Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Koronavirus se šíří mezi republikány. Jako třetí z nich se nakazil i senátor Ron Johnson

Senátor Ron Johnson se nakazil koronavirem. foto: Reuters

Washington - Republikánský člen amerického Senátu Ron Johnson měl pozitivní test na koronavirus, oznámil v sobotu médiím jeho mluvčí. Johnson je už třetím republikánským senátorem, u kterého se tento týden nákaza potvrdila.
  16:32

Vývoj může zkomplikovat snahu republikánů schválit nominaci Amy Coneyové Barrettové na uvolněné místo u amerického nejvyššího soudu.

Trump má koronavirus, nakazila se i první dáma Melanie. Společně to zvládneme, vzkazuje prezident

Washingtonské politické kruhy podle všeho v posledních dnech zažívají vlastní epidemii covidu-19. Vše začalo ve čtvrtek zprávou o pozitivním nálezu u poradkyně amerického prezidenta Hope Hicksové. O několik hodin později ohlásila pozitivní test i samotná hlava státu Donald Trump, koronavirus byl odhalen rovněž u jeho manželky Melanie. Seznam nakažených pak rozšířili mimo jiných také šéf Trumpova volebního štábu Bill Stepien, několik politických reportérů a dva republikánští senátoři: Thom Tillis a Mike Lee.

Nyní k nim přibyl 65letý zástupce státu Wisconsin Johnson, který předsedá výboru pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti. „Výsledek testu byl pozitivní. Senátor Johnson se cítí zdravý a nepociťuje příznaky. Zůstane v izolaci, dokud nedostane zelenou od svého lékaře,“ citovala televize CNN mluvčího Bena Voelkela.

Johnson na rozdíl od Tillise a Leeho minulou sobotu nebyl na ceremoniálu v Bílém domě, na kterém prezident Trump potvrdil nominaci Barrettové na členku nejvyššího soudu. Na akci s desítkami hostů se nedodržovaly zásady boje proti šíření koronaviru a od té doby se nákaza potvrdila nejméně u šesti účastníků. Soudkyně Barrettová ovšem v pátek oznámila, že výsledek jejího testu na virus SARS-CoV-2 byl negativní.

Infekce mezi senátory by nicméně mohla zkomplikovat proces schvalování její nominace, který chtějí někteří republikáni dokončit před vyvrcholením volby prezidenta a členů obou komor Kongresu. Tillis a Lee jsou členy právního výboru Senátu, který má podle aktuálního plánu začít kandidaturu Barrettové posuzovat 12. října. Senát by po případných průtazích mohl nominaci schválit i v překlenovacím období po volbách, podotýká zpravodajský web BBC.

Autor: