Další senátor USA má koronavirus, republikáni se dostávají do obtížné situace

Republikánský člen amerického Senátu Ron Johnson měl pozitivní test na koronavirus, oznámil dnes médiím jeho mluvčí. Johnson je už třetím republikánským senátorem, u kterého se tento týden nákaza potvrdila. Vývoj může zkomplikovat snahu republikánů schválit nominaci Amy Coneyové Barrettové na uvolněné místo u amerického nejvyššího soudu.

Washingtonské politické kruhy podle všeho v posledních dnech zažívají vlastní epidemii covidu-19. Vše začalo ve čtvrtek zprávou o pozitivním nálezu u poradkyně amerického prezidenta Hope Hicksové. O několik hodin později ohlásila pozitivní test i samotná hlava státu Donald Trump, koronavirus byl odhalen rovněž u jeho manželky Melanie.

Seznam nakažených pak rozšířili mimo jiných také šéf Trumpova volebního štábu Bill Stepien, několik politických reportérů a dva republikánští senátoři: Thom Tillis a Mike Lee. Informuje o tom CNN.

Nyní k nim přibyl 65letý zástupce státu Wisconsin Johnson, který předsedá výboru pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti. "Výsledek testu byl pozitivní. Senátor Johnson se cítí zdravý a nepociťuje příznaky. Zůstane v izolaci, dokud nedostane zelenou od svého lékaře," citovala televize CNN mluvčího Bena Voelkela.

Johnson na rozdíl od Tillise a Leeho minulou sobotu nebyl na ceremoniálu v Bílém domě, na kterém prezident Trump potvrdil nominaci Barrettové na členku nejvyššího soudu. Na akci s desítkami hostů se nedodržovaly zásady boje proti šíření koronaviru a od té doby se nákaza potvrdila nejméně u šesti účastníků. Soudkyně Barrettová ovšem v pátek oznámila, že výsledek jejího testu na virus SARS-CoV-2 byl negativní.

BREAKING: Sen. Ron Johnson has tested positive for the coronavirus, according to reports. He is the third Senate Republican to contract the virus, after Sen. Thom Tillis and Sen. Mike Lee announced their positive test results on Friday https://t.co/Zia1fAd0rW

— The Daily Beast (@thedailybeast) October 3, 2020

Infekce mezi senátory by nicméně mohla zkomplikovat proces schvalování její nominace, který chtějí někteří republikáni dokončit před vyvrcholením volby prezidenta a členů obou komor Kongresu. Tillis a Lee jsou členy právního výboru Senátu, který má podle aktuálního plánu začít kandidaturu Barrettové posuzovat 12. října. Senát by po případných průtazích mohl nominaci schválit i v překlenovacím období po volbách, podotýká zpravodajský web BBC.

Ron Johnson (senátor USA) Senát USA Republikánská strana (USA) USA (Spojené státy americké) Kongres USA Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy