3. října 2020 • 14:00

Zlatá přilba 2020: omezený počet diváků i zúžená startovní listina

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již 72. ročník Zlaté přilby města Pardubic proběhne v neděli 4. října na plochodrážním stadionu v pardubické části Svítkov. Ve startovní listině je hned několik vítězů Zlaté přilby, ale i účastníci letošního seriálu Grand Prix mistrovství světa. Pořadatelům přípravy komplikovala situace kolem pandemie COVID-19, nouzový stav ale začne platit až v pondělí, takže se na tribuny dostane alespoň 2 000 diváků. Zredukované je i startovní pole, místo obvyklých 36 jezdců jich letos pojede pouze 24.



"Závod budeme přes výrazně nepříznivé podmínky pořádat. Zvítězilo srdce nad rozumem. V minulosti konání Zlaté přilby zastavila pouze druhá světová válka a hospodářská krize padesátých let. Nechceme, aby se tradice přerušila, i když je tato skutečnost pro nás krajně nevhodná," uvedl tiskový mluvčí závodu Petr Moravec pro Pardubický deník a připomněl nutnost oželet tentokrát šanci závodit před nabitými tribunami, jak tomu bylo v posledních letech.

Na každý ze závodů víkendového programu může zavítat jen 2000 diváků. "Jedná se o drastické omezení, chtěli jsme, aby se diváci na stadion dostali (v hojném počtu), ale nic s tím neuděláme," podotkl Moravec. "Vzhledem k omezením a menšímu příjmu z prodeje vstupenek jsme se rozhodli zúžit startovní pole na 24 jezdců. I tak se bude jednat o kvalitní podívanou," ujistil ředitel závodu Evžen Erban.

Program Zlaté přilby 2020

Program pardubického plochodrážního víkendu zahájil již v pátek od 17 hodin závod mistrovství světa jezdců do 21 let, který zbyl v kalendáři jako jediný. V sobotu se od 14 hodin jede 46. ročník Zlaté stuhy juniorů. V neděli od 13 hodin začnou úvodní jízdy Zlaté přilby.

Systém závodů Zlaté přilby

Jezdci jsou nejprve rozděleni do čtyř vylučovacích skupin po šesti. V každé ze skupin se uskuteční tři jízdy. Do celkové klasifikace ve skupinách se započítávají vždy dva nejlepší výsledky každého jezdce.

Do čtvrtfinálové skupiny postupují tři nejlepší z každé vylučovací skupiny. Ty jsou následně tvořeny dvanácti nasazenými jezdci a dvanácti postupujícími z vylučovacích skupin. Průběh u čtvrtfinálových skupin je stejný jako u těch vylučovacích.

Po čtvrtfinále se utvoří dvě semifinálové šestice, z nichž opět po třech jízdách postupují jezdci na 1. - 3. místě do Finálové jízdy. Jezdci na 4. - 6. místě se zúčastní jízdy o 7. - 12. místo.

Startovní listina Zlaté přilby 2020

O završení vítězného hattricku se pokusí exmistr světa Jason Doyle, jemuž se podařilo vyhrát loni i předloni. Cennou trofej v podobě zlaté přilby už mají z přihlášených jezdců ve sbírce i nejlepší český plochodrážník posledních let Václav Milík (2017), Chorvat Jurica Pavlic (2015) nebo Dán Hans Andersen (2008). Dokonce dvakrát si mohl vítěznou radost vychutnat Polák Rune Holta (2009 a 2011).

Vedle Doylea se představí i další účastník Grand Prix Slovinec Matej Žagar. České barvy budou spolu s Milíkem hájit Josef Franc, Jan Kvěch a Hynek Štichauer. Náhradníkem bude ostřílený veterán Jaroslav Petrák.

Číslo Jméno Země
1 Jason DOYLE Austrálie
2 Daniel GAPPMAIER Rakousko
3 Julica PAVLIC Chorvatsko
4 Hans ANDERSEN Dánsko
5 Lasse BJERRE Dánsko
6 Terro AARNIO Finsko
7 Chris HARRIS Velká Británie
8 Richard LAWSON Velká Británie
9 Max DILGER Německo
10 Lukas FIENHAGE Německo
11 Norbert MAGOSI Maďarsko
12 Paco CASTAGNA Itálie
13 Nicolas COVATTI Itálie
14 Andžejs LEBEDĚVS Lotyšsko
15 Rune HOLTA Polsko
16 Jakub JAMROG Polsko
17 Matic IVAČIČ Slovinsko
18 Matej ZAGAR Slovinsko
19 Oliver BERNTZON Švédsko
20 Nicol BROC USA
21 Josef FRANC ČR
22 Jan KVĚCH ČR
23 Václav MILÍK ČR
24 Hynek ŠTICHAUER ČR

Vstupenky na Zlatou přilbu

Vzhledem k omezené kapacitě 2 000 diváků na stadionu ve Svítkově je nedělní program v tuto chvíli beznadějně vyprodán. Na sobotní Zlatou stuhu můžete zakoupit vstupenky přímo na stadionu nebo v síti TicketPortal.

Zlatá přilba v TV

Vzhledem k nabitému sportovnímu víkendu nabídne přímý přenos Zlaté přilby ČT 2 v neděli 4. října od 13 hodin.

Historie Zlaté přilby

29. září 1929 se konal první ročník Zlaté přilby na ploché dráze. Pardubický závod je nejdéle pořádaným plochodrážním závodem na světě. V letech 1952 až 1960 se nejel, od roku 1961 se pak pořádá každoročně. Nejvíce vítězství si dosud připsal Dán Ole Olsen, který vyhrál sedmkrát (mezi roky 1970 a 1980). Tuzemští jezdci se ze zisku trofeje radovali patnáctkrát, posledním českým vítězem se v roce 2017 stal Václav Milík.

S myšlenkou uspořádat motocyklový závod levých zatáček na kratší okruhové trati s nezpevněným povrchem přišli na začátku února 1929 tři motorističtí nadšenci - František Hladěna, Adolf Trnka a Ladislav Polák. Za místo konání bylo vybráno pardubické dostihové závodiště, a tak akci muselo schválit také jeho vedení. Do prvního závodu v září 1929 odstartovalo 39 jezdců. Ze zisku první Zlaté přilby se radoval dvaadvacetiletý Zdeněk Pohl na stroji Indián 750 ccm.

Od roku 1964 se závod přesunul na svítkovský ovál. Trofej ve Zlaté přilbě není putovní, pro každého vítěze se vyrábí nová. Korpus je ze stříbra, helma se závěrem galvanicky pozlatí. Jednotlivé trofeje se pak liší zdobením. Také tvar přilby se během let vyvíjel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud