Letní šampionát sdruženářů vyhrál Kupczak, titul ale patří Portykovi

03.10.2020 19:16:50 | Autor: Vladimír Zemánek | Rubrika: Sport | Obce: Liberecký kraj

Letní šampionát sdruženářů vyhrál Kupczak, titul ale patří Portykovi

Staronovým mistrem České republiky v letní severské kombinaci se stal po roční přestávce Tomáš Portyk. Na šampionátu, který se uskutečnil v sobotu 3. října v Lomnici nad Popelkou a Jilemnici za přísných hygienických opatření, obsadil stříbrnou pozici Jan Vytrval a obhájce loňského prvenství Ondřej Pažout (všichni Dukla Liberec) skončil třetí. Celkovým vítězem závodu se však stal hostující polský sdruženář Szczepan Kupczak.

Můstek K70 v areálu V Popelkách v Lomnici nad Popelkou je ideálně schovaný před větrem, takže silné poryvy prohánějící se v sobotu většinou země účastníky šampionátu vůbec nezasáhly. Naopak krásné teplé počasí vytvořilo příjemnou kulisu. Kompletní domácí garnituru doplnil ještě přední polský sdruženář Szczepan Kupczak, který s českým týmem absolvuje už od jara přípravu na sezonu.

Právě on také v úvodní disciplíně na umělé hmotě potvrdil, jak kvalitní skokani v Polsku vyrůstají. Pokusem dlouhým 72 m se usadil na špici s náskokem 24 vteřin před obhájcem loňského prvenství Ondřejem Pažoutem, jenž dopadl na značku 70 m. Další příčky obsadili podle očekávání zbývající reprezentanti z Dukly Liberec. Třetí pozice patřila lomnickému rodákovi a odchovanci Tomáši Portykovi s 69,5 m (+28 s), čtvrtá Janu Vytrvalovi s 68,5 m (+37 s) a pátá Lukáši Daňkovi s 68 m (+45 s).

Mezi juniory na můstku vévodila dvojice, která zaznamenala stejnou vzdálenost - 66,5 m. Dvouvteřinový rozdíl v hodnocení však posunul průběžně do čela Petra Šablaturu před Jiřího Konvalinku. Nejúspěšnějšímu českému juniorovi v uplynulé sezoně Janu Šimkovi skok příliš nevyšel a 61 m ho odsunulo na páté místo se ztrátou jedné minuty. Juniorky se na start postavily pouze dvě a Tereza Koldovská potvrdila výkonem 52,5 m roli favoritky.

Tomáš Portyk na trati na jilemnické Hraběnce Vítěz zaútočil ve stoupání

K běžecké části na kolečkových lyžích se aktéři přesunuli do areálu Hraběnka v nedaleké Jilemnici. Tam je čekal dvoukilometrový asfaltový okruh, který muži a junioři absolvovali dvaapůlkrát, juniorky, dorostenci a starší žáci dvakrát. K běhu nenastoupil Lukáš Daněk, laborující v minulém období se zraněními.

Zdálo se, že relativně krátká trať vzhledem k odstupům jednotlivých závodníků příliš možností k zásadním změnám v pořadí nenabídne. Kvalitní formu prokázal Polák Szczepan Kupczak, který kroužil v čele systémem start-cíl, ačkoliv se jeho náskok snížil. Za ním se na druhém kilometru sjela trojice českých reprezentantů Pažout, Portyk, Vytrval. Ve stoupání na třetím kilometru však ostře nastoupil Tomáš Portyk, skupinku roztrhal a unikl svým soupeřům. Druhé místo v pořadí mu současně zajistilo po roční přestávce titul letního šampiona České republiky. Jan Vytrval dojel druhý a Ondřej Pažout třetí.

Mezi juniory v běhu Jan Šimek zabojoval, ale suverénního vítěze Petra Šablaturu už nedokázal ohrozit. Pověst nejlepší sdruženářské juniorky - a vlastně i ženy - potvrdila Tereza Koldovská.

Jak to viděli vítěz i trenér

„Spokojený jsem samozřejmě se ziskem titulu, ale že bych byl nějak extra spokojený se svým výkonem, tak to říci nemohu. Ve skoku to stále není ono. V tréninku nebo zkušebním kole se mi pokusy daří, jsou uvolněné, ale v závodě už je nedokážu zopakovat. Bude to asi psychikou - moc chci, a to mě svazuje. Naštěstí bude čas na tom ještě zapracovat. V běhu jsem si útok připravoval, a když jsem viděl, že kluci za mnou nechali menší díru, kopec jsem vyjel co nejrychleji a pak už jen náskok udržel. Chtěl jsem dotáhnout i Szczepana, na ´desítce´ by se mi to asi podařilo, ale ´pětka´ je přece jen krátká," komentoval své vystoupení Tomáš Portyk.

