Kina zůstávají otevřená a budou promítat i během nouzového stavu

kino během nouzového stavu

I přes další nouzový stav zůstanou kina nadále otevřená.

 „Kinosály dodržují hygienická pravidla už od května a z hlediska šíření viru jde podle nás o zcela bezpečné zóny,“ říká ředitel kinodistribuce Bontonfilmu Ondřej Kulhánek jménem ostatních distributorů i mnoha kinařů. „Jsme rádi, že tuto skutečnost vláda ČR při vyhlašování omezení vzala v potaz.“

Kina jsou otevřená a hrají podle plánu. Omezení, která zavedla vláda ČR v rámci nouzového stavu kvůli omezení šíření coronaviru, neobsahují pokyn k jejich zavření. Jediným novým omezením je zákaz konzumace občerstvení v sálech. Nadále je povinnost nosit v sále roušku a dodržovat hygienická pravidla, tato nutnost však platí nepřetržitě už od jara.

Takový je vzkaz filmařů, kinařů a distributorů. „Řada lidí se nám ozývá a ptá se, zda kina hrají. Omezení mohou být pro řadu lidí nepřehledná. Kina ale hrají, krizový štáb vzal v potaz to, že jsou z hlediska šíření viru bezpečná,“ říká Ondřej Kulhánek ze společnosti Bontonfilm.

Multikina Cinema City, CineStar a řada soukromých kin jsou nadále v plném provozu i po vyhlášení nouzového stavu dle konkrétních podmínek vyhlášených ministrem zdravotnictví s platností od 5.10.

Hlavní hygienička pro Českou republiku Ivana Rážová v rozhovoru pro Právo a Novinky.cz před časem potvrdila, že kulturní akce k sezení nejsou mezi ohnisky nákazy, ministr kultury Zaorálek následně prohlásil, že se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem shodli, že akce, kde lidé sedí, mají roušky a dodržují se základní hygienická pravidla, jsou bezpečná.

Zástupci filmařů, distributorů a kin děkují krizovému štábu, že při vyhlašování omezení v rámci nouzového stavu v České republice vzali tato vyjádření, ale především argumenty a fakta, která k nim vedla, v potaz.

A to především, že takové akce se neobjevily mezi ohnisky nákazy a že splňují přísná pravidla pro požadované zastavení šíření viru.

Například kinosály nepředstavují riziko pro účinkující ani riziko od účinkujících směrem k divákům, díky hygienickým pravidlům, která jejich provozovatelé dodržují, představují bezpečné zóny už od znovuotevření kin v květnu 2020.

Člověk, který sedí ve standardním moderním kinosále s rouškou, dodržuje díky sedačkám přirozený distanc od ostatních ve všech směrech. Sály jsou díky klimatizaci nepřetržitě odvětrávány a vzduch z nich proudí ven. V lehké nadsázce bych řekl, že kinosál je z hlediska šíření viru bezpečná oáza,“ upřesňuje Kulhánek.

„Letošní Filmové školy v Uherském Hradišti se zúčastnilo přes 7 000 lidí, během šesti dní festivalu byly kinosály plné. Podle souhrnného hlášení hygienických stanic z celé ČR byl reálný výsledek 3 lidí pozitivních na Covid-19 spojených s festivalem. A to včetně doprovodných akcí. Tato statistika bezpečnost kinosálů při dodržování roušek a hygienických předpisů podle mého názoru jasně ilustruje,“ říká Radana Korená, předsedkyně Asociace českých filmových klubů a ředitelka Letní filmové školy Uherské Hradiště.

Aktualizace 8. 10. – Kina se zavírají na minimálně čtrnáct dní