Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Část průvodců kvůli pandemii začala učit, starší nemohou sehnat práci

  10:25
Pandemie covidu-19 prakticky ze dne na den utlumila celosvětový turismus. Doplatili na to i pražští průvodci, kteří jsou závislí na zahraničních turistech. Jejich tržby jsou od března na nule. Část z nich se proto rozhodla vrátit ke své původní profesi - učitelství. Starší průvodci však takové štěstí neměli, řada z nich nemůže sehnat jakoukoliv práci.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Jako průvodkyně mám nulové příjmy, zakázky nejsou žádné. Měla jsem štěstí a našla si práci jako učitelka angličtiny a španělštiny na základní škole, což mi vyhovuje,“ přiznala průvodkyně Jana Horníková, která ukazovala pražské památky španělsky mluvícím turistům. 

Praha během pandemie:

Stejnou cestou se vydala velká část průvodců, kteří mají pedagogické vzdělání. „Velké procento z nás je původním povoláním vyučující. Během zaměstnání třeba kolegové učili na několik hodin na středních nebo vysokých školách. Jako vedlejšák,“ potvrdila Jana Zýková, která kvůli pandemii koronaviru přišla o většinu zakázek. 

„Kromě provázení turistů mám také cestovní agenturu, která vozí Čechy do zahraničí a pořádá eventové akce, jako jsou koncerty a kulturní představení,“ vysvětlila. 

Kvůli utlumenému cestovnímu ruchu si však nyní musí přivydělávat za katedrou. „Učím ruštinu, mám však jen externí smlouvu a pracuji jen osm hodin týdně,“ upřesnila Zýková s tím, že se nyní obává zavedení distanční výuky. „Pokud máte externí smlouvu a je dálková výuka, tak se příjmy zmenšují nebo se vaše pozice úplně zruší.“

Ztráty ve výši 90 procent a nejistota. Příští rok nebude jiný, říká průvodkyně

Zýková i její kolegové, kteří také mají na provázení zahraničních turistů založenou živnost, však řeší i další problémy. „Od začátku epidemie jsme měli od státu odpuštěné zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Od září už je však zase platit musíme,“ upozornila. Průvodci si přitom nyní nic nevydělají, a tak pro ně platba záloh představuje nadměrnou finanční zátěž.

„Je pro nás strašně nevýhodné vůbec něco dělat. Mluvila jsem i s kolegy, mnoho průvodců by chtělo pracovat nebo si alespoň nějak přivydělat, ale kvůli těm zálohám je to nevýhodné,“ uvedla Zýková s tím, že například na Slovensku dostávají průvodci finanční příspěvek od státu a navíc jim platbu záloh odpustili až do konce roku.

Koronavirus byla poslední rána

Jana Horníková si návrat k učitelství pochvaluje. „Už jsem uvažovala o změně zaměstnání delší dobu, teď to bylo nezbytné,“ vysvětlila s tím, že se k provázení turistů už nejspíš vrátit neplánuje.

„Koronavirus pro nás byla poslední rána. Dříve už nám práci komplikovalo to, že u nás neexistují zákony, které by chránily české průvodce. Cestovní agenturu si tu může založit v podstatě kdokoliv on-line přes internet. Zahraniční agentury se pak postaví na Staroměstské náměstí s deštníky a nabízejí průvodcovské služby naoko zadarmo. Tím samozřejmě nalákají spoustu lidí, od kterých pak vyberou spropitné a nabízejí jim i další služby. Naprosto tím suplují místní průvodce, tím pádem už náš trh padal dávno před covidem,“ popsala Horníková problémy místních průvodců. 

Zahraniční agentury podle ní navíc neodvádí v Česku daně. „To nejsou fér podmínky,“ vadí Horníkové. Momentálně v Praze sice vidět nejsou, po návratu turistů se však v historickém centru města podle průvodců určitě objeví znovu. To Horníkové vadí natolik, že se k profesi už zřejmě nevrátí. 

Práci sehnaly ve škole i v odběrovém centru

Po 20 letech musela změnit zaměstnání také průvodkyně Radka Michálková. „Ze zoufalství jsem se nechala zaměstnat ve škole. Mám poloviční úvazek jako asistent pedagoga. Starám se o deváťáka, který má lehčí formu ADHD, takže je v hodinách nesoustředěný,“ popsala.

Nenechte nás padnout, píší profesionální průvodci premiéru Babišovi

Průvodkyně španělských turistů Anežka Veselá se také v polovině března ocitla ze dne na den bez práce. „Naštěstí jsem našla práci v jazykové škole, která se specializuje na češtinu pro cizince,“ uvedla. Výukových hodin však nemá mnoho, tak si musela najít další přivýdělek.

„Nyní už šest týdnů pracuji také jako administrativní podpora v jednom odběrovém centru. Nejsem zdravotník, neprovádím odběry, ale nakupuji materiál a zařizuji všechno ostatní,“ vysvětlila Veselá. Na svou původní profesi však na rozdíl od některých kolegyň nezanevřela a po návratu turistů se k ní chce opět vrátit. „Covid mi práci vzal, covid mi ji třeba vrátí zpátky,“ doufá. 

Starší průvodkyně práci neseženou

Zdaleka ne všichni průvodci však měli to štěstí, aby si našli kvalifikovanou práci. O své zkušenosti s hledáním zaměstnání se podělila padesátiletá Barbora Hrdličková, která nemůže sehnat jakoukoliv práci. 

„Psala jsem na recepce hotelů a do různých obchodů, ale tam chtějí evidentně někoho mladšího. Školy chtějí někoho s praxí, jazykové agentury zase práci nemají,“ uvedla s tím, že práci, která by alespoň trochu korespondovala s její znalostí cizích jazyků, sehnat nemůže. „Stále to nevzdávám, ještě jsem nezkoušela práci pokladní nebo dělnické profese,“ vysvětlila. 

Některé průvodkyně se během prvních měsíců epidemie uchytily jako pomocnice v zahradnictvích, jednalo se ale jen o sezonní brigádu. „Průvodci s vysokoškolským diplomem a znalostí několika jazyků tak nacházejí uplatnění jako pomocné síly ve skladech, někdo působí v sociálních službách jako doprovod postižených, ale nemohou dělat jinou kvalifikovanou práci, pokud si kvalifikaci nedoplní, což je pro starší kolegy velmi těžké,“ popsala problémy kolegyň průvodkyně Jana Horníková.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Kolegové, víte co projednáváme? Legalizaci drog, zlobil se poslanec ANO

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  17:41

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

„Sloupkový muž“ se v Sydney postavil vrahovi, Austrálie mu nabízí občanství

16. dubna 2024  17:28

Austrálie jako hrdinu oslavuje Francouze, který se v sobotu pokusil zabránit útočníkovi ve smrtícím...

Požár bytu v Železném Brodě napáchal škodu za 10 milionů, příčinu policie vyšetřuje

16. dubna 2024  16:52

Úmyslné založení vyloučili kriminalisté jako možnou příčinu vzniku pondělního požáru bytu v...

Jsem tady kvůli tomu, žes ty uvařil člověka! U soudu mluvili vystrašení svědci

16. dubna 2024  16:52

„Řekl, že ho uvařili jako kuře, něco dali prasatům. Že měl ten mrtvý v hlavě kovovou destičku,...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...