Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Marihuana je dobrý sluha, ale moc zlý pán. Hrozí pomalé spermie i zhoršení paměti

Zdraví

  6:08
Konopí používané pod dohledem lékaře jako lék nám může posloužit, ale dlouhodobé kouření marihuany, které si „ordinujeme“ sami, je spojeno s riziky. Patří mezi ně mimo jiné zhoršení paměti, schopnosti učení, zpomalení reflexů, snížení reprodukční schopnosti u mužů a spojitost také vědci našli s rizikem mrtvice a srdečního infarktu.
Pěstování konopí (ilustrační foto)

Pěstování konopí (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Konopí je jednou z nejstarších plodin, kterou lidstvo využívá tisíce let. Vyvinula se na jihozápadních svazích Himálaje, odkud se rozšířila prakticky do celého světa. Marihuanu prokazatelně znali již naši dávní předkové, od pravěkých sběračů a lovců až po neolitické zemědělce. Zmiňuje se o ní dokonce Bible i staroindické védy.

Konopí z rukou lékaře. Není stejné jako ‚tráva‘, kterou si lidé zapalují

„Marihuana se po tisíciletí používala pro své léčebné a ‚spirituální‘ účinky. V Evropě již Řekové, severské i jiné národy v historii používali konopí ke zmírnění bolesti při porodu, zranění či při bolestech zubů. Nebezpečnou drogu z ní udělala až hysterie v postmoderní době. Teprve v posledních letech se konečně lékařské použití marihuany opět objevuje u nejrůznějších diagnóz. Ačkoliv její používání není zcela bez rizika, víme, že její společenská škodlivost je ve srovnání s alkoholem nižší. Objevují se však důkazy, že pravidelné užívání marihuany může mít negativní důsledky pro lidskou reprodukci,“ uvádí lékařka a ředitelka brněnské reprodukční kliniky Repromeda Kateřina Veselá.

Poškozené spermie

Znepokojivé výsledky přinesl loňský výzkum univerzity v Bostonu, který ukázal, že konzumenti marihuany mohou mít závažné potíže s reprodukcí.

Do studie se zapojilo na 1400 dvojic, které se rozhodly počít dítě. Zjištění byla docela závažná. Ukázalo se, že muži, kteří si dopřávají konzumaci marihuany alespoň jednou týdně, vystavují své partnerky až dvakrát vyššímu riziku samovolného potratu.

Zdravotní potíže, které mohou lékaři léčit s využitím léčebného konopí

Hlavním důvodem těchto potratů byla pravděpodobně degenerace spermií v důsledku kouření konopí. Poškozená spermie vajíčko sice dovede oplodnit, její vady ale zabrání správnému vývoji plodu a dojde k potratu.

Vědci z římské univerzity Tor Vergata vydali koncem roku 2019 studii, která popisuje působení kanabinoidů, látek obsažených v rostlinách konopí, na lidský kanabinoidní systém, jenž má klíčový vliv na celou řadu životních funkcí včetně příjmu potravy či rozmnožování.

Před dítětem abstinence

Během výzkumu se zjistilo, že kanabinoidy hrají zásadní roli při vzniku nových spermií a každé narušení systému tvorby spermií vede k poruše mužské plodnosti.

„U pravidelných uživatelů marihuany může nastat častěji potrat. K početí často ale vůbec nedojde, neboť je snížena jak pohyblivost spermií, tak i jejich schopnost přežívání. Pravidelným kuřákům proto doporučujeme se proti početí chránit a snahu o dítě zahájit až po určité době abstinence,“ dodává Kateřina Veselá.

Pozor na cévní choroby

Podle amerických vědců z Národního institutu pro zneužívání drog v americké Bethesdě může být pravidelné kouření „trávy“ spojeno se vznikem cévních chorob – srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

S konzumací marihuany se totiž zvyšuje v krvi protein, který je spojen se vznikem zmíněných onemocnění. Tento takzvaný apolipoprotein C-III má zabránit enzymům v rozkladu tuků, což následně vede k jejich vyšší koncentraci v krvi. Ale víc tuků v krvi může poté vést k ucpávání cév.

Situace, kdy by konopí nemělo být použito

Výzkum, jehož výsledky uveřejnil časopis Molecular Psychiatry, se uskutečnil u osmnácti dlouhodobých kuřáků konopí, kteří vykouřili až tři sta padesát cigaret marihuany týdně. Srovnáváni byli se čtyřiadvaceti dobrovolníky, kteří „trávu“ nekouřili nikdy. V jejich testech byl zjištěn velký rozdíl: u kuřáků se vyskytovala vysoká hladina apolipoproteinu C-III.

Zatím není jasné, jestli po abstinenci od užívání konopí dojde u konzumentů ke „srovnání“ zdravotního stavu s abstinenty, nebo zda je efekt dlouhodobý.

Podle studie v Molecular Psychiatry také není možné závěry aplikovat na příležitostné konzumenty, protože měřeným vzorkem byli skutečně náruživí kuřáci marihuany.

Deprese, úzkost, panika

Rekreační kouření konopí s sebou podle některých odborníků přináší zhruba stejné zdravotní komplikace jako umírněné pití alkoholu, ale rizika by se neměla podceňovat. Ukazuje se, že uživatelé „trávy“ mohou častěji trpět depresemi, úzkostí, panikou nebo psychózami. Projevy a jejich míra jsou však individuální a závislé na vrozených predispozicích. Ženy jsou podle výzkumů k negativním symptomům až dvojnásobně náchylnější.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...