Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hnutí Pro KRAJinu varuje před změnou jablonecké nemocnice na akciovku. Podle vedení jde jen o předvolební řeči

Jablonecký zastupitel Jakub Macek, který kandiduje za hnutí Pro KRAJinu, zveřejnil před volbami článek, podle kterého chce město Jablonec nad Nisou transformovat nemocnici z příspěvkové na akciovou společnost, a to by mohlo dle jabloneckého politika přinést pacientům i zaměstnancům řadu problémů.

Podle Macka plánuje vedení města po převodu na akciovou společnost prodej až třetinového podílu Libereckému kraji. „Největší obavy mám z omezování služeb, které by mohlo v jablonecké nemocnici nastat, až Liberecký kraj, potažmo Krajská nemocnice Liberec začne řídit zdravotnictví tak, aby to vyhovovalo především kraji. To by se mohlo dotknout jak pacientů z Jablonce a okolí, tak doktorů a zdravotníků, kteří by například museli dojíždět pracovat do jiných nemocnic v kraji a chyběli by v Jablonci nad Nisou, napsal Jakub Macek na webu politického hnutí.

Dále by se dle zastupitele mohly změny v nemocnici projevit i na platovém ohodnocení zaměstnanců nebo možnostech kontroly a transparentnosti nemocnice. Moje další obava podpořená špatnými zkušenostmi s neposkytováním informací městskými obchodními společnostmi spočívá v tom, že akciová společnost, navíc s dvěma majiteli, je méně průhledná a kontrolovatelná. Příspěvková organizace je naproti tomu pod drobnohledem vedení města a nemusí se vždy nutně řídit tržními principy, uvedl Macek.

Oproti tomu vedení jablonecké nemocnice, v jehož vedení stojí ředitel Vít Němeček, považuje názor za pouhé předvolební řeči. Pan ředitel nebude reagovat na předvolební výmysly pana Ing. Macka,sdělila na dotaz mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

Redakce se obrátila i na vedení Libereckého kraje s dotazy, zda jsou například reálné obavy z omezení služeb v jablonecké nemocnici nebo zda by museli zdravotníci po prodeji akcií kraji sloužit i v dalších nemocnicích. Nákup akcií v jablonecké nemocnici není možný, jde totiž o příspěvkovou organizaci města,“ řekl náměstek hejtmana pro rezort zdravotnictví Přemysl Sobotka. Město Jablonec se k tématu zatím nevyjádřilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky Liberecký, Jablonec, nemocnice, Pro KRAJinu, politika, akcie, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Přemysl Sobotka, Vít Němeček, Jana Janěková, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí Pro KRAJinu varuje před změnou jablonecké nemocnice na akciovku. Podle vedení jde jen o předvolební řeči  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.