„Na letní mistrovství republiky jsme se nijak speciálně nepřipravovali a formu na ně neladili. Byla to vlastně první akce, kterou jsme absolvovali v plném tempu. Důležité bylo, že kluci si konečně po dlouhé době znovu zazávodili, i když se skákalo jen na malém můstku. O pořadí rozhodla jejich momentální výkonnost. Vítězství Tomáše Portyka je zasloužené, v posledních týdnech se zlepšil a má kvalitní běh," zhodnotil průběh šampionátu reprezentační trenér Marek Šablatura.

Reprezentanti mají nyní jistotu, že odcestují na čtyřdenní přípravu do Polska. V plánu je soustředění v Ramsau a lyžování na Dachsteinu. Potvrzené jsou také tři předsezonní přípravné kempy ve finských střediscích Rovaniemi, Ruka a Vuokatti. Vše samozřejmě s podmínkou, že účast umožní aktuální epidemiologická opatření.

Výsledky mistrovství ČR v letní severské kombinaci:

Muži: 1. Kupczak (Pol.) 12:27,7 min, 2. Portyk +16,4 s, 3, Vytrval +33,2, 4. Pažout (všichni Dukla Liberec) +38,3, 5. Gryczuk (Pol.) +3:58,4 min, 6. M. Čejchan (oba LSK Lomnice nad Popelkou) +5:37,1.

Junioři: 1. P. Šablatura 12:51,4 min, 2. Šimek (oba Dukla Liberec) +1:07,3 min, 3. Konvalinka (Ski klub Karrachov) +1:16,1, 4. Kohlberger +1:48,0, 5. Sudek +2:14,8, 6. Bernat (všichni Dukla Liberec) +2:27,9.

Juniorky: 1. Koldovská (Ski klub Harrachov) 14:05,9 min, 2. Hradilová (Nové Město na Moravě) +36,5 s.

Dorostenci: 1. Doležal 14:14, 2 min, 2. John (oba BKL Machov) +18,5 s, 3. Balatka (JKL Desná) +3:07,4.

Starší žáci: 1. Hrdina (LSK Lomnice nad Popelkou) 13:16,6 min, 2. Hnyk (Ski klub Harrachov) +1:51,2 min, 3. Stolarz (Ještěd Liberec) +1:56,6.

Náhled fotogalerie

 

OTEVŘÍT FOTOGALERII (celkem 2 fotek)

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Sdruženáři stihnou o víkendu v Lomnici a Jilemnici letní šampionát
Tomáš Portyk už popáté za sebou vyhrál anketu o nejlepšího sdruženáře
Česká severská kombinace se snaží pozvednout, udělala první krok
Ve Světovém poháru budou české barvy hájit pouze Portyk s Pažoutem
Ondřej Pažout má první titul mistra republiky v letní severské kombinaci
V Desné pořádali šampionát mládeže ve skocích a severské kombinaci
Startuje letní sdruženářská Grand Prix, do Německa míří jen Portyk
Tomáš Portyk počtvrté za sebou vyhrál anketu O nejlepšího sdruženáře
Tomáš Portyk zahájil Světový pohár ve Finsku čtvrtým místem
Tomáš Portyk je počtvrté mistrem republiky v letní severské kombinaci

Diskutujte s námi

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Rok české hudby podpoří kraj téměř osmi sty tisíci korun

Téměř osm set tisíc korun věnuje Liberecký kraj na podporu české hudby: Děje se tak prostřednictvím speciálně zaměřeného dotačního programu 7.11 Rok české hudby. Celkem si pořadatelé kulturních akcí z oblasti klasické hudby rozdělí 769 015 korun. „Liberecký kraj se připojil tímto dotačním programem k oslavám české hudby, které Rok české hudby přináší. Jsem ráda, že v kraji vznikají kvalitní hudební projekty, které si podporu zaslouží a přinesou posluchačům a divákům radost a krásný kulturní zážitek," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výkonná rada ODS v Liberci zrušila členství dvěma členům

Výkonná rada ODS v pátek 12. dubna 2024 v návaznosti na závažné pochybnosti a podezření z korupčního jednání v Liberci rozhodla přijatým usnesením o ukončení členství Petru Židkovi a Petru Syrovátkovi. „Petr Židek byl vyzván, aby z věci vyvodil patřičné důsledky, a rezignoval na své funkce, nicméně výzvu odmítl. Ve stejné věci byl Petr Syrovátko vyzván k pozastavení členství. Oba pánové výzev neakceptovali, proto Výkonná rada ODS využila těchto mimořádných nástrojů. Výkonná rada zároveň rozhodla o zrušení Místního sdružení Liberec, čímž došlo k jeho zániku," uvedl tiskový mluvčí ODS Jakub Skyva.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Jarní novinka z Frýdlantu: na zámku ukáží turistům kastelánské křídlo
Jirka Zemler oslavil 85!!!
A bude zase skupina o záchranu
Řidiči mohou o víkendech nechat vozidla v libereckém parkovacím domě
Jarní koncerty v bozkovské sokolovně zakončí Brutus

Nejčtenější články

18.04.: Do centra Liberce přináší kousek exotiky Papilonia – motýlí dům
17.04.: Kvalifikace o 1. volejbalovou ligu pokračuje
17.04.: Program Kulturního centra Vratislavice 101010 v dubnu

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace