O mladých podnikatelích s dobrým nápadem píšeme ve Forbesu často. O mladých podnikatelích, kteří svůj byznys založili na odpadovém materiálu, o který nikdo nestojí a který dokázali přeměnit na designové kousky, o něž je naopak zájem velký?

O těch už tak často ne. A přitom právě takový je papírový příběh Vojtěcha Beránka a jeho studia Kartoons. Beránek a jeho společníci v něm z kartonu kouzlí designové kousky, které dokážou zpestřit jakýkoli interiér.

Mohou to být svítidla, police, ale i stůl nebo dokonce funkční gauč. „Jediným omezením je vlhkost, kterou do sebe karton bere, a kvůli níž se nehodí na venkovní výrobky. Jinak z něj jde udělat prakticky cokoli,“ pochvaluje si Beránek.

Ten materiál ho fascinoval dlouhodobě. Zlomovou chvílí však byla soutěž v rámci studia architektury, kde bylo úkolem vytvořit zátěžovou konstrukci. Tehdy ho zaujalo, jak je karton odolný a pevný materiál, který se navíc dá jednoduše opracovat.

K dalšímu rozvoji pak Beránka dovedla náhoda – a další soutěž. Jednoho dne se mu dostal do ruky leták lákající na účast v studentském klání pořádaném českým zpravodajským serverem.

Zaujal v ní, a tak dostal kapitál na experimentování s kartonovými prototypy.

„To byl první impuls k tomu, že by z toho mohlo být i podnikání,“ ohlíží se Beránek. Podmínkou účasti v soutěži byla i realizace produktu, a tak před osmi lety vznikly první kartonové sedáky.

Další peníze na rozjezd mu poskytla rodina, stejně jako starý dům, který mohl používat jako dílnu. Původně tvořil ve volných chvílích po škole, ovšem jakmile absolvoval, musel se rozhodnout, co bude dělat dál.

Mohl zkusit práci – tak jako řada jeho spolužáků – někde v ateliéru, ale nakonec se rozhodl věřit kartonovému dobrodružství a pustil se naplno do firmy Kartoons.

Během pár let se mu povedlo vybudovat malou firmu, která by měla letos dosáhnout dvoumilionového obratu. Ten pohodlně uživí Beránka i malý tým kolem něj. U byznysu, postaveného na odpadovém materiálu, jednoznačný úspěch.

Beránek zprvu kupoval karton nový, ale dnes už ho odebírá od firmy ze Žebráku, která vyrábí krabice a posílá do Kartoons odřezky. „Ty by jinak musely jít do lisu a znovu by se na ně používala energie, což jsme schopni obejít,“ líčí třiatřicetiletý podnikatel.

Největší zájem mají zákazníci o svítidla, která se dají pořídit kolem čtyř tisíc korun. „Dá se u nich dobře hrát s prostupem světla skrz vlnitou strukturu kartonu,“ přibližuje.

Na e-shopu si ale můžete koupit i hodiny, obaly na květináče, noční stolek nebo stojan na víno. A nebo již zmiňovaný gauč, který stojí přes 26 tisíc.

Beránek má ve firmě na starosti návrh i výrobu a neustále se pro karton snaží hledat nová využití. Prostřednictvím workshopů, které pořádá, k tomu pobízí i další zájemce a do budoucna by rád zvýšil procento prodejů z e-shopu a prorazil také v zahraničí.