K volbám se nahrnula zmatená skupina. Policie zjišťuje, zda za peníze

  15:22
Policisté se zabývají možným uplácením voličů v Bílině na Teplicku. Podle mluvčí krajské policie Jany Slámové se na ně s takovým podezřením v pátek obrátila předsedkyně jedné z volebních komisí na Teplickém předměstí.

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kromě úmrtí jednoho z voličů ve volební místnosti v Lounech jsme za celé dva dny přijali pouze jedno oznámení o možném podezření na kupčení s hlasy a to bylo od předsedkyně volební komise jednoho z okrsků v Bílině. Podnět prošetřujeme a více se k němu nyní nebudeme vyjadřovat,“ sdělila Slámová.

Podle zjištění MF DNES podnět přišel z jedné z volebních místností ve Švabinského ulici, kam se v jednom okamžiku nahrnulo více lidí, než to bylo do té doby běžné.

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

„Předsedkyně volební komise nám sdělila, že do místnosti najednou přišla větší skupinka lidí, jednali zmatečně a nevěděli jak hlasovat. Zdálo se jí to podezřelé, tak uvědomila policii,“ řekl MF DNES tajemník městského úřadu v Bílině Ladislav Kvěch.

Při večerním sčítání voličů se podle něj však ukázalo, že jich k urnám v pátek přišlo jen o nepatrné množství více, než tomu bylo u předchozích voleb.  

„Bylo to asi o deset lidí více. Situaci jsme samozřejmě i dál monitorovali, nic dalšího podezřelého tam ale nebylo,“ doplnil tajemník. V Bílině se podezření na kupčení s hlasy objevovalo zejména v minulosti.

Nepotvrdila se ani další podezření

V souvislosti s možným uplácením voličů se během pátku a soboty objevilo více spekulací, všechny se však ukázaly jako liché.

Například na Facebooku hnutí ANO v Krupce místní zastupitel Aleš Vítů upozornil na podezřelou dodávku a hasičské auto, z kterého vystupovali lidé v civilu v lokalitě na Hamrech. „K požáru asi nejeli,“ podotkl Vítů.

Podle mluvčí Slámové ovšem policie žádný podnět z Krupky neobdržela.

Stejně tomu bylo i v Trmicích a Předlicích, kde podle zdrojů MF DNES údajně svážel voliče do volebních místností černý mercedes. Redaktor se proto vypravil přímo na místo a mluvil s členem volební komise, který však jakékoliv problémy rázně odmítl.

„Tady o volby není vůbec zájem, zatím nám dorazilo jen sedm voličů,“ řekl. Problémy nezaznamenali ani místní strážníci.

Autor: