Němcová uspěla v senátních volbách. Dokázali jsme, že se opozice umí dohodnout, říká

Miroslava Němcová přichází do volebního štábu ODS

Miroslava Němcová přichází do volebního štábu ODS Zdroj: ČTK / Michal Kamaryt

Společná kandidátka ODS a TOP 09 v senátním obvodu č. 27 Miroslava Němcová přichází 3. října 2020 do volebního štábu ODS v Praze, kde stranické předsednictvo sledovalo vyhlášení výsledků krajských a prvního kola senátních voleb.
Společná kandidátka ODS a TOP 09 v senátním obvodu č. 27 Miroslava Němcová přichází 3. října 2020 do volebního štábu ODS v Praze, kde stranické předsednictvo sledovalo vyhlášení výsledků krajských a prvního kola senátních voleb.
3
Fotogalerie

Poslankyně ODS Miroslava Němcová je z výsledků senátních voleb v Praze 1, podle kterých získala přes 48,6 procenta hlasů, nadšená. Podle ní výsledek ukazuje, že voliči ocenili to, že se na její podpoře dohodlo více stran. Na druhém místě je skončil senátor Václav Hampl (KDU-ČSL) se ziskem 20,5 procenta hlasů.

„Zatím jsem z průběžného sčítání samozřejmě nadšená, mám ohromnou radost, cítím tu podporu, cítila jsem ji i během kampaně. Jsem přesvědčena, že je to zejména díky tomu, že jsme předvedli, že se umíme domluvit, že čtyři subjekty - ODS, TOP 09, STAN a také Liberálně ekologická strana (LES) - se domluvily, a vyslaly mě do té soutěže,“ řekla po příchodu do volebního štábu ODS Němcová.

„Děkuji všem občanům, že přišli k volbám, přišli ve velkém počtu i navzdory té situaci, která kolem nás je. Také si vážím soutěže, která proběhla mezi všemi kandidáty, považuji ji za férovou a myslím, že jsme v tomto volebním obvodu předvedli, že se umíme bavit tak, abychom podpořili důvěru občanů, že politická kultura může stoupnout a že to prospívá jak diskusi mezi občany, tak mezi politiky,“ dodala Němcová.

Pokud by ve volbách zvítězila, byla by pro Němcovou nejdůležitějším úkolem obrana ústavního pořádku, demokratických hodnot a svobody. „Zároveň jsou oblasti, kterým jsem se věnovala i ve Sněmovně, kultura, média, oblast drobných živnostníků a podnikatelů a jejich podpory, protože ti to mají teď také velmi těžké,“ doplnila.

To, že ve svém obvodu stála proti Hamplovi, Němcová za tříštění sil opozice nepovažuje. „Cítila jsem, že to občané neberou jako nějaké tříštění hlasů mezi námi, že si prostě vybírají tak, jak to je všude jinde. Nejsme jediný obvod, kde stáli podobní kandidáti proti sobě. Každý volič použije svá vlastní kritéria a podle nich volí,“ uzavřela Němcová.

Třetí příčku v prvním kolem obsadil s 9,18 procenta hlasů Robert Veverka (za Piráty) a čtvrtou Petr Fejk (za Iniciativu občanů), dostal 8,8 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Ivo Budil (Trikolóra), volilo ho 4,12 procenta lidí. Šestý je Milan Urban (za SPD) se 3,32 procenta. Sedmý Jakub Štědroň (ČSSD) dostal 3,24 procenta hlasů. Na osmém místě skončil Václav Fischer (za NEI) se 2,25 procenta hlasů.