V Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů porazila ANO

  19:58
Volby do zastupitelstva Královéhradeckého kraje těsně vyhrála koalice ODS, STAN a Východočechů. Získala 23,53 % hlasů. Hnutí ANO se na rozdíl od většiny krajů musí spokojit až s druhým místem. Počet mandátů je však u obou shodný. Třetí skončili s odstupem Piráti, kteří si výrazně polepšili. Propadli komunisté.

Volební štáb ODS slavil v Novém Adalbertinu v Hradci Králové. Na snímku Martin Červíček (3. 10. 2020). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Občanští demokraté v Královéhradeckém kraji si po osmiletém půstu mohou dělat znovu naděje na křeslo hejtmana.

Koalice ODS, STAN a Východočechů vedená bývalým policejním prezidentem a současným náměstkem hejtmana Martinem Červíčkem vyhrála a získala dvanáct mandátů z celkových 45. 

Podrobné výsledky voleb v Královéhradeckém kraji

Atmosféra v refektáři Nového Adalbertina však nebyla zprvu vůbec uvolněná, kandidáti a členové štábu do poslední chvíle hypnotizovali displeje telefonů a notebooků a doufali, že udrží vedení nad hnutím ANO.

Úsměv na tváři nervózního Martina Červíčka (ODS) se objevil, až když byly sečteny více než čtyři pětiny hlasů. Bujaré veselí však nenastalo ani po oznámeném vítězství. Představitelé koalice to oslavili přípitkem.

„Chtěli jsme být alternativou a voliči to ocenili. Máme jasný plán, jakým způsobem chceme v dalších čtyřech letech vládnout. Koalice byla v tomto směru důvěryhodná, a proto si myslím, že jsme dostali tolik hlasů,“ hodnotil Martin Červíček (ODS).

Podle lídra STAN Rudolfa Cogana je velká šance na sestavení životaschopné krajské vlády. „Očekával jsem, že to mezi námi a ANO bude hodně vyrovnané. Vyhráli jsme a budeme legitimními vládci kraje. Jsem přesvědčený o tom, že koalici sestavíme,“ řekl sebevědomě.

Do štábu napřed prosákly zprávy o námluvách ANO s Piráty. V sedm hodin začali vyjednávat také vítězové, do Adalbertina za nimi jako první dorazili zástupci Pirátů. Vítěz chce jednat se všemi subjekty kromě SPD. 

Hnutí ANO tentokrát vítězství o víc než procento uniklo, obdrželo 22,04 % hlasů. Naposledy bralo 13 mandátů, nyní jich bude mít 12. K vládě v kraji se však v minulém období nedostalo, protože jej ostatní strany obešly a velmi rychle utvořily pětikoalici. 

Lídr hnutí ANO, podnikatel Jaromír Dědeček, usiloval nejméně o stejný výsledek jako v posledních volbách, takže neskrýval zklamání:

„Naplnily se prognózy. Samozřejmě jsme nespokojeni s tím, že jsme nevyhráli, což jsme chtěli za každou cenu. Ale odpovídá to rozložení sil, které nám ukazovaly průzkumy. Mohlo to být lepší a domnívám se, že nám příliš nepomohla ani situace s druhou vlnou koronaviru. Nicméně cením si vysoké volební účasti.“ 

„Musíte si uvědomit, že v případě uskupení ODS jsme bojovali proti třem subjektům. Kdyby každý z nich šel zvlášť, situace by byla úplně jiná,“ podotkl Jaromír Dědeček (ANO), který teď vidí možnost koalic o dvou, třech i čtyřech členech. Zatím jsou v kontaktu s Piráty a ČSSD a Zelenými, v nejbližší době se chystá jednat i s lidovci a s ODS.

Radost však panovala ve štábu Pirátů vedených Pavlem Bulíčkem. Ti jsou skokany těchto voleb, v předešlé koalici si vydobyli dva mandáty, nyní posílili na sedm.

„Jsem nadšen, budeme mít sedm zastupitelských mandátů a nad 14 procent, což je výborné. Popravdě já jsem čekal o něco méně a jsem rád za tak velkou důvěru. Jednáme se všemi stranami. Již jsme byli v kontaktu s hnutím ANO, ODS i ČSSD a samozřejmě se spolu bavíme. My každopádně o roli v opozici nestojíme. Chceme dokázat, že kraj umíme řídit a prosazovat naše myšlenky,“ řekl Pavel Bulíček (Piráti).

Socialisté napřed slavili, pak nálada zamrzla

V hradeckém sídle ČSSD, která utvořila koalici s nezávislými a Zelenými, panovala odpoledne optimistická nálada. Kandidáti si připili na volební úspěch. „Nálada je dobrá, vzhledem k volebnímu výsledku. Mohlo to dopadnout hůř,“ komentoval situaci radní kraje Pavel Hečko (ČSSD).

Když se však posčítaly výsledky z velkých měst, přítomní už ztratili chuť oslavovat. Aktuálně si ČSSD a Zelení připisují jen čtyři zastupitele, což je oproti minulému období propad o třetinu.

Lídr kandidátky a současný hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) s vyjednávacím týmem krátce po 17:00 odjeli vyjednávat o případné povolební spolupráci.

„Je patrné, že kandidátka, kterou jsme udělali, tedy osobnosti kraje, ČSSD a Zelení má smysl. Jednotlivé osobnosti, které byly z různých měst, se profilovaly, což bylo výborné a ukázalo se, že volební účast je poměrně značná oproti přecházejícím předpovědím, že volební účast bude velmi malá nebo téměř mizivá,“ glosoval současný hejtman Jiří Štěpán ještě před sečtením hlasů z velkých měst.

Zelení se do zastupitelstva vůbec nedostali, Martin Hanousek je až pátý, těsně pod čarou.

Podle bývalého šéfa krajských Zelených Michala Kudrnáče to strana musí brát do úvahy v budoucnu:

„Výsledek voleb nám ukazuje, že naši voliči odmítají koalici s ČSSD. Poznal jsem to i z osobních rozhovorů při kampani. Nelíbí se jim, že se spojujeme s někým, kdo podporuje Babiše. Je to pro nás důležitý signál. Samozřejmě jsme počítali, že taková varianta může nastat, ale věřili jsme, že nás voliči kroužkováním nevyřadí.“

Radní Cabicar se do zastupitelstva nedostal

Stejně jako ČSSD získala shodně po čtyřech mandátech i další dvě uskupení.

Jednak to je koalice KDU-ČSL, VPM a Nestraníků vedená poslancem, krajským a náchodským zastupitelem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL), která nyní oslabila o jednoho zastupitele.

Stejně je na tom i TOP 09 se společnou kandidátkou s HDK a LES pod názvem Spojenci pro Královéhradecký kraj, již vedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Ten však ze zastupitelstva vypadl.

Posledním ze sedmi uskupení, která se do zastupitelstva dostala, je SPD s lídrem poslancem Zdeňkem Podalem. Obhájila své 2 mandáty.

O pětačtyřicet mandátů v krajském zastupitelstvu se tentokrát ucházelo pět stran, tři hnutí a čtyři koalice.

Navzdory obavám z koronaviru a bezpečnostním opatřením volební účast v kraji mírně vzrostla na 41,01 %. Před čtyřmi lety dosáhla na 37,3 %, tehdy se v zastupitelstvu ocitlo devět uskupení.

Autoři: , , , , ,