. Vystrčila mrzí, že lidé příliš nevyužívají své šance přijít i k druhému kolu voleb. Pravidla pro výběr nových senátorů, tedy například aby se volilo jen v jednom kole, by ale Vystrčil podle svých slov neměnil. „Nejsem v tuto chvíli pro to, abychom něco urychleně a zbrkle změnili,“ dodal Vystrčil, který byl zvolený senátorem v roce 2016, kdy ve druhém kole získal 8144 hlasů při volební účasti 15,38%.

Změní volby i Sněmovnu?

Do Senátu se snaží dostat také sedm poslanců. Z ODS například bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová nebo poslanec Petr Bendl. Z KSČM například šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik nebo poslankyně a předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá. V případě zvolení by se na rok ujali mandátu poslanců jejich náhradníci.

„Právě Senát je taková důstojná instituce, kde by mohli uplatnit své, v politice nabyté zkušenosti a dostat se z atmosféry vzájemného poštěkávání na sebe do nějakého kulturnějšího prostředí,“ odhaduje předseda Senátu Vystrčil motivaci poslanců kandidovat do horní komory Parlamentu.

Návrat starých tváří

Už podruhé se například uchází o senátorské křeslo bývalý diplomat, nyní šéf Knihovny Václav Havla Michael Žantovský. V Senátu usedl hned po prvních volbách – tedy v roce 1996. Síly změří s oblíbencem prezidenta Zemana, šéfem motolské nemocnice a bývalým ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem z ČSSD. Právě jemu Zeman podle svých slov odevzdal svůj hlas.

Video  Miloš Zeman volil  - Blesk
Video se připravuje ...

O návrat do politiky se také pokouší podnikatel Václav Fischer, který se stal historicky první Senátorem, kde zvítězil hned v prvním kole. A o hlasy voličů se uchází také například bývalý šéf TV Nova Vladimír Železný. Přehled všech kandidátů najdete zde.

V prvním kole senátních voleb mohou lidé vybírat své kandidáty v obvodech Cheb, Louny, Plzeň-město, Strakonice, Pelhřimov, Příbram, Praha 1, Praha 5, Praha 9, Kladno, Děčín, Česká Lípa, Trutnov, Kolín, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Žďár nad Sázavou, Znojmo, Vyškov, Brno-město, Přerov, Olomouc, Frýdek-Místek, Ostrava-město, Karviná, Zlín a Uherské Hradiště.

Volební místnosti budou otevřené v sobotu ještě od 8 do 14 hodin. Pokud nebude někdo zvolen hned v prvním kole, utkají se dva nejúspěšnější kandidáti v jednotlivých obvodech za týden v kole druhém. Mandát senátora trvá šest let. Každé dva roky se obměňuje jeho třetina.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Doporučujeme
panda82 ( 10. října 2020 16:15 )

No měli by ho vystrčit, za tu chvíli co se tam hřeje poškodil republiku dost,

babilida ( 3. října 2020 14:44 )

V to pevně doufám, že se poměry v senátu změní a thajwanec může odjet domů.

panda82 ( 3. října 2020 13:17 )

Thajvanec nemůže být v českém Senátu Němcová s dutou hlavou tam jde jenom kvůli platu,

Matos7 ( 3. října 2020 13:07 )

Pryč se Štětináčem

Matos7 ( 3. října 2020 13:06 )

Babiš na hrad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa